DetoxikacePéče o tělo

Hlava jako střep? Zažeňte kocovinu pomocí chytrých tipů, které vás postaví na nohy

K létu neodmyslitelně patří také zahradní party, festivaly a další události, kde se prostě pije – a nejen nealko. Všichni dobře víme, že alkohol ke zdravému životnímu stylu zcela nepatří, ale občas se člověk prostě nechá zlákat atmosférou nebo výjimečnou životní událostí, kterou je nutné řádně oslavit. S rostoucím věkem už je ale regenerace po požití alkoholu čím dál pomalejší, a tak i vy můžete zažívat nepříjemné následky odbourávaní alkoholu, i když jste se rozhodně nezřídili ani z poloviny tak jako zamlada. Jak kocovinu zvládnout a dostat se z ní co nejrychleji?

Aspirin či ibalgin nemusí být nejlepší volbou

Většina lidí přirozeně sáhne po pilulce, která jim má ulevit od bolestí hlavy, anebo zabránit nevolnostem. Nemusí to být špatný nápad, protože tyto látky dokážou potlačovat zánět v organismu, čímž také snižují obrannou reakci těla na alkohol. Nicméně platí, že od posledního alkoholického nápoje byste měli počkat minimálně 12 hodin, než si pilulku vezmete. Jen tak se vyhnete riziku poškození jater. Je totiž prokázané, že kombinace alkoholu a léků proti bolesti je pro játra obrovskou zátěží. Pilulku tedy berte jen, když není zbytí, a vždy vyčkejte alespoň doporučených 12 hodin.

Vitamíny udělají dobrou službu

Některé vitamíny, zejména pak vitamín C, dokážou zmírnit příznaky kocoviny v podobě neklidu, netrpělivosti a celkového nepohodlí. Je totiž faktem, že vysoký příjem alkoholu narušuje rovnováhu elektrolytů v našem těle a vyčerpá zásoby vitamínů skupiny B. Pokud si tedy na kocovinu dáte nějaký doplněk s obsahem vitaminů B a C, rozhodně nic nezkazíte. Vitamín C je známý jako silný antioxidant a poměrně úspěšně vás dokáže vysvobodit také z nepříjemných příznaků „propařené“ noci. Právě „léky proti kocovině“, které se prodávají v lékárnách, většinou obsahují slušné množství vitaminu C.

Zbyla vám plechovka Coly? Bude se hodit

Tyto slazené nápoje podobně jako Cola, Sprite, Mirinda apod. dokážout zvýšit aktivitu enzymů metabolizující etanol. Navíc některé z těchto nápojů obsahují i kofein, bylinné extrakty, energii ve formě cukru a kyselinu fosforečnou, což jsou všechno látky, které udělají dobře vašemu rozbouřenému žaludku. Navíc i chladná teplota nápoje zažene nevolnosti a příjemně vás osvěží.

A co oblíbený vyprošťovák?

To už je známá klasika. Ale funguje to? Neexistují žádné výzkumy, které by potvrdily, že sklenka alkoholu po ránu vás postaví na nohy. Raději si tedy tento experiment odpusťte a zkuste využít jiné, osvědčenější metody.

Proteinový nápoj nakopne antioxidační systém

Tyto nápoje, které se běžně využívají jako doplněk stravy při cvičení, obsahují slušné množství aminokyseliny cystein, která je součástí důležitého antioxidantu glutathion peroxidázy. Právě hladiny tohoto antioxidantu bývají po prohýřené noci kriticky nízké. Protein tedy může působit antioxidačně a zmírňovat symptomy kocoviny.

Procházka vám udělá dobře

Ne nadarmo se říká, že čerstvý vzduch dokáže zázraky. I když v sobě budete možná dost obtížně hledat sílu, vyrazte aspoň na krátkou vycházku a zhluboka dýchejte. Tím zvýšíte úroveň kyslíku v organismu a rychleji se také zbavíte zbytkového alkoholu. Pokud se vám podaří i trochu se zapotit, tím lépe – rychleji tak vyplavíte zbytky toxinů, rozproudíte lymfatický a kardiovaskulární systém, játra budou pracovat o něco rychleji a za chvíli se budete cítit o poznání lépe.

Hydratujte a dopřejte si hořčík

Alkohol organismus dehydratuje, proto také máte po propité noci pocit, jako byste týden putovali pouští. Je nutné tedy hodně pít, abyste doplnili zásoby vody a dodat tělu také vyčerpané vitamíny a minerály. Výborně se hodí například elektrolytický rehydratační nápoj s obsahem hořčíku.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/best-hangover-cures

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button