Nemoci a komplikaceZdravé tipy

Rýma od září až do června. Jak u dítěte rozeznat alergii od nachlazení?

S prvními školními dny začíná pro děti náročnější období plné školy, školky, kroužků a dalších aktivit. Pro mnoho z nich to však s sebou nese i zvýšené riziko různých viróz, nachlazení, a zejména tolik typické rýmy. Ta mnohé děti provází prakticky neustále, protože jakmile se z jedné virózy vyléčí, ve škole chytnou něco dalšího. Nabízí se proto otázka, zda nejde spíše o projev alergie, nebo snad odkaz na nějakou ještě závažnější příčinu. Něco jistě můžete zvládnout zhodnotit i sami, ale přesnější diagnóza vždy vyžaduje odborníka.

Máte pocit, že se vaše dítě rýmy doslova nikdy nezbaví? Mezi typické příznaky patří časté kýchání, škrábání a pálení v nose či krku, kromě toho ale také pálení očí, které mohou také otékat. Některé příznaky se však nemusí objevit vůbec, jiné zase třeba ve zvýšené míře, a proto je třeba dítě pečlivě sledovat a v případě podezření na alergii raději zajít k lékaři. Už i jen proto, že dítě s těmito příznaky určitě nikdo rád neuvidí ve školce, ani ve škole. Pokud naopak budete vědět, že jde „jen“ o alergii, nemusí se učitelky, ani rodiče ostatních dětí obávat.

Alergie mohou přetrvávat celoročně

Častá rýma skutečně může být jedním z typických projevů alergie. Toto podezření může vyslovit i praktický lékař, který pošle dítě na příslušné vyšetření. Jen skutečně malé procento dětských pacientů přichází bez doporučení praktika, byť rozhodně to také není na škodu. Alergie jsou totiž stále častější – jak v dětské, tak dospělé populaci – a je třeba pamatovat i na to, že alergie rozhodně nemusí být jen sezónní. I s končicí sezonou pylů se tedy příznaků nemusíte zbavit. Na podzim totiž mohou alergiky o to více dráždit vzdušné plísně a samozřejmě po celý rok může být nepřítelem číslo jedna prach.

Jak rozpoznat klasickou a běžnou rýmu?

Oboje se může objevit kdykoliv během roku, nicméně příčina problémů je zcela jiná. Mohou to být viry, které vyvolávají rýmu či kašel, u alergie je to přehnaná reakce organismu na běžné podněty.

V obou případech může dítě kýchat a kašlat, typické je i dráždivé pálení očí nebo pocit škrábání v krku. U nachlazení je typičtější také celková únava, mírná teplota, bolesti svalů a kloubů. Rýma spojená s nachlazením většinou přibližně za týden zmizí, zatímco ta alergická bývá obvykle slabší, ale zato se táhne i celé měsíce.

V případě pochybností skutečně není lepší řešení než zajít k lékaři. I při jen drobném podezření na alergii jistě není problém zajít na krevní testy a budete mít jasno – a dost možná i brzy klid. Na základě správné diagnózy je pak možné problémy cíleně řešit a najít ideální cestu, jak se potíží zbavit.

Jak zatočit s rýmou?

Časté rýmy rozhodně není radno podceňovat. Pokud je důvodem právě alergie, která se neléčí, může časem přerůst až v astma, což je ještě daleko závažnější komplikace. Předrážděná sliznice také hůře vzdoruje náporu virů, takže se člověk s alergií může ještě snadněji nakazit nějakým virem.

U léčby rýmy se nejčastěji doporučuje užívání nosních kapek. Pozor si ale dejte na intenzitu a četnost aplikace. Jejich nadužívaní může postupně poškodit nosní sliznici, která pak zůstává trvale oteklá a postiženému člověku se pak dýchá ještě hůř. Někdy to dokonce může dojít do tak závažného stadia, že je situaci potřeba řešit prostřednictvím operace. Jindy se alespoň jako léčba nasazují kortikoidové kapky, ty jsou ale výhradně na lékařský předpis.

ZDROJ: https://www.webmd.com/allergies/sinus-nose-tool/allergies-or-cold
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/holka-dite-zrzka-nemocny-3765115/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button