KrásaPéče o tělo

Zázrak nebo riziko? Zjistěte, co skutečně dokáže kyselina hyaluronová

Pro ženy je mladistvý vzhled a pleť, která neprozradí věk ani prožité události, velkou touhou. V dnešní době existuje už řada možností jak čas obelhat a vrátit jej alespoň vizuálně zpět. Úžasným pomocníkem je v tomto směru kyselina hyaluronová. Určitě jste o ní již slyšeli. A možná se k vám dostala i řada mýtů, které vám nedovolují správně se rozhodnout, zda je tento pomocník vhodný pro vás a vaše potřeby.

Dříve než se ale dostaneme k podstatným informacím, pojďme si ještě ujasnit pojmy. Existují totiž dva názvy – kyselina hyaluronová a hyaluronát sodný či hyaluronan/hyaluronát. Tyto pojmy jsou velmi často zaměňovány a jsou jim přisuzovány diametrálně odlišné účinky. Kyselina hyaluronová je relativně jednoduchý, přirozeně se vyskytující látka. Hyaluronát sodný je oproti tomu sůl, která vznikne derivací kyseliny hyaluronové. Jelikož je tento polysacharid v přírodě přítomen zejména ve formě soli a nikoliv kyseliny, preferuje se pojmenování hyaluronan. Označení hyaluronan je přesnější, nicméně synonymum kyselina hyaluronová je široce zaužívaný termín.

Je to bezpečné?

Často se o aplikaci kyseliny hyaluronové traduje to, že je to vlastně jen napumpování pleti chemikáliemi, které organismu škodí a mohou způsobovat vážné zdravotní potíže. Kyselina hyaluronová ale není žádný šílený chemický koktejl, zcela přirozeně se vyskytuje v organizmech lidí i zvířat. V lidském těle vykonává řadu důležitých funkcí na orgánové i buněčné úrovni, podílí se na řadě podstatných fyziologických dějů. Jednoduše řečeno, je to přírodní a tělu vlastní substance. Největší množství této látky se nachází právě v kůži, kde se stará o její svěží vzhled, pružnost a další žádané vlastnosti.

Není to jen tahání peněz z lidí?

Často se hovoří o tom, že ve skutečnosti se jedná jen o chytře promyšlený marketingový tah – účinná látka aplikovaná zevně (například ve formě krémů) nemá prý šanci pokožkou proniknout a provést na pleti změny. Penetrace látky je závislá na její molekulové hmotnosti. Menší molekuly penetrují do nejsvrchnější vrstvy kůže, tzv. epidermis. Proto se v pleťových produktech k zevnímu použití nachází nízkomolekulární forma, která pronikne do epidermis a zaručí kvalitní a hloubkovou hydrataci.

V posledních letech se ale pracuje na vývoji nové hybridní formy této kyseliny, která by umožňovala jak proniknutí účinných látek dovnitř pokožky, tak i vytvoření ochranné bariéry na povrchu pleti, která zabrání vysoušení. Kombinace různých molekulových hmotností zaručuje jak efekt proti vráskám, tak hydrataci. Není tedy pravdou, že krémy s obsahem kyseliny hyaluronové nic nedělají. Jen je potřeba ujistit se, že nekupujete zajíce v pytli a účinná látka je v séru či krému skutečně přítomna.

A co botox? Je to to samé?

Odpověď je snadná – není. Kyselina hyaluronová, jak již bylo řečeno, je přirozenou součástí lidského těla. Váže na sebe vodu, pojme přibližně tisícinásobek vody své hmotnosti a tím působí na pleť jako lifting. S rostoucím věkem ale přirozený obsah kyseliny hyaluronové v pokožce rapidně klesá, a proto se vyplatí ji uměle doplňovat. Takto dostane pokožka pořádnou vrstvu hydratace a vyhladí se jemné linky a vrásky.

Oproti tomu botulotoxin (botulin), známý také jako klobásový jed, je toxická látka, která je ale pro účely kosmetický zákroků natolik zředěná, že nepředstavuje nebezpečí. Její účinek spočívá v uvolnění svalu – vyřadí svalovou tkáň z činnosti, a tím dojde k vyhlazení vrásek a mizí zejména nežádoucí mimika. Další prohlubování vrásek se na dobu působení látky přeruší.

Velkou výhodou kyseliny hyaluronové oproti botulotoxinu je, že mimika zůstává zachována. Nehrozí tedy, že budete vypadat jako umělé figuríny, které se ani nedokáží usmát. A rozhodně je to přirozenější a pro tělo snesitelnější řešení kosmetických problémů.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button