Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

7 varovných příznaků, které poukazují za ztukovatění jater

Nealkoholické ztukovatění jater (NAFLD) je způsobeno toxickou hladinou tuku v játrech. Jde o onemocnění, které mnozí neberou vážně, což je nebezpečné; může mít velmi nepříjemné následky na lidském zdraví. Jak plyne čas, nadbytek tuku v játrech může vést k oxidačnímu poškození, způsobuje zánět nebo zjizvení jaterní tkáně (fibróza).

Ztukovatění jater nezpůsobeno alkoholem

Ztukovatění jater je přímo spojeno s inzulínovou rezistencí a považuje se za metabolický syndrom v játrech. Být obézní je převládajícím rizikovým faktorem způsobujícím tento metabolický systém. Přestože nemusíte být obézní, můžete mít problémy se ztukovatěním jater. Dokonce i určité léky mohou vést k toxickým hladinám tuku ve vašich játrech.

Symptomy nealkoholického ztukovatění jater

Přinášíme některé příznaky, které, když se u vás objeví, mohou upozorňovat na nealkoholické ztukovatění jater:

  • Bolest celého těla
  • Bolest horní části břicha
  • Únava
  • Ztráta hmotnosti
  • Zvýšená tvořivost modřin
  • Žloutenka (žluté zbarvení kůže či sliznice)

Máte-li některé z těchto příznaků, pak je určitě dobré navštívit svého lékaře. Samozřejmě, tyto příznaky mohou poukazovat na celou řadu zdravotních problémů, avšak mohou poukazovat také na nealkoholické ztukovatění jater. Jak můžete s pomocí přírody jednoduše odstranit nealkoholické ztukovatění jater?

Ztráta váhy

Ztráta hmotnosti umí nejlépe pracovat ve váš prospěch a má také nejlepší výsledky při ztukovatění jater. Snižuje hladinu tuku v těle, zejména pak v játrech. Doporučuje se během tohoto hubnutí pít hodně vody, což vyčistí vaše tělo a zbaví jej nežádoucích toxinů skrz moč.

Změny ve stravování

Změna ve vaší stravě jde ruku v ruce se snížením tělesné hmotnosti, což je samozřejmě dobré proti ztukovatění jater. Průměrná strava u lidí v Americe je hodně o tucích a nezdravých pokrmech, které ucpávají tepny a způsobují dlouhodobá zdravotní rizika. I v České republice se tento trend začíná objevovat, což je špatné. Vybírejte zdravé potraviny jako sladké brambory, syrovou zeleninu, zázvor, banány,… To vše může pomoci snížit tuk, který se usadit v játrech. Dobré je také výrazně omezit spotřebu alkoholu, která jindy může přispět ke ztukovatění jater.

Olej z černuchy seté

Výzkumy ukázaly, že olej z černuchy seté je přínosem pro všechny, kteří mají problémy s onemocněním jater. Tento olej je schopný snížit komplikace a progresi tuku, který je usazený v játrech. Pracuje na urychlujícím procesu hojení u lidí, jež trpí tímto zdravotním problémem.

Kurkuma

Kurkuma disponuje aktivní látkou – kurkuminem, který velmi účinně léčí nemoci jater a žloutenku. Jde o skvělé koření, které snižuje zánět, oxidační stres, mění metabolismus tuků, zlepšuje citlivost na inzulín. Umí dále snižovat poškození jater a nealkoholické ztukovatění jater. Kromě toho všeho kurkuma také přispívá k léčbě rakoviny jater známou jako hepatokarcinom a jaterní fibrózu. Můžete si z kurkumy připravit čaj nebo jej jednoduše přidat do jídla a získávat přínosy pro své zdraví.

Vitamín E

Výzkum z University of Florida naznačuje, že změny v životním stylu spolu s vitamínem E jsou užitečné pro ty, kteří mají problémy s nealkoholickým ztukovatěním jater. Výhody vitamínu E jsou silným antioxidantem snižujícím zánět. Také posiluje imunitu a pomáhá tělu bojovat s vážnými zdravotními stavy.

Goji

Tyto exotické plody byly široce využívány v tradiční čínské medicíně. Jde o silný stabilizátor glukózy v krvi, antioxidant. Ve starověku se říkalo, že goji uzdravily oči i játra. Jde-li o ztukovatěná játra, má goji omlazující klíčové enzymy a snižují oxidační účinky.

Resveratrol

Jde o extrakt, který pochází z červených hroznů. Je silný antioxidant a odolný proti zánětu. Studie nedávno provedené ukázaly, že extrakt je prospěšný v boji proti oxidativnímu stresu a zánětu ze ztukovatění jater.

Ostropestřec mariánský

Považuje se za nejlepší bylinný prostředek pomáhá zlepšení funkce jater a k prevenci a následné léčbě ztukovatění jater. Flavonoidy v ostropestřeci mohou velmi účinně chránit před poškozováním jater. Flavonoidy také pomáhají vylepšit proces detoxikace včetně zvýšení glutationu v játrech. Glutation je klíčovou složkou nízké funkce jater u pacientů se ztukovatěním v játrech. Důkazy naznačují, že ostropestřec je užitečný pro další jaterní onemocnění jako například alkoholická hepatitida, cirhóza, virová hepatitida a chemická toxicita. Doporučený příjem je 900 miligramů dvakrát denně spolu s jídlem.

Kořen pampelišky

List pampelišky nebo kořen je často používán k podpoře správné jaterní funkce. Funguje jako účinná čistící bylina pro ztukovatění jater. Pampelišky detoxikují a metabolizují tuky, které se hromadí v játrech. Studie, která byla publikována v časopise Food and Chemical Toxicology, zjistila, že extrakt listových listů může pomoci zabránit a léčit tukové onemocnění jater související s obezitou. Kořen pampelišky můžete využít jako čaj, abyste získali plné účinky pro ztukovatění jater. Přidejte čajovou lžičku sušeného kořene pampelišky, přidejte šálek vroucí vody. Poté zakryjte a nechte působit až 10 minut, poté sceďte. Doporučuje se pít 3 šálky čaje denně a to po dobu 3 týdnů.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button