Péče o těloZdravé tipy

Život bez menstruace? I takovou volbu dnešní medicína nabízí

Menstruace patří od určitého věku ke zcela běžným součástem života zdravé ženy. Některé ji zvládají lépe, jiné naopak během svých dní hodně trpí, ale každá se musí s touto zákonitostí nějak sžít. Dnes však již ženy mají možnosti, o kterých se jejich předchůdkyním ani nesnilo. Je možné normálně fungovat i bez menstruace? A na co všechno má pravidelné měsíční krvácení vliv?

Asi žádná žena se na své dny zrovna netěší. Je totiž běžné, že je toto období provázeno pocity nafouknutého břicha, hygienickou nepohodou, křečemi v břiše, trávicími obtížemi, ale i bolestmi hlavy nebo nechutenstvím. Pro mnoho žen, které ještě nechtějí mít děti, může být toto omezení zcela zbytečné a jistě si kladou i tu otázku, zda by se nedalo obejít bez menstruace.

Proč ke krvácení dochází?

Mezi 12. a 13. rokem se většina dívek poprvé setká s měsíčním krvácením. Tento pravidelný rytmus je pak většinou provází dalších 40 let, až do menopauzy, která zároveň značí konec reprodukčních možností ženy. Každý měsíc se děložní sliznice zvětší, aby mohla případně přijmout oplodněné vajíčko. Pokud však k oplodnění nedojde, je potřeba děložní sliznici vyloučit. Ta se začne odlupovat a společně s trochou krve a hlenem odchází pryč. Tento proces se během plodného období ženy zopakuje až pětsetkrát.

Je možné menstruaci zcela zastavit?

Pro řadu žen je každoměsíční menstruace doslova horor. Trpí velkými potížemi, řada z nich je cela vyřazena z běžného provozu. V prvé řadě je dobré zkusit různé možnosti, jak potíže zmírnit. Lze doporučit například hormonální jógu, pití různých bylinkový čajů nebo bylinnou napářku. Jestliže ale nic z toho nefunguje, je možné přistoupit i k radikálnějšímu řešení. Pokud se nechystáte otěhotnět, je možné menstruaci zcela zastavit pomocí hormonální antikoncepce. S hormonální antikoncepcí ale volně „nekouzlete“. Pokud nechcete menstruovat, je nutné to probrat s vaším gynekologem, který vám doporučí vhodnou formu antikoncepce, která toto umožňuje. Je také možné například jen prodloužit cykly krvácení. Existuje například antikoncepce, při které krvácíte jen každé tři měsíce.

Nebude menstruace organismu chybět?

Zní to jako velký zásah do těla, že ano? Skutečně to tak je, na druhou stranu se není třeba obávat, že by tím samotné tělo nějak zvlášť utrpělo. Historie totiž ukazuje, že v minulosti ženy zdaleka nemenstruovaly tak pravidelně a tak dlouho, jak dnes. Dříve bylo daleko obvyklejší, že ženy byly buď těhotné, nebo kojily, a často celé roky žádnou menstruaci neměly. Průměrně tak měly třeba jen sto až sto padesát menstruací za život. Dnes je to až čtyřikrát více. V podstatě platí, že pokud žena neplánuje mít děti, nemá menstruace z pohledu medicíny velké opodstatnění.

Menstruace není žádná detoxikace

Mnoho žen si myslí, že pravidelná menstruace má pro jejich tělo jakousi očistnou funkci. Pravdou ale je, že nic takového není podstatou každoměsíčního krvácení. Její úkol je jasný – je nutné odstranit zbytnělou sliznici dělohy, která by svou úlohu sehrála v případě těhotenství. Jindy není sliznice potřebná a klidně bez ní můžeme žít. Jestliže užíváte hormonální antikoncepci a máte klasickou týdenní pauzu, v podstatě stejně nemáte klasickou menstruaci, ale jen tzv. krvácení ze spádu neboli pseudomenstruaci. Nastává vlivem výkyvu hormonů a nemá žádnou funkci.

Výhody a nevýhody menstruace

Pokud zvolíte možnost zastavit pomocí hormonů ovulaci i menstruaci, zbavíte se zcela jistě nepříjemného PMS i dalších problémů, které ženy v rámci cyklu běžně provází.

Stálá hladina hormonů navíc může pomoci také bojovat proti migrénám, endometrióze nebo syndromu polycystických ovarií. Některým ženám absence krvácení uleví také tehdy, pokud bojují s chudokrevností. Některé výzkumy také tvrdí, že uživatelky hormonální antikoncepce mají menší pravděpodobnost výskytu nádorů tlustého střeva, konečníku, vaječníků a děložní sliznice.

Na druhou stranu, je potřeba si uvědomit, že se vždy jedná o nepřirozený zásah do těla, který může mít i své nevýhody.  Přirozený cyklus může mít zase pozitivní preventivní vliv na rakovinu prsu. Během klasického cyklu totiž kolísá množství estrogenu a progesteronu – a právě to je z hlediska prevence rakoviny prsu vhodnější. Při hormonální antikoncepci se také častěji objevují křečové žíly nebo celulitida.

Rozhodnutí je na každé ženě

Rozhodnutí je tedy zcela na vás. Důležité je hlavně to, abyste byla o možnostech správně a dostatečně informována. Pravidelné krvácení je tělu přirozené a pokud vás netrápí vážné potíže, je asi nejlepší do procesů těla zbytečně nezasahovat. Jestli vás ovšem problémy sužují každý měsíc, určitě je dobré vědět, že jsou možnosti, jak situaci řešit.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button