DetoxikacePéče o tělo

Máte problém s pitím? Možná se poznáte v těchto příznacích

Každý se občas rád napije. Ne nutně nějak moc, ale k oslavám nebo úspěchům prostě nějaká ta sklenička patří a většina lidí ji nepohrdne. Jenže právě alkohol je jedním z nejpodceňovanějších problémů dnešní společnosti. Zejména v naší republice je tolerance vůči pití opravdu vysoká. Přitom závislost na alkoholu a s sní spojené potíže může vzniknout velmi jednoduše a plíživě. Jak ji rozeznat a jaké jsou možnosti řešení?

Největším problémem je především to, že závislost vzniká pomalu – tempo nástupu je opatrné a často si nevšimnete, že máte problém, dokud se vám reálně nerozpadá rodina nebo vás nevyhodili z práce. Problém je i to, že pití alkoholu je společností velmi tolerované, a dokonce je považováno za normální, což ale není rozhodně způsob, jakým bychom se k tomu měli stavět.

Jste alkoholik?

Obecně se udává, že tzv. nízkorizikové pití u mužů jsou dvě dávky alkoholu (2 půllitry piva, 2 sklenice vína) denně, a to nejvýše pět dní v týdnu, tedy se vyžadují minimálně dva dny naprosté abstinence. Vyplatí se však sledovat také typické signály alkoholismu, ke kterým patří:

  • Výpadky paměti
  • Utajované pití anebo popírání pití
  • Pocity viny kvůli pití nebo chování s pitím spojeným
  • Časté myšlenky na alkohol
  • Neschopnost přestat pít, když už jednou začnete (tedy neznáte svou míru)
  • Výkyvy nálady a podrážděnost
  • Konflikty a ztráta sociálních vazeb
  • Ztráta zaměstnání, rozpad vztahů
  • Rizikové chování v opilosti

Alkoholismus spadá do skupiny závislostí. To znamená, že člověk je na alkoholu závislý psychicky a postupem času se stává závislým i fyzicky. Jednoduše se nedokáže bez alkoholu obejít, často na něj myslí a vyžaduje jej. Problémem bývá i nezřízené pití, které má za následek například výpadky paměti nebo problematické chování. Lidé mají tendenci situaci podceňovat – myslí si, že je to relativně normální, a kdyby chtěli, přestanou pít. Jenže je to jen výmluva, která oddaluje řešení.

Kdy je třeba zasáhnout

Neotálet s řešením je třeba v době, kdy varovných příznaků přibývá a mění se také vaše životní návyky. Vaše myšlenky se stále častěji zaobírají alkoholem, ráno si na povzbuzení dáte hned jednu skleničku, máte schované lahve, ze kterých pravidelně upíjíte. Bez alkoholu jste podráždění a přibývá dalších problémů s alkoholem.

Proč k alkoholismu dochází

Předpoklady k alkoholismu mohou být dány mimo jiné i geneticky. Jde zejména o přirozenou citlivost na alkohol, což znamená, že vám dělá dobře a cítíte se po něm příjemně. Dále také impulzivita – chcete mít věci hned, rádi se rychle zbavujete problémů apod. Mimo to mají zásadní vliv také sociální podmínky – vyrůstali jste například ve společnosti, kde bylo pití přirozené a normální, s alkoholem jste se setkali třeba již jako děti apod.

Dalším problémem je, pokud vám alkohol pomáhá překonávat nebo vydržet těžké životní situace. Jedná se o psychoaktivní látky, které uvolňuje a přináší vám příjemné pocity, včetně zvýšeného sebevědomí a dalších. Navíc je alkohol velmi snadno dostupný.

Můžete si pomoci sami?

To hodně závisí na míře a hloubce vaší závislosti. Základní krok je samozřejmě přiznat si problém s pitím a skutečně reflektovat vaši realitu. Zásadní je pak rozhodnou se k naprosté změně návyků – tedy ideálně prostřednictvím nějaké výzvy. Pokud například zvládnete vydržet 30 dní bez alkoholu, možná vás to povzbudí k tomu, že umíte své potřeby korigovat a jistě se zvládnete vypořádat i s nadměrným pitím. Je ale třeba připravit se na to, že právě během abstinence často na povrch vyplavou potíže, které mělo pití maskovat – tedy nespokojenost, úzkost a další. Pak bude nejspíš nezbytné oslovit odborníka.

Profesionální pomoc

Akutní odvykací fáze léčby u těžké závislosti se obvykle nedá zvládnout bez hospitalizace. Člověk sám typicky nemá vůli odolat, a tak musí být mimo dosah alkoholu. Po zvládnutí této akutní fáze, kdy se úspěch podporuje také léčbou farmaky a psychoterapií, nastupuje druhá a do určité míry důležitější fáze – doléčení. Ta může trvat různě dlouho, ale obvykle to bývá okolo roku. Je potřeba dostatečně změnit životní styl a popasovat se se svými problémy, aby zvládl dále fungovat bez alkoholu. Nezbytná bývá celoživotní abstinence. Sice se v některých léčebných postupech nepovažuje za nutnou, ale odborníci se většinou shodují, že bývá poměrně základním předpokladem pro dlouhotrvající změnu.

ZDROJ: https://healthyliferecovery.com/am-i-an-alcoholic-quiz/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Nicola Barts : https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-alkohol-lahve-pivo-7927032/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button