Péče o těloZdravé tipy

I děti mohou trpět artritidou. Jak to poznat a co dál?

Když se řekne slovo artritida, asi jen málokdo by si představil malé dítě. Většina z nás si vybaví starého nemocného člověka, který už by si jen rád užil klidného důchodu, ale toto bolestivé onemocnění mu jeho touhu poněkud komplikuje.

Proto vás možná dost překvapí zjištění, že artritida se neomezuje pouze na starší ročníky, ale trápí i mladou populaci a to po celém světě. Dětská artritida ovlivňuje podobně jako u dospělých klouby a svaly a celý pohybový systém a projevuje se velmi podobně. Otoky, bolesti, pálení, začervenání, ztížený pohyb a další.

Určitě vás hned napadne, že tedy i dětská artritida se bude léčit stejně jako ta u dospělých, ale zde je třeba se zastavit. Dětská artritida má totiž více různých druhů a předtím, než se do léčby pustíme, je nutné přesně určit, o jaký druh se jedná. Jen tak může být léčba úspěšná a dítěti umožní vrátit se do normálního života.

Dětská artritida

Důsledky dětské artritida jsou stejně, ne-li dokonce více, závažné jako u běžné artritidy. Pokud zůstane neléčena nebo se léčí nevhodným způsobem, hrozí vážné a dlouhodobé následky. Trvale může být poškozen pohybový systém a dítě nebo mladistvý už se možná nikdy nebude moci plně zapojit do stejných aktivit jako jeho vrstevníci.

Dětská artritida má v podstatě několik základních druhů. Jeden z nich způsobuje vyrážky na rukách i očních víčkách, svalovou slabost a bolesti. Přibližně každé páté dítě je teoreticky ohroženo touto poruchou. Takto postižené dítě pociťuje velké potíže při chůzi do schodů, běhu nebo vykonávání klasických pohybových aktivit například na hodinách tělocviku.

Druhý typ artritidy obvykle začíná ovlivňovat organismus mladistvého až po dovršení 16 let. Typickým projevem jsou otoky kloubů, které trvají i dlouhé týdny. Mezi další typické projevy patří:

  • eroze kostí
  • vychýlení kloubů
  • tuhnutí svalů
  • nepravidelnosti při růstu těla

Pozorujete-li některé z příznaků i u vašeho dítěte, je nezbytné navštívit specialistu, který dítě pečlivě vyšetří a určí diagnózu. Jakékoliv potíže či bolesti při pohybu v takto mladém věku signalizují problém, který je třeba řešit.

Dalším běžným typem artritidy je tvrdnutí kůže. Při tomto onemocnění začíná dětská pokožka neobvykle tvrdnout a tuhnout a tento proces postupně ovlivňuje celé tělo. Nejprve se začíná projevovat na obličeji, předloktí, rukách a prstech.

Dalším typem artritidy je i dětský lupus. Jedná se o chorobu, která ovlivňuje imunitní systém a častěji se objevuje u dívek. Poškozuje i ledviny, kůži, klouby i krev. Mezi nejčastější symptomy dětského lupusu patří:

  • vyrážka ve tvaru motýla kdekoliv po těle
  • silná vyrážka na krku nebo obličeji
  • citlivost na slunce a s tím spojená neschodnost vykonávat běžné denní aktivity
  • bolesti hrudníku a kloubů, které dítě limitují v běžném pohybu

Forem dětské artritidy je tedy bezpočet a může se snadno týkat i vašeho dítěte. Potíže s pohybem nebo bolesti pohybového aparátu tedy nikdy nepodceňujte.

Jak na léčbu?

Léčba se velmi liší v závislosti na diagnóze a typu choroby. Velkou roli hraje také věk dítěte, jeho aktuální zdravotní stav, predispozice v rodině a další věci.

Smutnou zprávou je, že řada omezení bohužel přetrvává i po přeléčení nemoci. Klouby nebo svaly mohou být trvale poškozené, což vede k nutné bolesti a obtížích s pohybem. To, do jaké míry, je tělo poškozené, nelze předem určit a je třeba vyčkat po skončení léčby a následné rehabilitaci. Poté může lékař pomoci navrhnout další postup, který bude řešit akutní potíže.

Léčba se většinou provádí podáváním léků, které zpomalují nebo zastavují zánětlivé procesy, které nemoc způsobují. Někdy je také nutný operační zákrok, ale dopředu vždy nelze nic určit, dokud není stanovena diagnóza a rozsah poškození.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button