Péče o těloPřírodní léčba

Jak pomáhá aromaterapie? Její účinky mohou podpořit konvenční metody léčby

Pozitivní vlivy vůní jsou nám všem jistě dobře známé. Aromaterapie má svou tradici již tisíce let a ani dnes se rozhodně nejedná o metodu, na kterou bychom měli zapomínat. Platí, že v kombinaci s moderní medicínou se z ní dá vytěžit mnoho skvělých benefitů.

Jak aromaterapie funguje?

Aromaterapie se používá jakožto léčebný postup využívající vonné látky k vdechování, ale také při masážích nebo koupelích. Patří mezi metody alternativní medicíny, což z ní tvoří poněkud kontroverzní prostředek léčby, ale vždy záleží jen na tom, jak ji využíváme a k čemu. I kdyby nic jiného, aromaterapie může být skvělým prostředkem ke zlepšení nálady při sychravých večerech, ale může prokázat i další benefity, které jsou mnohokrát založeny na vědeckých studiích.

Počátky využívání aromaterapie se datují tisíce let zpět do starověkého Egypta, Číny, ale později i renesanční Evropy. Používání aromatických olejů je rovněž součástí Árjuvédy, která patří k tradičnímu indickému léčitelství.

Jak praktikovat aromaterapii?

Existují dva základní způsoby aplikace vůní:

  • Inhalace – vdechování vonných složek rozptýlených ve vzduchu. Tento způsob vdechování vůní dokáže podpořit relaxaci, ale některé druhy olejů mohou mít i mírné dezinfekční a dekongesční účinky. Obecně je inhalace vhodná ke stimulaci čichového systému a v mozku působí na řadu aspektů duševního i fyzického zdraví.
  • Lokální aplikace na kůži – jedná se také o velmi oblíbenou formu aromaterapie, která zahrnuje například vonné koupele, masáže nebo zábaly. Zachovává již výše zmiňované benefity inhalace, ale perfektně může působit přímo v místě aplikace na kůži, takže může například regulovat podráždění.

Benefity aromaterapie

Úleva od stresu, úzkosti nebo deprese

Inhalace esenciálních olejů má možnost působit přímo na limbický systém, který je odpovědný za prožívání emocí. Řada studií v tomto směru potvrdila, že emoce a pocity s vnímáním vůní úzce souvisí, a to zejména proto, že většina lidí si různé vůně často spojuje právě s prožitky z dřívější doby – a to ať pozitivními, nebo negativními. Pokud tedy máte nějakou vůni spojenou právě s příjemnými emocemi, aromaterapie vám může skrze jejich opětovné vyvolání pomoci snížit míru prožívaného napětí nebo stresu.

Pomocník při potížích se spaním

Nespavost může mít mnoho různých příčin a pokud je u vás dlouhodobá, je rozhodně na místě vyhledat lékaře. Jedním z nejčastějších problémů nicméně bývá právě nadměrný stres, který vám aromaterapie může pomoci zkrotit. Uvádí se, že aromaterapie bývá nejúčinnější u pacientů s lehkými poruchami spánku. Konkrétně se jednalo o esenciální oleje s obsahem levandule, kozlíku lékařského nebo jasmínu.

Pomoc ženám při PMS

Podle statistik se s nepříjemnými symptomy PMS potýká pravidelně až polovina menstruujících žen. Jedná se zejména o bolesti břicha, prsou nebo hlavy, křeče, akné, úzkost, napětí, ale i nedostatek energie. Mnohé studie naznačují, že aromaterapie s vybranými esenciálními oleji dokáže zmírňovat tyto nepříjemné projevy přicházející menstruace. Konkrétně se jedná zejména o pomerančovník, růži, heřmánek nebo pelargonii.

Zmírnění bolesti

Ukazuje se, že terapie pomocí vonných esenciálních olejů dokáže mít vliv i na subjektivní vnímání bolesti. Největší efekt byl zaznamená u chronických bolestí, jakou jsou bolesti zad, krku nebo kolene. Na tento typ problémů nejlépe zabírá esenciální olej z levandule nebo eukalyptu.

Které vůně mají nejlepší účinky?

  • Bazalka – studie naznačují, že může být skvělou doplňkovou léčbou pro snížení frekvence migrén a vnímání bolesti.
  • Levandule – je využíván zejména pro navození relaxačních účinků a podporu terapie deprese. Může však také pomoci při poruchách spánku.
  • Eukalyptus – jelikož má poměrně intenzivní a ostrou vůni bývá spojován s plevou při ucpaném nosu a nachlazení. To i díky jeho antimikrobiálním a antivirotickým účinkům.
  • Rozmarýn – pomáhá zklidňovat celý organismus a ulevovat od stresu. Také některé studie naznačují možný pozitivní vliv na paměť a funkci mozku.
  • Tea tree – ideální je zejména na péči o pokožku, zejména pak v péči o drobné oděrky, zranění nebo léčbu akné.
  • Santalové dřevo – pomáhá při potřebě úlevy od stresu a relaxace. Může také přispívat k hojení pokožky u některých kožních onemocnění.

Jsou nějaká rizika aromaterapie? 

V případě esenciálních olejů je nutné myslet na to, že před samotným použitím je nutné esenciální oleje vždy zředit. Pokud používáte například aromalampu, bohatě postačí jen 3–5 kapek na vodou naplněnou “misku” aromalampy. Pro lokální aplikaci na kůži se doporučuje používat roztok o maximální koncentraci 3 %, vyšší koncentrace by mohla způsobit zcela nežádoucí reakce a podráždění.

Před prvním použitím neznámého esenciálního oleje zkuste na malé části kůže provést test, abyste zjistili, zda nejste na dané složky alergičtí. Mezi typicky dráždivější oleje může patřit kmín, skořice, oregano, tymián, máta, citronová tráva, kafr, nebo mentol.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/how-to-use-essential-oils
ZDROJ obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button