Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

10 pádných důvodů, proč mít doma tea tree olej

Olej z čajovníku (tea tree olej) pochází z Austrálie a využívá se po tisíce let australskými domorodci. Od roku 1900 se tea tree šíří jako silný antiseptický, antifungální a antibakteriální přípravek, který je využíván po celém světě. Je snadno dostupný v lékárnách, obchodech a zdravotnických potřebách.

Tea tree a jeho účinky

Tea tree olej se využívá při mnoha problémech, například s jeho pomocí vytvoříte domácí čisticí prostředky proti plísním. Můžete je aplikovat jako topické (vztahující se k určité oblasti) ošetření kožních problémů, využívá se k léčbě virových infekcí. Můžete jej rozptylovat také do vzduchu. Tea tree je tak stále víc a víc oblíbenou aktivní složkou, která se přidává také do kosmetických produktů, do šamponů, masážních olejů, krémů, nehtů a podobně.

Tea tree olej má skvělý účinek na mnoho věcí, stačí jej jednoduše využívat. Přinášíme deset nejlepších způsobů, jak jej použít.

Odstranění akné

Jedním z nejběžnějších použití tea tree oleje je v souvislosti s péčí o pleť. Je považován za jeden z nejúčinnějších domácích léků proti akné. Jedna studie zjistila, že tento olej je stejně účinný jako benzoylperoxid. Nemá však žádné negativní vedlejší účinky, brání tak zčervenání pokožky, jejího vysušení a svědění. Vyrobte si tento lék jednoduše doma a můžete jím umývat obličej. Smíchejte pět kapek čistého tea tree oleje se dvěma lžičkami syrového medu. Tuto směs aplikujte na obličej a nechejte minutu působit, nakonec pleť opláchněte.

Léčí jizvy

Hojivé vlastnosti tea tree oleje chrání rány před infekcemi a napomáhá k jejich rychlejšímu hojení. Dále může pomoci neutralizovat nebo zmenšit jizvy, skvrny, které zanechává akné, neštovice či další jiné nemoci.

Plísňové infekce

Díky své schopnosti zabíjet parazity a plísňové infekce je tea tree olej skvělou volbou pro použití na plísně nehtů. Využívejte 100% tea tree olej, aplikujte roztok na postižené nehty – dvakrát denně až po dobu šesti měsíců. Studie ukázaly, že nehty se díky tomuto léčebnému proces zlepšují. Jde o výsledky, které jsou srovnatelné s běžnými farmaceutickými léky jako Fungoid nebo Lotrimin.

Hladší pokožka

Mnoho lidí bojuje za odstranění stařeckých skvrn a jiných značek na pokožce. Silné antioxidanty, které najdete v tea tree oleji, mohou tyto problémy vyřešit. Vaše pokožka pak bude vypadat mladá a hladká. Tento olej může také pomoci snížit vzhled vrásek a též zpomalit proces stárnutí.

Odstranění kožních nemocí

Mnoho lidí neví, že kožní onemocnění nebo plísňová infekce kůže jsou vysoce nakažlivé. Lékařské studie potvrdily, že tea tree olej je účinnou léčbou pro kožní onemocnění a pomáhá předcházet šíření plísní. Zřeďte 2-3 kapky čistého tea tree oleje a mandlového nebo olivového oleje. Tuto směs aplikujte rovnou na postižená místa.

Léčba dermatomykózy

Doporučujeme aplikovat středně silný (25-50%) roztok tea tree oleje na léčbu plísňových infekcí, které způsobuje dermatomykóza. Kromě toho můžete použít 10% krém na zmírnění příznaků, například na pálení a svědění. Ukázalo se, že tea tree olej zředěný na 10 % funguje stejně jako běžné léky, například Genaspor, Tinactin a Ting.

Snižuje příznaky nachlazení a chřipky

Tea tree poskytuje úlevu od příznaků jako kašel, nachlazení a infekce hrudníku. Doporučuje se olej zředit a třít hrudník předtím, než půjdete spát. Během spánku budete vdechovat olej, popřípadě můžete dát jednu kapku na polštář a budete ji vdechovat.

Pomáhá odstranit vši

Tea tree olej je skvělým přírodním způsobem, jak odstranit vši z vaší hlavy. Dokonce se tento postup opírá o vědecké studie. Ukázalo se, že tea tree olej je schopen zabíjet vši ve stádiu vajíček i ve stádiu dospělosti. Jiné studie zase ukazují, že tea tree je pro děti mnohem lepší, šetrnější a bezpečnější než všechny chemické látky.

Podle vědců obsahuje dva klíčové prvky s přirozenými insekticidními vlastnostmi. Rozpouští taky gumovitou látku, která usnadňuje odstraňování.

Nepoužívejte tea tree olej na vaše domácí mazlíčky, může působit jiné reakce.

Posiluje vlasy

Olej čajovníku se ukázal jako velmi přínosný pro zdraví vašich vlasů a celkově zdraví pokožky hlavy. Tea tree olej má schopnost uklidnit pokožku, odstranit lupy a dokonce je možno jej použít na vši, jak jsme výše zmiňovali. Podle odborníků stimuluje tok krve, který je nezbytný pro prevenci vypadávání vlasů, povzbuzení růstu vlasy a udržení zdraví pokožky hlavy.

Ničí plíseň

Mnoho lidí ve svých domácnostech nachází plíseň a musí tento problém řešit. Mnohdy však tento problém ani nezaregistrují. Zvažte proto koupi difuzéru, díky čemuž se do vzduchu rozptýlí tea tree olej, a vy tak tímto jednoduchým krokem zabíjíte bakterie a ničíte plísně. Můžete použít tea tree olej na sprchové závěsy, myčku, toaletu a podobně.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button