Jídlo a stravováníZdravé tipy

Co se stane s tělem, když konzumujete ovesné vločky každý den?

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne, to ví snad každý. Důležité je však vědět, co snídat. Když si na snídani dáte sladké koláče nebo tučné jídlo není to nic zdravého a dobrého pro vaše tělo. Dobré je snídat bílkoviny i sacharidy, nezapomenout do své stravy přidat také zeleninu. Skvělou snídaní je právě ovesná kaše. Může pomoci například snížit riziko srdečních onemocnění.

Proč konzumovat ovesnou kaši každý den?

Oves je velmi kvalitní, ekologická a pro životní prostředí šetrná. Ovesná kaše je proto ideální pro každodenní start. Tělo nabudíte, dodáte mu spoustu energie a navíc, když budete zdravou snídani konzumovat, pak to bude mít další pozitivní účinky pro lidské tělo. přidat si do ní můžete ořechy, ovoce popřípadě si můžete udělat ovesné vločky s nízkotučným jogurtem či skořicí. Je tedy skvělou snídaní! Co všechno může pro lidské tělo udělat?

Zlepší se pokožka

Ovesné vločky jsou ideální pro léčbu zánětlivých stavů jako například podráždění, ekzém a podobně. Navíc také umí podporovat zdraví celé pokožky. Ovesné vločky mají široké spektrum vitamínů a stopových prvků, které lidskému tělu pomáhají. Obsahuje například zinek, který očišťuje kůži, odstraňuje toxiny a další škodlivé látky. Ovesné vločky mají omlazující účinek a pomáhají zúžit póry. Železo je jedním z nejdůležitějších prvků výživy. Mangan zase odstraňuje otoky a záněty, podporuje rychlé hojení pokožky a spoustu dalšího. Hořčík zase normalizuje krevní oběh a obnovuje kožní buňky.

Spousta bílkovin pro vaše svaly

Jedna porce či přibližně osm polévkových lžic ovesných vloček dodává do těla 15% doporučeného denního množství bílkovin. Navíc obsahuje vitamín E, různé antioxidanty a glutamin. Všechno pomáhá regenerovat svalové vlákna rychleji a lépe.

Vysoká hladina antioxidantů

Oves má vysoké antioxidanty a užitečné rostlinné sloučeniny, které se jmenují polyfenoly. Nejpozoruhodnější je unikátní skupina antioxidantů, která se jmenuje avenanthramidy, které pomáhají proti svědění, zánětu nebo snižuje vysoký krevní tlak. Oves také obsahuje velké množství kyseliny ferulové – což je další antioxidant. Oves navíc obsahuje také beta-glukan, který napomáhá snižovat hladinu cukru v krvi.

Spousta energie

Ovesné vločky jsou bohaté na sacharidy a poskytují tak tělu spoustu energie. Dejte si každé ráno svou dávku ovesných vloček, například v ovesné kaši a získáte energii na celý dlouhý den!

Pomáhají při hubnutí

Denní konzumace ovesných vloček pomáhá zlepšovat metabolismus a urychluje tak úbytek hmotnosti. Snídaně na bázi ovesných vloček po dlouhou dobu umožňuje vyhnout se nadměrnému příjmu kalorií. Beta-glukan, který oves obsahuje, podporuje uvolňování specifického „hormonu sytosti“, který je produkován ve střevech. U něj se prokázalo, že vede ke snížení příjmu kalorií a může také snižovat riziko obezity. Pomalé sacharidy, které se zde objevují, umožňují regulovat chuť k jídlu a také úzkosti. Celé to pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi v normě. Živiny urychlují metabolismus, ale také pomáhají bránit hromadění tuků a toxinů v těle, což brání přejídání.

Snižuje se cholesterol

Oves obsahuje beta-glukan což pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v těle. Mnoho studií ukázalo, že beta-glukan obsažený v ovsu je účinný při snížení vysoké hladiny cholesterolu. Vzhledem ke kyselině linolové a rozpustné vláknině, která se v ovesné mouce objevuje, pomáhá snižovat hladinu triglyceridů a špatného cholesterolu v krvi. Tyto živiny jsou skvělými „čističi“ zbytků tukových usazenin ze stěn tepen. Chrání tělo před rozvojem závažných onemocnění jako ateroskleróza, infarkt a mrtvice.

Snižuje se riziko srdečních onemocnění

Oves je bohatá na dobré a zdravé tuky a díky tomu se podporuje zdraví srdce a oběhový systém. Díky antioxidantům, které jsou v ovsu obsažené, se snižuje možnost poškozeny stěn cév volnými radikály.

Zbavíte se zažívacích problémů

Lékaři doporučují konzumovat 25 – 35 gramů vlákniny denně, protože je to velmi užitečné pro vaše trávení. Oves obsahuje 1/5 doporučeného denního příjmu vlákniny. Ovesné vločky jsou tedy ideální pro snídani, protože vláknina napomáhá udržovat správnou funkci střev, což může bránit nepříjemné zácpě a podobně.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button