Jídlo a stravování

Květáková pizza s chia semínky jako skvělý bojovník proti rakovině

Pizza klidně může být zdravá. Místo těžkého těsta a mastných doplňků zkuste květák a chia semínka. Budete překvapeni, jak skvěle chutná.

Jedná se o zdravou a chutnou pochoutku, která má navíc celou řadu benefitů. Květák je plný vitamínů, jež naše tělo potřebuje. Jedná se například o thiamin, riboflavin, niacin, kyselinu pantothenovou, kyselinu listovou, omega-3 mastné kyseliny a vitamín K. Také skvěle slouží jako dobrý zdroj rostlinných bílkovin, fosforu a draslíku.

Květák je skvělou prevencí proti rakovině prsu, tlustého střeva, prostaty a vaječníků. Poskytuje celou řadu živin pro několik tělesných systémů, které jsou úzce propojeny s prevencí rakoviny. Určité složky zabraňují vzniku rakoviny a pomáhá eliminovat nádorové enzymy. Květák obsahuje sulforafan, sloučinunu síry, u které bylo prokázáno, že zabíjí rakovinné kmenové buňky.

Květák je skvělý pro chod srdce

Květák je výborný pro správný chod srdce, trávicího ústrojí a také funguje protizánětlivě. Bylo zjištěno, že květák a další brukvovité zeleniny snižují příznaky PMS a zlepšují funkci ledvin.

Lahodný květák je dále plný cholinu a vitamínu B, který je znám pro svou roli při vývoji mozku. Cholin je během těhotenství velmi důležitý a pomáhá zabraňovat snižování paměťové kapacity s přibývajícím věkem.

Chia semínka také hrají hlavní roli v této zdravé pizze. Jsou bohatá na vlákninu, bílkoviny, vápník, železo, omega 3 mastné kyseliny. Jsou také plné antioxidantů, jež omezují tvorbu volných radikálů, které poškozují molekuly v buňkách a přispívají k stárnutí.

Recept na květákovou pizzu

Co budete potřebovat na přípravu pizzy:

  • 1 velký květák v bio kvalitě
  • ¾ šálku mletých mandlí
  • 1 ½ lžíce sušeného oregana
  • mořská sůl a pepř
  • ¼ šálku chia semínek
  • ¾ šálku vody

V prvé řadě si předehřejte troubu na 200 °C. Smíchejte chia semínka s vodou a uložte do lednice na 20 minut. Nakrájejte květák, vložte do mixeru a vytvořte směs, která bude texturou podobná rýži. Ujistěte se, že z květáku dostanete všechnu přebytečnou vlhkost.

Odměřte si zhruba 3 šálky a vložte je do velké mísy. Přidejte mleté mandle, oregano, sůl a pepř. Udělejte ve středu díru a přidejte chia semínka podle chuti.

Ručně promíchejte všechny ingredience a vytvořte z těsta kuličku. Těsto by mělo být lepkavé a prodýchané jako klasické těsto.

Položte kuličku na plech a rukama vytvořte libovolný tvar. Připravený plech vložte do trouby a pečte zhruba 25 minut do zlatova. Jakmile máte upečené těsto, přidejte rajčatový základ a další dobroty, které máte rádi. Pečte dalších 5 až 10 minut podle potřeby. Přejeme dobrou chuť.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button