Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Co ovlivňuje zdraví vašeho srdce? Budete se divit

Zdraví našeho srdce je něco, co zajímá snad každého. Srdce je vůbec tím nejdůležitějším orgánem v našem těle, a tak bychom o něj měli zvlášť pečovat. Vědci stále hledají nové věci, které zdraví vašeho srdce ovlivňují a snaží se zjistit, jak zabraňovat jeho poškození.

V nedávné studii vědci objevili dvě zajímavé souvislosti. Zjistili, že na zdraví srdce má vliv snídaně i sledování televize. To je docela zajímavé, ne? Zjistěte, jak jste na tom vy a zda vaše návyky neohrožují vaše zdraví. Nikdy není pozdě na změnu a vaše tělo se vám určitě odvděčí. V kostce lze shrnout, že vědci odhalili, že čím méně času strávíme před televizí, tím máme menší riziko srdečních chorob. Zároveň, pokud si dopřejete energeticky náročnou snídani s vysokým obsahem živin, děláte pro své srdce vůbec to nejlepší.

Televize a srdce

Sedavý životní styl je pro zdraví srdce a vůbec celé kardiovaskulární soustavy vůbec tím nejhorším. Často sedíme v práci, ale co je horší, i po návratu domů běžně zasedneme k počítači nebo televizi a tvrdíme, že na sport není čas. Zpomalujeme si tím krevní oběh, zvyšujeme riziko vzniku vysokého krevního tlaku a samozřejmě doslova dláždíme cestu k obezitě.

Vědci zjistili, že lidé, kteří sledují televizi více než 20 hodin týdně mají až trojnásobně větší riziko infarktu a ucpání cév než lidí, kteří televizi sledují v průměru jen sedm hodin týdně. Zvýšila se jim také hladina cholesterolu v krvi a někteří dokonce přibrali. Sledování televizi totiž podporuje chuť k jídlu a reklamy nás často nutí sáhnout po něčem nezdravém. Výzkumníci tedy radí – maximum hodina denně sledování televize. Více již představuje riziko pro vaše zdraví!

Snídaně a srdce

Podobně se zaměřili i na vztah mezi snídaní a stavem srdce. Snažili se určitě, zda existuje vztah mezi kaloriemi přijatými ráno a zdravím našeho nejdůležitějšího orgánu. A výsledkem je, že tento vztah nejen že existuje, ale také je poměrně dost silný.

Účastníci byli rozděleni do tří skupin podle toho, kolik procent z celkového příjmu kalorií činí právě jejich snídaně:

  • 20 % celkového příjmu kalorií je ze snídaně
  • 5 – 10 % celkového příjmu kalorií je ze snídaně
  • 0 % celkového příjmu kalorií je ze snídaně (nesnídají)

Zjistili poměrně překvapivé skutečnosti. Lidé, kteří si dopřávají bohatou snídani jsou zdravější než ti, kteří jedí méně nebo vůbec! Roli samozřejmě hraje i to, co snídáte, ale vetší význam má reálný příjem kalorií, než to, co skutečně jíte. Chcete-li mít zdravé srdce, dopřejte si každý den opravdu královskou snídani.

Co ideálně jíst?

  • Základem by měly být bílkoviny. Dopřejte si vejce, ideálně vařená nebo připravená jen na trošce tuku. Ty doplňte zeleninou a celozrnným pečivem.
  • Další vhodnou variantou může být ovesná kaše s ovocem. Ale pozor, nikoliv ta kupovaná! Připravte si ji sami doma, je to jednoduché. Vločky zalijte vodou či mlékem a nechte odstát do změknutí nebo ohřejte v mikrovlnce. Přidat můžete trochu medu a ovoce. Skvělá jsou jablka, banány, bobulovité ovoce a další.
  • Dopřát si můžete i něco sladkého. Třeba celozrnné palačinky nebo domácí buchta ze špaldové mouky. Dejte přednost domácím výrobků, které znáte a víte, co obsahují. Zapomeňte na sladké pečivo z pekárny. Nejde jen o cukr, ale i o konzervanty a barviva.
  • Dobrou volbou je i jogurt, ale ne ochucený. Dejte si bílý (klidně i tučnější) jogurt a přidejte trochu muesli nebo ovoce. Klidně se po ránu nebojte i sušeného ovoce, trochy hořké čokolády nebo oříšků. Dvaceti procentní kalorický příjem už je pořádná porce jídla!

Hlavně ale pamatujte, že nic se nemá přehánět a v žádném případě byste se neměli přejídat. Všeho s mírou je to nejlepší heslo pro vás i pro vaše srdce.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button