Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Zázvorový čaj – proč jej mít vlastně doma?

Také občas přemýšlíte nad tím, jak velkou sílu mají přírodní metody? Zelený čaj toho pro váš metabolismus zmůže víc, než klasické léky. Jedním z těchto skvělých přírodních pomocníků je také zázvor. Můžete si vychutnat horký šálek čaje v zimních měsících, díky čemuž se zahřejete. V létě si zase můžete zázvorový čaj použít jako ledové osvěžení. Má mnoho pomoci v běžných onemocněních, označuje se za superpotravinu.

Co všechno umí zázvor

Používá se víc než pět tisíc let a to ve stovkách zemí jako lék na běžná onemocnění jako záněty, artritida, nachlazení nebo i problémy se žaludkem či trávicími problémy. Zázvor má svůj původ v Asii a stále častěji je pěstován díky svým kulinářským vlastnostem či jako silná léčebná potravina. Jak přesně může být kořen zázvoru užitečný a kde všude vám může pomoci?

Je nabit zdravými sloučeninami jako gingerol, shoagol, paradol a zingeron. I když se může zdát, že jsou tyto sloučeniny nepotřebné pro zdraví, je nutno si uvědomit, že díky tomu může tělo fungovat optimálně. Gingerol používá lidské tělo k boji proti chronickému zánětu, který je jedním z největších tichých zabijáků. Zlepšuje také funkci kardiovaskulárního systému. Také funguje jako pomocník v léčbě cukrovky, rakoviny, srdečním nemocem a podobně.

Proč popíjet zázvorový čaj?

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak všechny přínosy z kořene zázvoru dostat do těla je právě čaj. Do horké vody se dostane spousta cenných živin a tělo k nim bude mít snadnější přístup. Můžete najít zázvorový čaj v obchodech, v čajových sáčcích, které použijete jednoduše. Ovšem čerstvý zázvor je obvykle lepší a bezpečnější pro vaše zdraví. Čaj v čajových sáčcích prochází konzervačními procesy. Zázvor se prodává také v sušené nebo práškové formě, což se využívá jako doplněk. Zázvorový čaj je nejlepší. Jaké přínosy pro vaše zdraví může mít? Proč jej popíjet?

Pomáhá na nevolnosti

Jednou z nejlepších přínosů pro lidské tělo je, že má schopnost snižovat nevolnost a pomáhat při bolesti žaludku. Používejte zákrov jako lék na potlačení bolesti žaludku, na rozrušený žaludek nebo také jako pomoc při zvracení. Zázvor pomáhá v souvislosti s ranními nevolnostmi u těhotných žen. Pozor však, raději se poraďte s lékařem. Zázvor by měl údajně pomoci také u pacientů podstupující chemoterapii.

Posilujte imunitní systém

Zázvor disponuje silnými antioxidanty, které slouží k ochraně a posílení imunitního systému před onemocněním. Zázvorový čaj může pomoci snížit závažnost a délku trvání klasického nachlazení, ale může pomoci předcházet alergiím nebo negativním respiračním příznakům. Jde také o skvělé koření, které pomáhá čistit dutiny a odstranit ucpaný nos. Kořen zázvoru má silné antivirové, antifungální, antibakteriální a antihistaminové vlastnosti, které pomáhají pro čistý imunitní systém.

Podporuje zdravé trávení

Zdraví střeva by mělo být jedním z nejdůležitějších zájmů těch, kteří chtějí zlepšit své celkové zdraví a pohodu. Spousta nemocí se šíří po celém těle skrz střeva a střevní bakterie. Mnoho lidí ignoruje zažívací problémy a nevěnuje tomu pozornost. Zázvorový čaj snižuje příznaky a poruchy trávení, podporuje funkci střev a také zdravé pohyby střev.

Zvyšuje funkci mozku

Zhoršená funkce mozku, která se objevuje u stárnoucích jedinců, může být důsledkem zánětu. Vzhledem k tomu, že zázvor má schopnost snížit tento chronický zánět je často užíván jako prostředek pro podporu zdravých kognitivních funkcí a zvyšování paměti.

Zbavuje bolesti

Zázvor pomáhá s chronickou bolestí, která pochází z chronického zánětu, je logické, že zázvorová směs může lépe přispět ke snížení bolesti svalů, kloubů a kostí. Jedna ze studií se prováděla u jedinců trpících osteoartrózou kolene. Studie odhalila pozoruhodný pokles bolesti u těch, kteří konzumovali výtažky zázvoru.

Pomáhá při hubnutí

Zázvor není jedním z těch zázračných přípravků, které pomohou zhubnout spoustu kilogramů. Může být však při cestě hubnutí nápomocen. Pomáhá jíst méně a zdravě, potlačuje chutě k jídlu a přispívá ke zvýšení rychlosti rozpadu tuku, což pomůže v tom lepším hubnutí.

Snižuje stres

Zázvorový čaj může pomoci lidem uklidnit rozbouřenou mysl a snížit stres. Dodává tělu klid a harmonii.

Jak si připravit zázvorový čaj?

Co budete potřebovat:

  • Kus čerstvého kořene zázvoru
  • 1 šálek filtrované vody

Jak postupovat:

Kořen zázvoru okoupejte a jemně nakrájejte. Zajistíte tak optimální chuť. Zázvor dejte do hrnce, přidejte vodu a vařte na středně vysokém ohni po dobu deseti minut. Vypněte a nechejte ještě pět minut. Sceďte a můžete popíjet. Pokud je chuť nic moc, pak přidejte lžičku surového medu a popíjejte!

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button