Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Jak si vyrobit čaj na bolest z kurkumy

Pokud na všechnu bolest berete ibuprofen tablety (Advil, Motrin, Nuprin a Nurofen) je na čase se zastavit. Zatímco ibuprofen snižuje bolest a zánět, existuje mnoho škodlivých účinků při dlouhodobém užívání.

Vedlejší účinky dlouhodobého užívání ibuprofenu mohou zahrnovat nevolnost, průjem, krvácení do zažívacího traktu, hypertenzi, zvýšené riziko srdečního infarktu, riziko rakoviny ledvin, erektilní dysfunkce a další. Naštěstí příroda poskytuje bezpečnější alternativu – kurkumu.

Ibuprofen pracuje v inhibici enzymu COX-2, který způsobuje zánět a bolest v různých částech těla. Lék blokuje tento enzym a snižuje tak bolest a zánět.

Kurkuma obsahuje kurkumín, které také inhibuje COX-2. Na rozdíl od ibuprofenu nemá však žádné vedlejší účinky a můžete ho tak pít od rána do večera. Jedinou výjimkou, kdy se nesmí pít čaj, je během těhotenství nebo kojení.

Pití kurkumového čaje pomáhá při napětí, bolesti hlavy, bolesti svalů a kloubů. Níže je uveden základní recept na čaj z kurkumy, které si můžete připravit během pár chvil. Existuje spousty dalších receptů, které obsahují vyšší množství kurkumy. Pokud vám toto složení nevyhovuje, určitě najdete možnou alternativu.

Recept na čaj z kurkumy

Ingredience

  • 2 lžíce strouhaného čerstvého kořene kurkumy nebo 1 vrchovatou lžičku mleté kurkumy
  • 4 šálky vody
  • med
  • čerstvý citron
  • 1 lžíci kokosového oleje (tuky zlepšují vstřebávání kurkumy)

Postup

Přiveďte na sporáku vodu k varu a přidejte kurkumu. Pokud používáte čerstvou dávku kurkumy, vařte po dobu 15-20 minut. V případě práškové verze stačí jen 10 minut. Až budete připraveni, čaj přeceďte přes jemné síto, přidejte kokosový olej, med a citron podle chuti. Užívejte teplé.

Zdroj: web cuisineandhealth.com, odkud jsme při psaní čerpali, již není v provozu, proto není možné zdroj navštívit.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button