OstatníPéče o tělo

Nevyužívejte jablečný ocet, jestliže užíváte některý z těchto léků

Jablečný ocet je již dlouhá léta využíván jako přírodní léčba mnoha nemocí a zdravotních problémů, od obezity až po plísně. Má nezpochybnitelné přínosy pro lidské zdraví a stává se oblíbenější a oblíbenější mezi lidmi. Je však nutno mít na paměti, že i jablečný ocet může mít určité vedlejší účinky.

Problémy s konzumací

A to zejména tehdy, když interaguje s některými běžnými léky, které užíváte. Pokud tedy trpíte některou z těchto nemocí, neměli byste konzumovat jablečný ocet. Jestliže užíváte pravidelně nějaké léky, je vždycky lepší konzumaci jablečného octa probrat s odborníky, tedy s lékaři. Jedině tak předejdete možným nežádoucím účinkům na vaše tělo. Přinášíme následující léky, které v kombinaci s jablečným octem mohou vést k vedlejším účinkům.

Diabetické léky

Jablečný ocet může účinně regulovat hladinu glukózy v krvi, snižovat hladinu cukru a stimulovat produkci inzulínu. Takže využíváte-li léky stimulující inzulín nebo injekce inzulínu, krevní cukr se tak může snížit na velké minimum. Jablečný ocet navíc zpomaluje rychlost uvolňování potravy ze žaludku do dolního zažívacího traktu a následně do krevního oběhu.

Gastroparéza je běžným důsledkem diabetu typu 1, u kterého jsou nervy v žaludku ztuhlé a trávení se zpomaluje. Užívání jablečného octa, když trpíte gastroparézou, až moc zpomaluje trávení, tudíž je velmi obtížné regulovat hladinu cukru v krvi.

Diuretika

Diuretika jsou předepisována ke snížení množství sodíku a vody v těle. Využívá se také k léčbě hypertenze, glaukomu, otokům a dalším zdravotním problémům. Diuretika stimulují ledviny, aby uvolnily více sodíku do moči a odváděly se tak z těla pryč. Tento lék snižuje krevní tlak. Sodík a draslík v těle pracuje v inverzním vztahu. Čím víc sodíku v těle je, tím menší podíl draslíku v něm najdete. A konzumace jablečného octa toto celé může zhoršit.

Mezi běžná diuretika patří:

  • Chlorothiazid (Diuril)
  • Chlorthalidon
  • Hydrochlorothiazid (Mikrozid)
  • Indapamid
  • Metolazon
  • Burmetanid (Bumex)
  • Kyselina ethakrynová (Edecrin)
  • Furosemid (Lasix)
  • Torsemid (Demadex)
  • Amilorid
  • Eplerenon (Inspra)
  • Spironolakton (Aldacton)
  • Triamterene (Dyrenium)

Léky na srdce

Nízká hladina draslíku v krvi (jehož funkce reguluje srdeční tep) způsobuje nežádoucí účinky srdečních léků, jako je digoxin. Namísto toho jablečný ocet obsahuje draslík a jiné minerály. Spolu s těmito léky může velmi negativně ovlivnit vstřebávání draslíku v těle.

Laxativa

Jablečný ocet je probiotický a podporuje zdravé trávení. Jeho kyselina chlorovodíková je podobná kyselinám žaludku, které rozkládají jídlo. Vláknina pomáhá správnému pohybu jídla v zažívacím traktu. Pokud užíváte projímadlo v kombinaci s jablečným octem, může to skončit naopak zácpou, což rozhodně není příjemné.

Těhotné a kojící matky

Během těhotenství a kojení je dobré se na konzumaci jablečného octa informovat u svého lékaře. Je lepší se mu vyhnout.

Eroze zubní skloviny

Vysoce kyselé potraviny mohou působit na zuby negativním způsobem. Vždycky zřeďte jablečný ocet ve vodě (jeden a více šálků vody na jednu lžíci jablečného octa) a zabráníte tak poškozování zubů. Využíváte-li jablečný ocet po určitou dobu, vypláchněte vždy ústa důkladně vodou.

Zdravotní přínosy jablečného octa

Bohatý na kyselinu octovou

Výsledky studie, která probíhala v Japonsku, naznačují, že kyselina octová může pomoci kontrolovat krevní tlak a akumulaci tuku. Vědci v Evropě zkoumali vliv octanu sodného a kyseliny octové na krevní glukózu a další biologické odezvy.

Bojuje proti rakovině

Studie byla provedena v Číně, kde se zjistilo, že konzumace zeleniny a octa snižuje riziko rakoviny jícnu. Jeho účinnost se však zdá být specifická pro určité druhy rakoviny, protože například může zvýšit růst rakoviny močového měchýře.

Působí proti bakteriím

Potřebujete odstranit bakterie z vašeho těla? Jestliže vás trápí atletické nohy, kvasinková infekce, pak může pomoci právě jablečný ocet, který má dezinfekční vlastnosti a působí proti bakteriím.

Snižuje špatný cholesterol, brání kardiovaskulárním chorobám

Jablečný ocet může pomoci snižovat hladinu špatného LDL cholesterolu. Obsahuje chlorogenní kyseliny, které pomáhají tuto hladinu snižovat. Studie se však týkala pouze hlodavců, takže je důležité konzumaci jablečného octa vyvažovat zdravou stravou, která rovněž pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button