Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Lilek a jeho účinky na lidské tělo

Lilek je populární již od starověku díky skvělé chuti. Někteří lidé ho považovali za nebezpečný a toxicky, ale postupem času si získal svoji popularitu v Indii, kde byly objeveny jeho léčivé vlastnosti.

V dnešní době je lilek populární po celém světě a využívá se v každé kuchyni. Pro zdraví je přínosný tím, že pomáhá léčit kardiovaskulární potíže, revmatické bolesti a dokonce může být použit i k léčení popálenin.

Kromě těchto výhod lilek pomáhá i se snížením hladiny cholesterolu, zmírňuje zánětlivé bolesti a odstraňuje tuk v těle. Nejlepším způsobem, jak konzumovat tuto zeleninu, je s vodou. Zde jsou důvody proč:

1.          Reguluje hladinu cholesterolu

Podle nedávných studií pomáhá lilek snižovat špatný LDL cholesterol, jelikož obsahuje kyselinu chlorogenovou, což je silný antioxidant. Tento antioxidant může také zvýšit krevní oběh a sníží riziko hromadění tuku v tepnách.

2.          Zmírňuje revma

Revmatismus je zánětlivé onemocnění kloubů, které mohou být velmi bolestivé. Nicméně, lilek snižuje bolest, léčí zánět a zmírní zarudnutí. Vitamíny a minerály posilují klouby, chrupavky, svaly a vyživují tělo s vitamíny A, B1, B2, C, E a také draslíkem, hořčíkem, vápníkem, fosforem a železem. Kromě těchto živin je také lilek bohatý na vlákninu, kyselinu listovou a sacharidy.

3.          Eliminuje tuk

Lilek pomáhá odstranit tuk, toxiny a stimuluje k správné funkci jater. Také má detoxikační a diuretické vlastnosti. Jedná se o skvělý lék proti nadměrnému břišnímu tuku. Navíc podporuje trávení a zlepší funkci zlučníku.

Jak si připravit lilek pro maximální účinek

Na přípravu zdravého nápoje z lilku budete potřebovat:

  • 1 lilek
  • 1 litr vody
  • citronovou šťávu

Příprava je velmi jednoduchá. Umyjte lilek a nakrájejte ho na kousky. Poté je vložte do vroucí vody. Směs míchejte zhruba dvacet minut, než kousky změknou. Poté nechte vychladnout. Nyní uložte vodu do láhve či sklenice, přidejte citronovou šťávu (z ½ citronu) a dobře promíchejte. Nápoj užívejte během dne. Můžete začít před snídaní, pokračovat obědem a skončit u večeře. Vždy jedna sklenička. Postup opakujte po dobu jednoho týdne a brzy si všimnete výsledku.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button