OstatníPéče o tělo

Nikdy nedávejte vodu do těchto lahví, jsou jedovaté

Snad každý z nás už někdy využil plastovou láhev na vodu. Zvláště, když někam jdete. Pitný režim se musí dodržovat. Jdete-li ven, sáhnete po první prázdné plastové láhvi doma a naplníte jí vodou. Jste připraveni vyrazit. Nicméně, už jste někdy přemýšleli nad tím, jak bezpečné jsou vlastně plastové láhve? Po přečtení tohoto článku budete pravidelně kontrolovat štítky na obalu.

Opakované použití plastových lahví

Lidé obecně opakovaně používají stejné plastové láhve na vodu nebo džus. Neví však, že toto neustálé používání může být toxické. Jednotlivá balení plastových lahví jsou určeny k jednorázovému používání. A to je potřeba dodržovat, abyste předešli možným problémům.

Trojúhelník s číslem

Každá plastová láhev či plastový obal má na dně trojúhelník s číslem někde uprostřed a dole je kód. Ten vám řekne, jak nebezpečnou plastovou láhev držíte právě v ruce. Máte-li na plastové láhvi, v trojúhelníku jedničku, pak v ruce držíte láhev, která je určena k jednorázovému použití. Proto je dobré nepoužívat ji více, než jen jednou.

Každá etiketa má svůj význam. Jaký?

Láhev na jedno použití

Většina lahví minerální vody, syceného i nesyceného nápoje, čisté vody jsou označeny PET (na trojúhelníku č. 1). Je důležité vědět, že tyto plastové láhve jsou určeny k jednorázovému použití. Je zde tedy možnost, že každé nové naplnění vody může uvolňovat těžký kov antimon, chemickou sloučeninu EPA, která se střetává s působením hormonů. Tyto plastové láhve mohou být také karcinogenní.

Bezpečný plast

Bezpečný plast poznáte tak, že je označen štítkem HDP (nebo HDPE) LDPE a PP. Může také mít čísla 2,4 a 5. LDPE je typ plastu, který se nepoužívá při výrobě lahví, ale pouze pro balení potravin. HDP je dobrá volba stejně jako PP. Ten se využívá především pro kelímky od jogurtu.

plast

Plast, kterému je třeba se vyhnout

Plast se štítky PVC (někdy 3V), PS a PC (často bez etikety), nebo čísla – 3, 6 a 7. PVC emituje dvě nebezpečné chemické látky, které interferují s produkcí hormonů v těle. Nicméně, tento plas se používá k výrobě lahví. PVC emituje dvě nebezpečné chemické látky, které interferují s produkcí hormonů v těle. Nicméně tento plast se využívá k výrobě lahví.

HP uvolňuje karcinogenní látku – styren. Jde o nejběžněji používané plastové kávové šálky, také jednorázové obaly nebo ve fast foodech.

PC (bez štítku číslo 7) je nejhorší plast pro balení potravinářských výrobků, protože uvolňuje nebezpečné chemické BPA. Bohužel se používá pro balení kojeneckých lahví, lahví pro sportovce a hrnce na vaření.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button