Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Jedna lžička této směsi denně může pomoci stabilizovat váš krevní cukr a udržuje vás zdravé

Kromě toho, že toto koření je velmi ceněné pro svou vůni a typickou chuť, má také velmi dobré účinky na lidské tělo. Má mnoho zdraví prospěšných a navíc i hojivých účinků, které pomohou vašemu zdraví. O jaké koření jde? O úžasnou skořici!

Síla skořice

Skořice je malý strom, který se běžně vyskytuje v jižní Asii a na Středním východě. Existuje několik druhů skořice, ale ta nejoblíbenější je Ceylon skořice, která se pěstuje na Srí Lance a také Cassia skořice, kterou najdete naopak v Číně. Snad všichni známe skvělé skořicové dezerty. Velmi oblíbené jsou svíčky s vůní skořice nebo potpourri. Skořice tedy může krásně provonět váš dům a také může velmi dobře chutnat. Ovšem má toho na svědomí mnohem víc.

Vlastnosti skořice

Skořice prokázala, že pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi, čistí krevní cévy a udržuje vaše srdce zdravé. Výzkumníci dospěli k závěru, že přínosy skořice mohou být získávány ve formě čisté kůry, vonných olejů, ve formě koření (prášek z kůry) či ve formě extraktu. V takovém případě jsou izolovány jeho speciální fenolové sloučeniny, flavonoidy a antioxidanty.

Tyto sloučeniny dělají skořici jedním z nejužitečnějších koření na zemi a využívají její antioxidační, protizánětlivé, antidiabetické či antimikrobiální vlastnosti. Pomáhají posilovat imunitní systém, pomáhá chránit také od srdečních chorob a nemocí a také může pozitivně ovlivnit rakovinu. Jaké přínosy má skořice pro lidské zdraví?

Bojuje proti cukrovce

Skořice má antidiabetický účinek, pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, a také může zvýšit citlivost na hormonální inzulín, což je hormon, který je potřebný k udržení rovnováhy hladiny cukru v krvi. Diabetes vzniká, když nastane inzulínová rezistence a dochází ke špatné kontrole glykemie. Může se také vyvinout neschopnost řídit, kolik glukózy vstupuje do krevního oběhu. Stejný problém s rezistencí na inzulín je také spojen s dalšími stavy, jako je metabolický syndrom a přibírání na váze.

Výhody skořice hrají roli při blokování některých enzymů zvaných alaniny, které umožňují vstřebávání glukózy do krve. Proto bylo prokázáno, že sníží množství glukózy, která vstupuje do krevního řečiště po jídle, které má vysoký obsah cukru. Toto je zvláště důležité pro osoby s cukrovkou. Mnohé studie ukázaly, že lidé s cukrovkou typu 2 mohou mít příznivé pozitivní účinky na markery krevního cukru doplněním extraktu skořice. Skořice také pomáhá bojovat proti srdečním onemocněním a snižuje hladinu LDL cholesterolu (špatného cholesterolu).

Chrání zdraví srdce

Studie ukázaly, že dalším přínosem skořice pro zdraví je snížení některých z nejčastějších rizikových faktorů pro nemoci srdce včetně vysoké hladiny cholesterolu, vysoké hladiny triglyceridů a vysokého krevního tlaku. Zvláštní sloučeniny ve skořici pomáhají snížit hladinu celkového cholesterolu, LDL „špatného“ cholesterolu a triglyceridů. Zatímco HDL, tedy dobrý cholesterol, zůstává stabilní. Skořice také ukázala, že snižuje vysoký krevní tlak, což je další hrozba způsobující onemocnění srdce nebo také mrtvici.

Pro zdraví srdce má skořice ještě víc přínosů. Výzkum ukazuje, že skořice je velmi užitečným krevním koagulantem. Zabraňuje krvácení tím, že pomáhá tělu tvořit krevní sraženiny. Skořice také zvyšuje krevní oběh a zlepšuje schopnost tělesné tkáně opravit ji, je-li poškozená. To zahrnuje srdeční tkáň, která potřebuje regeneraci, aby mohla bojovat s infarktem, srdečním onemocněním a mrtvicí.

Další osvědčené přínosy skořice pro lidské zdraví:

  • Zlepšuje paměť a kognitivní funkce
  • Může pomoci snížit riziko rakoviny
  • Bojuje s infekcemi a viry
  • Chrání dentální zdraví a přirozeně osvěžuje dech
  • Může pomoci předejít nebo vyléčit kandidu
  • Podporuje zdraví pokožky
  • Pomáhá bojovat proti alergii
  • Snižuje trávicí problémy

V dosavadních studiích byla cassia skořice studována víc než cejlonská skořice, ale vědci si myslí, že právě cejlonská skořice má skutečně potenciál pro zdraví lidí, a to větší potenciál než cassia skořice. Cassia skořice obsahuje také sloučeniny jako kumariany, potenciálně poškozující játra, jestliže jich konzumujete velké množství. I proto si vědci myslí, že cejlonská skořice je lepší volbou pro výrobu skořicových extraktů, protože právě ona obsahuje méně kumarinů.

Poohlédněte se po organickém cejlonském skořicovém prášku a esenciálním oleji ze skořice v obchodech se zdravou výživou nebo na různých tržnicích. Jestliže kupujete skořici v obchodech, podívejte se na štítek. Jestliže na něm není, o jaký typ skořice jde, pak je to s největší pravděpodobností cassia skořice, která je levnější a populárnější.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button