Nemoci a komplikacePřírodní léčba

Ženský cyklus pod kontrolou: Jde to snadno, pomocí těchto bylinek

Každá žena, která má menstruační cyklus, dobře ví, že když se dostaví její dny, může to být pořádně nepříjemné. A to ani nehovoříme o tom, že menstruační cyklus ani zdaleka není jen o těch pár dní v měsíci, kdy žena krvácí, ale nepříjemné projevy vás mohou pronásledovat takřka celý měsíc v rámci různých fází cyklu. S příznaky premenstruačního syndromu (PMS) se potýká dokonce až polovina všech menstruujících žen. Může se jednat o bolesti břicha, prsou nebo hlavy, křeče, pocit nadýmání a zadržování vody, zhoršené akné, zvýšenou chuť k jídlu, úzkost, napětí, depresivní projevy nebo pocit nedostatku energie.

Pokud nechcete trpět, ale zároveň pro vás není řešením brát si jen léky na bolest, nebo svolit k hormonální antikoncepci, můžete dát šanci bylinkách. Právě tyhle působí pozitivně na ženský cyklus a pomůžou vám najít rovnováhu ve vašem pravidelném prožívání vaší ženskosti.

Drmek obecný

Drmek obecný najde své využití zejména při nepravidelné a bolestivé menstruaci, při bolestech prsou nebo také při silných příznacích menopauzy. Zabraňuje náladovosti, úzkosti či nespavosti. Pomoci může však také při zhoršeném akné. Je to proto, že obsahuje mnoho biologicky aktivních látek, které se v mozku váží na opioidní, estrogenové a dopaminergní receptory. Následkem toho má nepřímý vliv na uvolňování LH (luteinizační hormon) a FSH (folikulostimulační hormon), tím pádem i estrogenů, progesteronu a prolaktinu. U drmku je však zcela klíčové dávkování.

Jeho nízké dávky totiž dokážou snižovat hladinu estrogenu, a naopak zvyšovat produkci progesteronu a prolaktinu. Pokud si však dopřejete vysoké dávky této bylinky, zůstává hladina hormonů FSH a LH nezměněna, klesá pouze hladina prolaktinu. Denně se tedy doporučuje užívat přibližně 1,5–3 g bylinky nebo odpovídající množství extraktu z ní. Užívání této bylinky se však vyplatí konzultovat s lékařem – alespoň co do výše doporučeného dávkování.

Třezalka tečkovaná

Tato bylinka nebývá většině žen neznámá. Působí totiž velmi blahodárně na ženský cyklus a její užívání s sebou přináší mimo jiné zmírnění psychologických příznaků PMS, tedy menší únavu, podrážděnost nebo náladovost.

Třezalku můžeme koupit například ve formě sušené nati nebo extraktu a její denní dávka by neměla přesáhnout 900 mg. Účinky bylinky ale mohou mít zpoždění, mohou se projevit třeba až za 2–4 týdny. Užívání je však vždy nutné konzultovat s lékařem – zejména kvůli možným interakcím s jinými medikamenty. Vlivem této byliny totiž mohou některá léčiva ztrácet svou účinnost.

Maca peruánská

Maca je rostlina, která se již dlouhá staletí užívá zejména v Jižní Americe. Má estrogenní aktivitu a pozitivní vliv na ženský cyklus. Maca dokáže například zmírňovat příznaky spojené s menopauzou způsobené poklesem hladiny estrogenu. Můžete se tedy zbavit třeba návalů horka nebo potíží se spánkem. 

Doporučená dávka macy není prozatím pevně ustanovena, obecně se ale hovoří o tom, že by to mělo být okolo 1,5–3,5 g prášku z jejího kořene. Maca se dnes konzumuje bez obav o zdraví, ale opatrně by s ním měly zacházet zejména osoby léčící se s poruchami štítné žlázy – maca totiž obsahuje látky zvané goitrogeny, které mohou její funkci ovlivňovat.

Ashwagandha

Ashwagandha patří do skupiny tzv. adaptogenů, které napomáhají organismu lépe se adaptovat na stresové situace. Při stresu dochází k nárůstu koncentrace stresových hormonů, které mohou zasahovat do reprodukčního systému ženy a způsobovat problémy. Pokud se nám podaří snížit hladinu těchto hormonů, následkem toho je možné zmírňovat projevy PMS, jako jsou bolest, úzkost, nespavost nebo také projevy menopauzy.

Doporučené dávkování není přesně stanoveno, účinnost je však prokázána již při 250–600 mg. V jedné dávce léčivého přípravku se přitom běžně nachází cca 250–1500 mg. Můžete ji koupit ve formě tablet, prášku nebo extraktu. Pokud budou dávky příliš vysoké, mohou se objevovat zažívací problémy nebo podráždění trávicího traktu. Pozor by si měly dávat těhotné a kojící ženy, či osoby s poruchou funkce štítné žlázy.

Ploštičník hroznatý

Ploštičník hroznatý je méně známou bylinkou, ale její účinky a výhody rozhodně nejsou zanedbatelné. Obsahuje celé spektrum účinných látek a zejména dobře působí proti depresivním projevům nebo úzkostem. Během krvácení také pomáhá při menstruačních bolestech a křečích. Ploštičník hroznový můžete zakoupit ve formě tablet, extraktu, či čaje. Denní dávka není prozatím pevně stanovena obvykle doporučované množství je 20–40 mg/den. Je také třeba poznamenat, že někteří odborníci nedoporučují ploštičník užívat déle než 6, max. 12 měsíců. Je možné, že by mohl mít negativní vliv na játra.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button