Krása Návod

Bělit či nebělit? Hrozí vašim zubům nebezpečí?

Jana Horká
Napsáno Jana Horká

Na trhu se dnes vykytuje celá řada různých produktů, které slibují bělejší a zářivější úsměv. Jenže jak to s nimi doopravdy je? Skutečně fungují nebo je to jen výmysl farmaceutických a kosmetických firem, které chtějí opět bohatnout na nevědomosti lidí?

Touha po bílém úsměvu roste od té doby, kdy na obrazovkách začneme vídat hollywoodské herce, kteří mají zářivý bílý úsměv jako kdyby nikdy nepili kávu, nekouřili ani málem nejedli. Pravdou totiž je, že naše původně bílé zuby jsou každodenně vystavovány takovému náporu, že přirozeně bílé prostě zůstat nemohou. A tak více či méně rychle žloutnou.

Jenže řada lidí se s tím nechce smířit a zvlášť pokud je jejich zaměstnání takové, že často vystupují na veřejnosti a třeba i mluví na kameru, pak se není čemu divit. Pojďme se tedy blíže podívat na to, jak to s těmi bělícími produkty vlastně je a zda jsou prospěšné či nikoliv.

Jaké jsou důvody zbarvení zubů?

Není v tom žádná věda. Zuby se snadno zbarvují kvůli tomu, co jíme nebo pijeme. Zejména některé potraviny či nápoje mají na zuby neblahý vliv. Kromě toho je na vině i poškozená zubní sklovina a samozřejmě i špatná ústní hygiena. Rozhodně nestačí, když si dvakrát denně párkrát přejedete zuby kartáčkem. Mezi standard by měl patřit i mezizubní kartáček a ústní voda.

Chcete-li bělejší zuby, vyhněte se těmto věcem:

  • čaj a káva
  • kouření
  • špatná strava s nadbytkem cukru
  • syndrom suchých úst
  • dýchání skrze ústa
  • nadužívání antibiotik

Vše není tak růžové

Podle nedávné studie provedené na univerzitě ve Stockholmu se zdá, že většina bělících produktů na zuby je ve skutečnosti může závažně poškozovat. Bělicí přípravky totiž ve většině případů obsahují peroxid vodíků, který ale negativně působí na bílkoviny v dásních a ty pak snáze povolují a ztrácejí kontakt se zuby. Výsledek je pak zřejmý – odhalené zubní krčky, zvýšená citlivost zubů a někdy i riziko vypadávání zubů.

Kromě toho peroxid neblaze působí i na sklovinu. Pokud jej k bělení používat, pak pouze u lékaře a jen velmi výjimečně. Jenže realita je taková, že domácí bělení zubů dnes může provádět téměř každý a jen málokdo si je tohoto rizika vědom.

Domácí prostředky

Pokud je tedy jasné, že bělící prostředky nejsou pro vaše zuby úplně to pravé ořechové, existuje jiná možnost? Nebo se musíte smířit s tím, že váš úsměv nikdy nebude tak zářivý jako úsměv hollywoodských herců?

Ve skutečnosti je domácí bělení zubů docela snadné. Je levnější a nepoškozuje zubní sklovinu ani dásně. Není tedy nutné navštěvovat zubaře nebo riskovat poškození vašich zubů. Vyzkoušejte tyto tipy a uvidíte rozdíl.

Zvyšte čištění

Zabarvení zubů lze zabránit tak, že budete zuby pravidelněji a častěji čistit. Chemické látky a barviva nebudou mít možnost na zuby dlouhodobě působit a pomalu ale jistě se vrátí jejich původní bílá barva. Je to trochu běh na dlouhou trať a někdy není úplně snadné čistit si zuby po každém jídle, ale je to snadné a levné řešení.

Přestaňte kouřit

Pokud bychom měli vybrat jen jeden důvod, proč nejsou vaše zuby bílé, pak to bude bezpochyby kouření. Jakmile si konečně dáte svou poslední cigaretu, budete schopni postupně vnímat, jak se barva vašich zubů zlepšuje. Navíc tím prospějete doslova celému vašemu organismu i okolí.

Kokosový olej

V poslední době je na bělení zubů hojně doporučován právě kokosový olej. A opravdu to funguje . Můžete jej dokonce používat namísto normální zubní pasty. Má podobné účinky, zuby chrání a bělí. Jen bohužel nezanechává tak svěží pocit v ústech. Ale to se dá úspěšně nahradit ústní vodou.

Nyní už víte, jak na bílé zuby i bez drahých a nebezpečných bělicích produktů. Možná to bude chtít více trpělivosti, ale výsledky se dostaví.

O autorovi

Jana Horká

Jana Horká

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Psaní článků a předkladům se věnuji přibližně 7 let a stále hledám nové cesty, jak se v této profesi zdokonalovat. Ve volném čase objevuji nová místa po světe, trávím čas v přírodě a s přáteli a snažím se udržovat v dobré kondici. Občas si sice neodpustím sladký zákusek, ale baví mě experimentovat v kuchyni a hledat způsoby, jak nahrazovat rafinované cukry a nezdravé tuky za kvalitní přírodní suroviny.