DetoxikaceNemoci a komplikaceZdravé tipy

U těchto mýtů se lékaři chytají za hlavu. Zapomeňte na detox i zdravé opalování

V době internetu si snadno najdete spoustu názorů a diskusí o tom, jakým zdravotním problémem trpíte a jak jej léčit. Když se pak vydáte do ordinace lékaře s jasnou diagnózou, kterou jste si někde vyčetli na internetu, rozhodně z vás radost mít nebude. Odborník určitě nikdy neslyší rád, když se jej snaží poučovat někdo, kdo učebnici medicíny neviděl ani z vlaku, ale díky internetu se cítí jako chodicí encyklopedie.

To samé platí také o řadě zdravotních mýtů, které mezi lidmi běžně kolují. Věříte například tomu, že lepek lepí střeva nebo že je dobré se od rána do večera prolévat vodou? Raději to před svým praktikem ani nezmiňujte. Tyto zdravotní mýty je nutné co nejdříve skutečně natrvalo vymýtit.

Může se jednat o moudra, která si přečtete nejen na internetu, ale třeba je také zaslechnete u kamarádky nebo vás o nich od mala přesvědčovali vaši rodiče. Některá tvrzení se zase nesou s dobou nebo odráží aktuální módní trendy. Čemu byste tedy rozhodně neměli věřit?

Vody není nikdy dost

Většinou mívají lidé opačný problém – nepijí dostatek, a to má za následek řadu zdravotních obtíží – od tmavé moči a zácpy přes suchou kůži, únavu a bolesti hlavy až po kolísání krevního tlaku, svalové křeče, nebo dokonce i selhání některých životně důležitých orgánů.

Určitě ale neplatí, že můžete pít neomezeně – i nadměrné zavodnění může nabourat rovnováhu vnitřního prostředí. Zejména pak dochází ke snížení hladiny sodíku. Mohou se objevit bolesti hlavy, nevolnosti, zvracení a otoky. Zdravé ledviny dokážou nadměrný příjem vody většinou snadno vyřešit, ale pokud jsou přetěžovány dlouhodobě, může to být i trval následky. Platí, že byste za den měli vypít minimálně 35 mililitrů vody na kilogram tělesné hmotnosti, ale pokud se potíte, nebo sami cítíte žízeň, může to být i víc.

Když se opalíte, slunce už vám neškodí

I přesto, že rakovina kůže je stále častější, mnoho lidí ji stále bere dost na lehkou váhu. Mnoho lidí například věří zcela mylné představě, že pokud se kůže dostatečně opálí, není se už třeba bát žádného poškození, protože opálená kůže už se dále nespálí. To však vůbec není pravda – naopak platí, že kůže sčítá opakovaná spálení i opálení bez spálení, postupem času se stává méně vláčná, rychleji stárne a také roste riziko nádorového onemocnění. Opalovací krémy tedy nesmíte vynechat opravdu nikdy.

Kvůli lepku tloustnete

Přesvědčení, že lepek škodí střevům, je aktuálně velmi rozšířené a populární. Pokud však netrpíte celiakií nebo nemáte na lepek alergii, pak vám jeho vyřazení nijak nepomůže – dokonce vám naopak může způsobit potíže. Nezhubnete, ani díky tomu nebudete mít lepší trávení. Ve snaze zhubnout je daleko účinnější vzdát se bílého cukru, bílého pečiva a smažených jídel. Lepek sám o sobě hubnutí nepomůže.

Tělo je potřeba detoxikovat

Jestliže máte zdravá játra a ledviny, funguje detoxikace těla zcela samostatně bez jakéhokoliv vašeho zásahu. Není nutné ji jakkoliv uměle podporovat a už vůbec to není potřeba dělat prostřednictvím nějakých zázračných nápojů nebo diet. Oblíbený detox s ovocnými šťávami například způsobí jen to, že do sebe dostanete kupu cukru, což rozhodně není nic žádoucího. Detoxy mohou také snadno podráždit trávení, vést k průjmům nebo dehydrataci. Je samozřejmě vhodné a zdravé občas jídelníček odlehčit a zaměřit se zejména na nezpracované potraviny, ale žádné tabletky, ani systematické detoxy nejsou nutné.

Strach z rentgenu

Rentgenové záření rozhodně není neškodné a vystavení takovým vlnám by se mělo eliminovat, nicméně neplatí, že by způsobovalo rakovinu. Například je daleko větší pravděpodobnost, že vám ublíží pobyt na slunci bez ochranného krému než jedno rentgenové ozáření. Odmítnutí správně doporučeného rentgenového vyšetření může představovat daleko větší nebezpečí.

ZDROJ: https://www.mamamia.com.au/health-myths-doctors-hate/

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button