Péče o těloZdravé tipy

Varování lékařů: nízký cholesterol může zvyšovat riziko mrtvice

O cholesterolu se toho namluvilo už hodně, ale to, že by jeho nízká hladina mohla dokonce zvyšovat pravděpodobnost mozkové mrtvice, to jste asi ještě neslyšeli. Ale je to tak. Nedávná studie vědců odhalila, že nízká hladina LDL cholesterolu, který je často označován jako tzv. špatný cholesterol může skutečně zvyšovat riziko vzniku mrtvice. Tyto výsledky byly prokázány převážně u žen, takže je možné, že se tato „nevýhoda“ tentokrát týká převážně něžného pohlaví.

Přitom doposud se říkalo, že je ideální držet hladinu LDL cholesterolu co nejvíce na uzdě. Když ho totiž máme v krvi více než 100 mg na decilitr krve, začíná mít tendenci se usazovat na žilních stěnách a to vede k celé řadě kardiovaskulárních obtíží. Nový výzkum však ukazuje, že ženy, jejichž hladina LDL cholesterolu je nižší než 100 mg na decilitr, mohou být náchylnější ke vzniku mrtvice.

Riziko je dokonce dvakrát větší

V této studii se zúčastnilo testování 27 937 žen ve věku nad 45 let. Vědci tuto skupinu sledovali po dobu souvislých 19 let a po tu dobu 137 žen zažilo mrtvici. Na základě porovnání těchto skutečností s hodnotami naměřeného cholesterolu u konkrétních žen, dospěli vědci k názoru, že ženy, jejichž hodnota LDL je pod hranicí 70 mg na decilitr krve mají až 2,2krát vyšší pravděpodobnost mrtvice.

Vědci tedy navrhují, že starší ženy, které mají nízkou hladinu LDL cholesterolu by měly být zvláště monitorovány ošetřujícími lékaři a měly by být poučeny o pravděpodobnosti mrtvice, která v jejich případě existuje, aby na tuto situaci mohly být připraveny a předvídat ji. Vědci samozřejmě ještě budou muset provést celou řadu šetření – mimo jiné například i testování na mužích.

Jak poznáte mrtvici?

Mrtvice je velice závažný problém, který může v některých případech vést až ke smrti. Postihuje především starší lidi, ale nevyhýbá se úplně nikomu, takže je dobré vědět o jejích symptomech, i když je vám třeba jen 20 let. Včasné rozpoznání je klíčové pro léčbu a možnost plného uzdravení.

Mrtvice se nejčastěji projevuje znecitlivěním a ochablostí tváře nebo končetin, a to typicky jen na jedné straně těla. Postižený má také potíže s mluvením a chápáním. Může zažívat krátkodobé výpadky vidění nebo paměti, může pociťovat závratě či nevolnost. Nebezpečná je i bolest hlavy bez zjevné příčiny. Příznaky se ale nemusí objevit všechny najednou, a proto bývají často podceňovány a nepřikládá se jim důležitost.

Jak reagovat?

Pokud zaznamenáte takové symptomy, měli byste okamžitě volat zdravotnickou záchrannou službu a informovat je o příznacích, které pozorujete. Čas je u tohoto stavu naprosto klíčový a včasné rozpoznání může pacientovi doslova zachránit život. Výzkumy totiž uvádějí, že začne-li se s léčbou do 3 hodin od začátku mrtvice, může být pacient zcela vyléčen a domů se vrátí bez následků. Pokud se však s léčbou začne později, riziko trvalého poškození mozku nebo dokonce úmrtí se zvyšuje.

Smrtící nemoc

Mrtvice je druhou nejčastější příčinnou úmrtí na celém světě. Že tedy potká jednoho z vašich blízkých nebo i vás samotné je poměrně dost pravděpodobné. Každoročně postihne až 15 milionů lidí a bohužel více než třetina nedostane včasnou pomoc a zemře. Další třetina postižených má trvalé následky.

Nejlepší prevencí je nejen informovanost o projevech této nemoci a schopnost rychle jednat, ale také jí předcházet zdravým životním stylem. K ucpání cévy v mozku dojde nejčastěji v důsledku jejího zanesení. To je pak způsobeno sedavým životním stylem a nevhodnou stravou. Změna životního stylu je jedinou cestou, jak se lze tomuto onemocnění bránit. Informovanost je pak na druhém místě. Ujistěte se, že vaši blízcí o tomto riziku vědí a dokáží ho rozpoznat.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button