Jídlo a stravováníPéče o těloZdravé tipy

Pročistěte si cévy přírodně. Tyto potraviny vám pomohou

Zdraví srdce i celého kardiovaskulárního systému by mělo být naší naprostou prioritou. Chcete-li se vyhnout onemocnění srdce a snížit riziko infarktu, musíte se o své srdce a cévy poctivě starat a udržovat je v dobré kondici. Právě zanesené cévy mohou být přímou příčinnou infarktu nebo mozkové příhody. Neriskujte a dopřejte jim pořádnou očistu ještě dnes. Nebudete potřebovat žádné léky nebo doplňky stravy, stačí zvolit vhodné potraviny.

Avokádo

Řada studií potvrdila, že každodenní konzumace tohoto zázračného ovoce zbavuje krev nadbytku špatného cholesterolu, čímž přispívá k čištění cév. Obsahuje také zdravé tuky, bílkoviny a vlákninu, které jsou pro naše zdraví naprosto klíčové. Dopřejte si třeba avokádovou pomazánku nebo si položte plátek avokáda jen tak na toast. Chutná výborně a navíc je zdravé.

Chia semínka

Chia semínka se řadí mezi tzv. superpotraviny. Už tento název sám o sobě naznačuje, že nepůjde jen tak o něco obyčejného. Chia semínka skutečně poskytují řadu úžasných zdravotních benefitů. Mezi nimi i schopnost čistit cévy a podporovat jejich pružnost. Obsahuje také mnoho antioxidantů a i omega 3-mastné kyseliny, které celkově prospívají našemu organismu s dodávají mu všechny potřebné látky. Skvělé jsou také v boji proti vysokému tlaku vysokému cholesterolu.

Pomeranče

Milujete tyto šťavnaté citrusy? Pak si se zdravím cév těžkou hlavu dělat nemusíte. Jsou plné pektinu, druhu vlákniny, který blokuje vstřebávání špatného cholesterolu a udržuje naše cévy v dobré formě. Dobře funguje také vitamín C, který cévy zpevňuje a chrání před vlivy toxických látek.

Káva

Po letech, kdy byla káva zatracována a byly jí připisovány negativní účinky, se zdá, že to není tak úplně pravda. Některé studie dokazují, že pití kávy snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění až o 20 %. Buďte ale v konzumaci střídmí, naprosté maximum jsou tři šálky denně.

Granátové jablko

Obsahuje mnoho antioxidantů, které brání vzniku nánosů uvnitř cév. Pomáhá zachovávat jejich průchodnost a podporuje správnou činnost srdce i celého krevního oběhu.

Ořechy

Ořechy jsou sice bohaté na tuky, ale na ty zdravé. Můžete si je tedy bez výčitek dopřát, ale samozřejmě v rozumném množství. Dodají vám také dostatek vitamínu E a vlákniny. Nejlepší volbou jsou mandle. Ty mají ideální poměr živin, který vám skutečně prospěje.

Olivový olej

Olivový olej patří určitě mezi jedny z nejzdravějších olejů na vaření vůbec. Neuděláte s ním chybu ani při tepelné úpravě, ani do studených pokrmů. Dejte přednost oleji, který je za studena lisovaný a extra panenský. Pravidelná konzumace olivového oleje může zmírnit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Existuje celá řada způsobů jak zanesené cévy léčit přírodně. Nemusíte hned zasahovat s pomocí léků nebo chemie. Důležité nicméně je navštívit lékaře a informovat se o stavu vašich cév. Je klíčové znát jejich skutečný stav, abyste věděli, zda postačí změna životosprávy a stravy nebo je vyžadován zákrok lékaře nebo léčebná kúra. V každém případě je vhodné zařadit tyto potraviny do svého běžného jídelníčku, protože působí jako prevence a pomohou vám bránit se podobným problémům v budoucnu.

Kromě vhodného stravování je však nesmírně důležitý i pravidelný pohyb, který nám zaručí správnou cirkulaci krve a ta sama o sobě dokáže poměrně účinně proplachovat a čistit zanesené cévy. Pro zdraví našeho srdce je pohyb také velmi důležitý a stojí za schopností srdce zvládat stres i nenadálé vypětí. Ochrání vás tedy před infarktem i srdeční slabostí. Pokud pravidelně nesportujte, nezačínejte příliš zostra, stačí rychlá chůze nebo třeba plavání. Později můžete zařadit běh nebo jinou vytrvalostní aktivitu, která pomůže srdci zvýšit kapacitu a připravit se na jakoukoliv zátěž.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button