Jídlo a stravováníZdravé tipy

Máte pořád hlad jako vlk? Na vině mohou být některé potraviny

Určitě to sami dobře znáte – občas ani nevíte, odkud přišel, a zčistajasna vás přepadne vlčí hlad a vy během chvíle vybílíte ledničku. A dřív než se nadějete, vaše dietní předsevzetí je pryč. Občas se to stane každému, a proto není třeba ztrácet motivaci. Tyto stavy totiž mají vysvětlení. S největší pravděpodobností je na vině tzv. hladové jídlo. Co to je a jak se mu vyhnout?

Opravdový hlad, kterým nám tělo dává signál, že je třeba doplnit živiny, přichází pomalu a postupně. Rozhodně se tedy nejedná o stav, kdy jste zničehonic příšerně hladoví a musíte si okamžitě něco dát. Tento falešný hlad je způsobený nesprávným sestavením jídelníčku. Jestliže se s těmito pocity setkáváte pravidelně, je to důvod zamyslet se nad tím, co děláte špatně.

Hlavní roli hraje glykemický index

Pokud chcete zjistit, proč vás některé potraviny zasytí a jiné jen přinesou větší hlad, je třeba podívat se na pojem glykemický index. Každá potravina je určena právě hodnotou tohoto ukazatele. Chcete-li bezproblémově hubnout (nebo alespoň kvůli falešnému hladu netloustnout), měli byste si vybírat ty potraviny, u nichž je tato hodnota nízká či střední. Proč to tak je a jak takové potraviny můžete poznat?

Je nejprve potřeba chápat, co nám tento ukazatel vlastně říká. Glykemický index u potravin označuje, jak rychle se po konzumaci daného jídla vstřebá cukr do krve. Pokud je hodnota vysoká, znamená to, že potravina způsobuje rychlý nárůst krevního cukru. A to má jediný následek – cukr brzy opět spadne dolů a brzo po jídle vás přepadne onen vlčí hlad a nezvladatelné chutě. Pokud chcete zhubnout, nebo si váhu alespoň udržet, je vaší snahou konzumovat potraviny, které dokáží hladinu glukózy v krvi příliš nerozkolísat. Pokud se rychlý přísun energie nestihne spotřebovat, ukládá se ve formě tuků, což je samozřejmě nežádoucí.

Kolik je moc?

Jak tedy poznat, kdy je glykemický index již příliš vysoký a taková potravina je pro váš jídelníček nevhodná? Potraviny se podle této klasifikace dělí na potraviny s vysokým, středním a nízkým GI. Jaká hodnota je už vysoká? Jde o potraviny, jejichž glykemická hodnota se pohybuje okolo čísla 70. Ty se pro dietáře vůbec nehodí. Následuje střední hodnota, která se pohybuje od 55 do 69. Nízký glykemický index je nižší než 55.

Soustřeďte se tedy vždy na konzumaci potravin se středním či nízkým glykemickým indexem. Ty dokážou zasytit na dlouhou dobu a obsahují většinou i vyvážený poměr dalších živin, které vaše tělo nezbytně potřebuje. Jak tedy takové potraviny rozeznat? Není to snadné, protože glykemický index se na obalech neuvádí. Zjistíte to ale vlastní zkušeností a samozřejmě vám trochu poradíme, jak se orientovat.

Obecně platí, že vysoký glykemický index mají potraviny s vysokým obsahem sacharidů (pečivo, sladkosti, těstoviny…). U produktů živočišného původu, jako je maso, drůbež, ryby, vejce, sýry či tvaroh, respektive tam, kde převažují bílkoviny a tuky, je tato hodnota minimální, někdy až nulová. Vyplatí se tedy soustředit na tento typ potravin, ale rovnou upozorňujeme, že zcela vyřadit sacharidy není vhodné. Jsou nezbytnou součástí vyvážené stravy. Hodí se je ale konzumovat tehdy, když víte, že přijatou energii spotřebujete. To jsou například situace, kdy vás čeká nějaká fyzická aktivita nebo jde o dopolední jídla, kdy se energie stihne ještě do večera zužitkovat.

Tyto potraviny hladem nehrozí

Mála inspirace na potraviny s nízkým glykemickým indexem: Nízké hodnoty mají v podstatě všechny druhy zeleniny, dále luštěniny jako jsou fazole, čočka, hrách atd. Nízký GI mají i ořechy, semínka a některé druhy ovoce, například bobulovité ovoce, broskve, meruňky, citrusy, jahody, jablka, hrušky nebo mango. Bát se nemusíte ani celozrnných obilovin, rýže, vařených brambor, mléčných výrobků a libového masa.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button