Jídlo a stravování

Jaké nástrahy vás čekají u příliš rychlého hubnutí? Ztráta svalové hmoty, vznik žlučových kamenů a další

Kdo z nás by si nepřál zhubnout rychle, nejlépe přes noc. Kdo už někdy držel dietu, ví, že hubnutí je dlouhá cesta, na které si výsledků všimnete až za delší dobu. Někdy ale existují diety, které vám slíbí velice rychlé hubnutí. Nebo vy sami se rozhodnete, že od teď přestanete jíst téměř jakékoli potraviny a zaměříte se na cvičení. Takové drastické hubnutí ale rozhodně není pro vaše tělo prospěšné. Proč? To si řekneme v tomto článku.

Jaké hubnutí je příliš rychlé?

Podle odborníků je dieta, při které zhubnete týdně od 0,45 do 0,9 kilogramů zdravá a bezpečná. Pokud však zhubnete více, je vaše hubnutí považováno za příliš rychlé a právě to vás může vystavit riziku mnoha zdravotních problémů. Příkladem může být ztráta svalové hmoty, výskyt žlučových kamenů, nedostatek živin a zpomalení metabolismu.

Avšak pozor. Pokud začínáte s dietou a/nebo cvičebním plánem, můžete během prvního týdne zhubnout více než 0,9 kilogramů. Pro toto počáteční období je rychlé hubnutí naprosto normální. Hmotnost, kterou během této doby ztratíte, se obvykle nazývá „hmotnost vody“. Pokud spotřebujete méně kalorií, než vaše tělo spálí, začne si tělo brát energii z uložených zásob. Těmto zásobám energie se říká glykogen, který je vázán na vodu. Takže když spálíte glykogen jako zdroj energie, tělo uvolní také tuto vodu. Jakmile vaše tělo spotřebuje zásoby glykogenu, měl by se váš úbytek hmotnosti stabilizovat na 0,45–0,9 kilogramů týdně.

Pozor na jo-jo efekt

Právě rychlé hubnutí je nejvíce spojováno s jo-jo efektem. Neboli všechno to, co jste s takovým úsilím zhubli, naberete zpět, a to mnohem rychleji. To je důvod, proč odborníci často navrhují hubnutí pomalým, ale stálým tempem. Pomalý úbytek hmotnosti je spojován s jídelním plánem, který vás učí budovat zdravé stravovací návyky, jako je jíst více ovoce a zeleniny a pít méně slazených nápojů.

Ztráta svalové hmoty

Jedním z největších rizik je ztráta svalové hmoty. Hubnutí nerovná se ztráta tuku. Když zvolíte velmi nízkokalorickou dietou, dosáhnete tím úbytku na váze, avšak hodně váhy může pocházet ze svalů a vody. A to je nežádoucí. Pokud totiž hubneme, měli bychom ztrácet tuky a ne svaly.

Zpomalení metabolismu

Váš metabolismus určuje, kolik kalorií spálíte každý den. Pomalejší metabolismus znamená, že denně spálíte méně kalorií. Pokud tedy jíte příliš málo kalorií, dosáhnete tím poklesu hormonů, které regulují váš metabolismus. Bohužel, tento pokles metabolismu může trvat dlouho po dokončení diety.

Nedostatečné množství živin

Pokud pravidelně nejíte dostatek kalorií, můžete být ohroženi nedostatkem potřebných živin. A nedostatek živin se pak může projevit jinde ve vašem těle. Například nadměrným vypadáváním vlasů, protože tělo nebude mít dostatek živin pro podporu růstu vlasů. Dalším problémem může být extrémní únava způsobená nedostatkem železa, vitamínu B12 a kyseliny listové. Špatná imunitní funkce se váže na nízké množství vitamínů. Slabé a křehké kosti mohou být způsobeny nedostatkem vitamínu D, vápníku a fosforu.

Vznik žlučových kamenů

Žlučové kameny se tvoří uvnitř žlučníku. Mohou být velmi bolestivé. Normálně žlučník uvolňuje trávicí šťávu, aby rozložil mastné jídlo. Pokud ale jíte málo jídla, žlučník trávicí šťávu uvolňovat nemusí. A pokud látky v této šťávě chvíli sedí a mají čas se spojit v pevnou hmotu, vytvoří se žlučové kameny.

Zásady správného hubnutí

Pokud chcete zhubnout zdravě a váhu si udržet, neměl by váš váhový úbytek být větší než 0,45–0,9 kilogramů týdně. Pomalé a stabilní hubnutí vede k vývoji zdravého stravování, a proto je mnohem snazší si váhu udržet. Pokud chcete zhubnout a vyhnout se všem výše jmenovaným nežádoucím účinkům, pak hubněte zdravě. K urychlení zdravého hubnutí můžete například zvýšit příjem bílkovin, snížit množství cukru a škrobů a pít více zeleného čaje. Pomalá změna chování při jídle a cvičení vám pomůže zhubnout a dlouhodobě si novou váhu udržet.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button