Péče o tělo

Nehty mohou hodně prozradit o vašem zdraví

Ačkoli většina lidí neklade velký důraz na stav jejich nehtů, mohou o nich prozradit více, než si myslí. Nehty poskytují cenné informace o našem celkovém zdraví. Naučte se, jak rozpoznat příznaky některých nemocí.

Dívejte se na strukturu vašich nehtů

Podívejte se na své nehty nyní. Dejte si je přímo před oči a pečlivě je studujte. Jaké mají křivky? Jsou hrbolaté? Jaká je barva vašich nehtů? Všechny tyto informace jsou důležité a ukážou vám, pokud trpíte nějakou nemocí. Níže naleznete informace o všech zdravotních rizicích, které mohou nehty zobrazit.

  1. Ztloustnutí nehtů

Pokud jsou vaše nehty z ničeho nic silné a připomínají zvířecí drápy, může to znamenat onemocnění plic nebo jiné problémy s oběhem. V případě, že nehty jsou silné a hrubé struktury, znamená to, že trpíte fungální infekcí. Také je možné, že máte poruchu štítné žlázy nebo psoriázu. A nakonec některé léky mohou způsobit alergickou reakci, která stojí za zahuštěním vašich nehtů.

2. Ztráta barvy

Nehty by měly být růžové s bílou výstelkou v základu (lunula). Níže naleznete informace o tom, co jiná barva znamená:

  • bílé nehty mohou být příznakem hepatitidy a jiných onemocnění jater
  • modré nehty znamenají nízkou hladinu kyslíku v krvi
  • červené pruhy na lunule jsou indikací infekce srdečních chlopní
  • zelené nehty jsou způsobeny bakteriální infekcí
  • tmavé pruhy na nehtech mohou souviset s chronickým srdečním selháním
  • matná barva naznačuje nedostatek vitamínů

3. Konkávní povrch

Tento druh může být příznakem onemocnění srdce, hemochromatózy, nedostatku železa a hypotyreózy. Jakmile problémy vyřešíte, vaše nehty se vrátí do původního stavu.

4. Dělená struktura

Dělená struktura se obvykle vyskytují v důsledku podvýživy nebo kyseliny listové, vitamínu C a nedostatku bílkovin. Pokud jsou provázeny zvýšeným nehtovým lůžkem, mohou být znamením lupénky.

5. Rýhy

Rýhy jsou vždy špatným znamením. S největší pravděpodobností vám chybí železo nebo máte lupus či zánětlivé onemocnění v podobě artritidy.

6. Vypeckované nehty

Vypeckované nehty jsou samozřejmě příznakem zranění, ale také mohou být provázeny nemocí. Například nedostatek zinku, psoriáza, alopecia areata nebo pojivé tkáně mohou být důvodem, proč vám slezou nehty.

7. Podlitá lůžka

Podlitá lůžka mohou souviset s AIDS, onemocněním jater, onemocněním plic nebo zánětlivým onemocněním střev. Navštivte svého lékaře a konzultujte s ním svůj zdravotní stav.

8. Suché a lámavé nehty

Suché a lámavé nehty jsou spojené s bakteriálním zdravím uvnitř těla a s hladinou hormonů. Obvykle je vše spojeno s poruchou štítné žlázy, ale také to může být projevem plísňových infekcí. Může chvíli trvat, než se zdraví vašich nehtů zlepší a mnohdy se nejedná o konečný stav.

Jak je vidět, zdraví nehtů prozradí hodně o vašem zdravotním stavu. Nepřehlížejte případně změny a vše v čas konzultujte s lékařem.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button