Přírodní léčba

Jak poznat nemocné nadledvinky a jak jim pomoci

Patří k velmi malým tělesným orgánům, ale jejich funkce je lidském organismu nepřehlédnutelná. Řeč je o nadledvinkách. Vyprodukují neuvěřitelných 48 rozmanitých hormonů, mimo to mají za úkol povzbuzovat nervový a svalový systém. Pokud správně nefungují, poznáte to velmi rychle. Nečinnost nadledvinek se projevuje hlavně celkovou únavou.

Když nadledvinky vypovídají službu

V nadledvinkách se rodí hormony adrenalin, noradrenalin a kortizol, tedy ty, které bezprostředně ovlivňují skutečnost, s jakou se tělo vyrovnává se stresem. Zatímco s krátkodobým stresem se umíme právě díky produkci těchto hormonů a regulaci jejich hladin dobře vyrovnat, odlišná situace nastává, přijde-li stres dlouhodobý. Tehdy pracují nadledvinky na plné obrátky a do naší krve míří mimořádné množství stresových hormonů.

Taková zátěž se na nich ale samozřejmě podepíše, jednoho dne začnou vypovídat službu. Projevuje se to únavou, kterou pociťujete hned po ránu, ačkoliv jste do postele zamířili docela brzy. Hladiny stresových hormonů totiž v noci nepoklesnou a i když spíte, kvalita vašeho spánku za mnoho nestojí.

Další příznaky oslabených nadledvinek

V další fázi únavy potom vyčerpané nadledvinky už nezvládají a tak je ráno hladina kortizolu nízká. Zároveň klesá i glykémie. Negativní dopad má špatná funkce nadledvinek a nedostatek kortizolu i na imunitní systém – kortizol je totiž prozánětlivým hormonem. Snižuje se odolnost vůči infekcím, do spárů nás dostala únava a apatie.

Také můžete trpět silnou chutí na slané či sladké. Příčinou nezvladatelné touhy po slaných potravinách – typicky třeba chipsech – je fakt, že při stresu tělo potřebuje sodík, kterého se mu následně nedostává a potřebuje doplnit rezervy. Za mlsným jazykem bažícím po sladkém se zase skrývá nízká hladina krevního cukru.

Další spektrum příznaků ukazujících na nedostatečnost nadledvinek je široké, zahrnuje třeba i sníženou chuť na sex, časté nutkání na močení, tmavé kruhy pod očima, nízký tlak nebo závratě.

Jak posílit činnost nadledvinek

Adaptogen food assortment with herbs, spices and supplement powders. Used in herbal medicine to help the body resist the damaging effect of stress and restore normal physiological functioning.

Jak nadledvinky povzbudit? Možností je spousta, pojďme se na ně podívat!

Sáhnout můžete do skupiny adaptogenů, tedy rostlin, které nám pomáhají zvládat zvýšenou míru stresu. Řadíme sem ženšen, ašvagandu čili vitánii snodárnou, bazalku či macu peruánskou.

Na místě je také pořádně se zamyslet nad svým jídelníčkem a obohatit ho o některé potraviny, které mají na nadledvinky pozitivní efekt. Vyplatí se jíst naklíčené potraviny, bobuloviny, a to hlavně ty lesní od borůvek přes maliny až po ostružiny – řadí mezi silné antioxidanty. Potom jsou vhodné rozmanité zelené potraviny jako například salát, kapusta, řapíkatý celer, skvělé je i avokádo. Velmi důležitý je dostatečný přísun vitamínu C, proto jezte dostatek citrusů, vynikajícím zdrojem vitamínu C jsou například také šípky. Nezapomínejte ani na omega 3 mastné nenasycené kyseliny, které najdete třeba v rybách, hlavně tučných mořských jako je losos nebo tuňák, ale také oříšcích a semínkách.

Naopak byste měli zapomenout také na různé jednorázové stimulanty, zejména není vhodné jich konzumovat příliš, to se týká třeba nadměrného popíjení kávy. 

Lesklokorka povzbuzuje produkci hormonů

Ganoderma lucidum is a medicinal plant. As an ingredient in foods

Zkusit můžete i medicinální houbu reishi, čili lesklokorku lesklou. Číňané jí přezdívají houba nesmrtelnosti. Na lidský organismus působí velice komplexně a bez nadsázky prodlužuje život. Posiluje také kůru nadledvinek. Za touto podporou stojí hlavně steroly obsažené v houbě, které bezprostředně ovlivňují endokrinní systém lidského těla a fungují tak jako prekurzory hormonů. Jak jsme se již zmiňovali, právě v nadledvinkách vzniká spousta hormonů a výtažky z houby reishi tedy přímo působí na jejich produkci. Tím pádem přímo stimulují správnou činnost nadledvinek.

Zdroj náhledových obrázků: Bigstock, Pixabay

Podobné články

Back to top button