KrásaPéče o tělo

SPF – Je nutné jej používat každý den?

Každý z nás se někdy setkal s doporučením, že bychom měli opalovací krém používat skutečně denně, na zdaleka nejen v létě. Otázkou však zůstává, zda je nutné opravdu každý den používat SPF ochranu proti slunečnímu záření. Někteří argumentují, že když je sluneční svit slabý nebo plánujete strávit většinu času uvnitř, není nutné aplikovat na pleť SPF krém. V tomto článku se podíváme na důležité faktory, které by měly hrát zásadní roli ve vašem rozhodování, zda se SPF krém stane každodenní součástí vaší rutiny.

Sluneční záření není pouze v létě

Jedním z nejčastějších omylů je předpokládat, že je SPF nutné používat pouze během letních měsíců. Sluneční záření obsahuje UVA a UVB paprsky, které mohou poškodit naši pokožku. Bez ohledu na roční období může sluneční záření pronikat skrz mraky a odrážet se od povrchu vody nebo sněhu, což zvyšuje riziko slunečního poškození. Proto je vhodné používat SPF krém každý den, bez ohledu na počasí, ale v létě má role ochranného krému samozřejmě ještě značně vyšší hodnotu.

Ochrana proti předčasnému stárnutí a pigmentovým skvrnám

UV paprsky jsou jedním z hlavních faktorů, které přispívají k předčasnému stárnutí pokožky, jako jsou vrásky, jemné linky a pigmentové skvrny. I krátkodobé vystavení se slunci může mít kumulativní účinek na pokožku, který se projevuje s přibývajícím věkem. Používání SPF krému každý den pomáhá chránit pokožku před těmito škodlivými účinky slunečního záření a udržuje ji zdravou a mladistvou.

Prevence rakoviny kůže

Rakovina kůže je vážným zdravotním problémem, který může být často způsoben dlouhodobým vystavením pleti slunečnímu záření. Používání SPF krému denně je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak minimalizovat riziko vzniku rakoviny kůže. Mělo by se pamatovat na to, že každodenní používání SPF je důležité bez ohledu na to, zda plánujete strávit čas na pláži nebo v kanceláři.

Alternativy k opalovacímu krému

Pro ty, kteří nechtějí nebo nemohou používat tradiční opalovací krém, existují alternativy, které poskytují ochranu před slunečním zářením. Existují například denní krémy, make-up produkty nebo hydratační krémy s integrovaným SPF filtrem. Tyto výrobky jsou ideální pro každodenní použití a poskytují pokožce ochranu před slunečním zářením a zároveň slouží jako součást denní péče o pleť.

Doporučení odborníků

Odborníci v oblasti dermatologie jednoznačně doporučují používání SPF ochrany každý den. Podle nich je prevence před slunečním zářením klíčová pro zachování zdravé pokožky. Jejich doporučení se zakládá na dlouholetém výzkumu, který prokázal souvislost mezi dlouhodobou expozicí slunečním paprskům a rizikem vzniku rakoviny kůže. Nezanedbávejte tedy tuto důležitou složku péče o pleť a dodržujte doporučení odborníků.

SPF a denní rutina

Zapojení SPF do denní rutiny je snadnější, než by se mohlo zdát. Pokud preferujete jednoduchost, můžete si vybrat denní krém s integrovaným SPF filtrem, který zajišťuje ochranu před slunečním zářením a zároveň hydrataci pokožky. Pokud jste příznivci make-upu, mnoho kosmetických značek nabízí make-up produkty s SPF, které poskytují ochranu během celého dne. Používání SPF by tak nemělo být vnímáno jako zdlouhavý proces, ale spíše jako součást vaší každodenní péče o pleť.

Individuální faktory

Je také důležité vzít v úvahu individuální faktory, které mohou ovlivnit potřebu používání SPF každý den. Lidé s citlivou pokožkou, sklonem k popáleninám od slunce nebo s vysokým rizikem vzniku rakoviny kůže by měli být obzvláště opatrní a pečlivě používat SPF ochranu každý den. Stejně tak lidé žijící v oblastech s vysokou sluneční aktivitou by měli být ostražití, i když se jedná o běžný pracovní den. Je důležité brát v úvahu svou individuální situaci a konzultovat s odborníkem, pokud máte pochybnosti ohledně potřeby používání SPF.

Ačkoli existují různé názory na to, zda je nutné používat SPF každý den, je důležité brát v úvahu vědecké poznatky a doporučení odborníků. Sluneční záření je nepřetržitě přítomné a jeho škodlivé účinky na pokožku jsou dobře zdokumentované. Používání SPF ochrany každý den je klíčové pro prevenci předčasného stárnutí, pigmentových skvrn a rakoviny kůže. Existuje mnoho možností, jak integrovat SPF do každodenní rutiny, a individuální faktory by měly být zohledněny při rozhodování o potřebě používání SPF. Rozmazlujte svou pokožku správnou ochranou a udržujte ji zdravou a chráněnou po celý rok.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/sunscreen-explained
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: MSKIN Pro: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-lide-zena-ruka-9496258/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button