KrásaPéče o tělo

Co je hyperpigmentace? Zjistěte, co ji způsobuje a jak ji efektivně řešit

Hyperpigmentace je běžný stav kůže, který může postihnout osoby všech věkových kategorií a typů pleti. Je charakterizována ztmavnutím určitých oblastí kůže v důsledku nadprodukce melaninu, pigmentu, který odpovídá za barvu naší kůže, vlasů a očí. Přestože je hyperpigmentace obecně neškodná, může mít významný dopad na sebevědomí a celkový vzhled člověka, protože je bohužel často patrná na první pohled. Proto se v tomto článku budeme zabývat tím, co je hyperpigmentace, jejími příčinami a způsoby, jak jí předcházet a jak ji účinně léčit. Především je však potřeba vědět, že každá pleť je jedinečná, ale také má skvělou schopnost regenerace, a proto se není třeba bát, že by se takový problém nedal efektivně řešit.

Typy hyperpigmentace

Existuje několik typů hyperpigmentace, z nichž každý má odlišné příčiny a vlastnosti:

  • Sluneční skvrny: Tyto skvrny se často označují jako „stařecké skvrny“ a jsou způsobeny dlouhodobým vystavením slunečnímu záření. Obvykle se objevují na místech kůže, která jsou často vystavena slunci, jako je obličej, ruce a ramena. I když se jim přezdívá „stařecké skvrny“, ve skutečnosti se mohou objevit i u mladších lidí. Záleží především na tom, jak dobře se dovedou chránit před sluncem a kolik času tráví například na přímém poledním slunci.
  • Melasma: Melasma se projevuje tmavými skvrnami na kůži, obvykle na obličeji. Běžně je vyvolávána hormonálními změnami, takže převládá v těhotenství nebo při užívání antikoncepčních pilulek.
  • Postinflamatorní hyperpigmentace: Tento typ se vyskytuje po poranění nebo zánětu kůže, například po akné, popáleninách nebo řezných ranách. Při hojení může kůže produkovat nadbytek melaninu, což vede ke vzniku tmavých skvrn. Trpí jí často právě puberťáci, kteří měli silné akné a jejich pleť je následně plná tmavých nehezkých skvrn a jizviček a vypadá mnohokrát ještě hůř, než když měli akné.

Příčiny hyperpigmentace

Asi není překvapivé, že příčin opět může být mnoho a je vždy potřeba pečlivě zkoumat svůj životní styl a své návyky, abyste dokázali skutečně přesvědčivě odhalit zdroj vaších potíží.

  • Vystavení slunečnímu záření: Hlavní příčinou hyperpigmentace je nadměrné vystavení slunečnímu ultrafialovému (UV) záření. UV záření stimuluje tvorbu melaninu, který vlastně působí jako obranný mechanismus proti působení slunečních paprsků, což vede ke vzniku slunečních skvrn.
  • Hormonální výkyvy: Hormonální změny během těhotenství, menstruace nebo při užívání hormonálních léků mohou vyvolat melasmu. Samozřejmě je z tohoto důvodu také zřejmě, že tento druh hyperpigmentace je typičtější pro ženy.
  • Zánět: Poranění kůže, akné, ekzémy nebo jiné formy zánětů kůže mohou vést k pozánětlivé hyperpigmentaci.
  • Genetika: U některých jedinců je hyperpigmentace podmíněna geneticky, takže jsou k ní náchylnější. S našimi geny toho mnoho nenaděláme, takže pokud na hyperpigmentaci trpěli například vaši rodiče či sourozenci, dá se očekávat, že i vy budete mít větší náchylnost k této „vadě na kráse“.

Prevence hyperpigmentace

Prevence hyperpigmentace zahrnuje kombinaci ochrany před slunečním zářením, zdravé péče o pleť a zvládání základních faktorů zdravého životního stylu.

  • Ochrana před sluncem: Nejúčinnějším způsobem prevence hyperpigmentace je každodenní používání opalovacího krému s ochranným faktorem SPF 30, a to i v zamračených dnech. Klíčové je také nošení ochranného oblečení, slunečních brýlí a vyhledávání stínu v době, kdy je slunce nejsilnější (od 10 do 16 hodin).
  • Šetrná péče o pleť: Používejte šetrné produkty péče o pleť, které nedráždí pokožku, a vyvarujte se mačkání pupínků, abyste zabránili vzniku pozánětlivé hyperpigmentace.
  • Hormonální léčba: Pokud máte sklon k melasmě, poraďte se s dermatologem, jak zvládnout hormonální spouštěče. Řešením může být například vysazení hormonální antikoncepce, případně také další léčba, která povede k navrácení rovnováhy vašich hormonů.

Možnosti léčby

  • Lokální léčba: Volně prodejné krémy a krémy na předpis obsahující složky jako hydrochinon, retinoidy, alfa-hydroxykyseliny (AHA) a vitamin C. Ty mohou časem pomoci zmírnit hyperpigmentaci. Pokud si nejste jisti vhodným výběrem produktu, je vždy nejlepší poradit se s dermatologem. Ne všechny krémy jsou na pigmentové skvrny vhodné, některé mohou jejich stav dokonce i zhoršovat.
  • Chemický peeling: Chemický peeling prováděný dermatologem zahrnuje aplikaci chemického roztoku k exfoliaci vnější vrstvy kůže, což může pomoci zlepšit vzhled hyperpigmentace.
  • Laserová terapie: Intenzivní pulzní světlo (IPL) a laserové ošetření se mohou zaměřit na melanin a odbourat přebytečný pigment, čímž se hyperpigmentace postupně zmenší.
  • Mikrodermabraze: Tento postup slouží k exfoliaci vnější vrstvy pokožky, což napomáhá odstranění pigmentových buněk a odhalení novější, rovnoměrněji tónované pokožky.

Hyperpigmentace je běžným problémem pleti, který může postihnout každého bez ohledu na typ pleti nebo věk. Ačkoli nemusí představovat významné zdravotní riziko, její dopad na sebevědomí a vzhled může být značný. Účinná ochrana před slunečním zářením, šetrná péče o pleť a vyhledávání vhodných kosmetických ošetření po poradě s kožním lékařem mohou pomoci předcházet hyperpigmentaci a případně ji také efektivně léčit. Pokud vás hyperpigmentace trápí, doporučujeme konzultaci s dermatologem, který určí nejlepší postup pro váš konkrétní typ a stav pleti.

ZDROJ: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21885-hyperpigmentation
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Ike louie Natividad: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-lide-holka-mlady-2709386/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button