Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

15 potravin, které pomáhají pokožce zůstat hydratovanou

Hydratovaná pokožka je důležitá, protože jedině tak bude zdravá a bez problémů. Jestliže je vaše pokožka suchá a potřebuje vláhu, obvykle sáhnete po sklenici vody. Když je však pokožka hodně suchá, například během zimy, léta nebo horkých dní, může se stát, že začnete být dehydratovaní. A to není pro tělo a zdraví vůbec dobré. Může způsobit řadu nepříjemných problémů, které jste nuceni nějakým způsobem řešit.

Dehydratace jako problém

Ve chvíli, kdy se u vás objeví dehydratace, může to působit na vás a vaše zdraví. Budete se cítit unavení, bez energie, objevují se na pokožce také pupínky a podobně. Obvykle se odhaduje pitný režim na 1,5 – 2 litry vody denně, nicméně tělo potřebuje daleko víc. Dostává vodu skrz nejrůznější potraviny, které během dne konzumujete. Některé potraviny obsahují hodně vody a pomáhají tělo hydratovat mnohem lépe. Které potraviny je tedy dobré do svého jídelníčku zařadit?

Celer

Jde o skvělý způsob, jak do svého těla zajistit dostatečný příjem vody. Jde o skvělou složku do salátů, obsahuje 95 procent vody, což z něj činí skvělé letní jídlo. Dejte celer do salátů, jídla či kdekoliv jinde.

Kokosová voda

Kokosová voda je tím nejlepším nápojem, který vám pomůže navodit pocit jako na pláži. Rovněž pomáhá poskytovat tělu elektrolyty a minerály, které dodávají tělu dostatečné množství energie a dobře tělo zavodní.

Granátové jablko

Granátová jablka vás nejen pomáhají hydratovat, ale také do těla poskytují velké množství antioxidantů. Granátová jablka také obsahují kyselinu elegickou, která může pomoci chránit pokožku před poškozením buněk vyvolaným slunečními UVA a UVB paprsky.

Okurka

Okurky obsahují až 96 procent vody, jsou bohaté na vlákninu a minerály. Během léta jde o skvělý prostředek. Nakrájejte si okurku na kousky nebo na plátky, přidejte k jídlu, vodě nebo si ji dejte jen tak ke svačince.

Vodní meloun

Obsahuje až 92 procent vody, zbytek je vláknina, minerály a živiny. Meloun udržuje vaši žízeň na uzdě, pomáhá v horkých letních dnech. Nakrájejte si meloun ke svačině, udělejte si osvěžující dezerty nebo jej dejte do letního salátu.

Citrusové plody

Patří zde pomeranče, hroznové víno, grepy a podobně. Obsahují přibližně 91 procent vody, ale také obsahují důležité elektrolyty, které pomáhají předcházet dehydrataci. Obsahují také rozpustnou vlákninu, vitamín C. V menším množství obsahují vitamín A, B-komplex, vitamín E a vitamín K.

Listový salát

Salát se řadí k vrcholu hydratačních potravin, jelikož obsahuje 96 procent vody. I když salát není až tak bohatý na výživu, je určitě dobré jej konzumovat díky vysokému obsahu vody a vlákniny. Přidejte do salátů, hamburgerů, sendvičů a podobně.

Rajčata

Rajčata a vše z nich jsou hlavním zdrojem antioxidantů zvaného lykopen, který pomáhá poskytovat dlouhodobou ochranu proti účinkům UV záření. Také tělo pomáhá udržovat hydratované a chladné.

Jablka

Obsahují až 84 procent vody. Vzhledem k tomu, že jablka jsou bohatá na vodu, vitamíny a další živiny, jsou perfektním zdrojem energie.

Špenát

Je bohatý na vlákninu a pomáhají zvyšovat funkci mozku. Obsahuje 96 procent vody, které pomáhají udržovat tělo hydratované a dodává mu energii. Špenátová polévka, klasický špenát nebo sendvič, vše dodává energii a vodu.

Jahody

Jahody obsahují asi 90 procent vody. Nejsou jen výborné, pro svou sladkou chuť a svůj krásně červený vzhled, ale také napomáhají tělo hydratovat, dodávat mu spoustu antioxidantů. Přidejte je do smoothies, dejte do čokolády, ovocného salátu nebo je konzumujte jen tak.

Maliny

Maliny jsou podobně jako jahody, obsahují antioxidantů a vodu a to přibližně v 80 procentech. Přidejte je do zmrzliny, do ovocných salátů, jako topping, do koktejlů a podobně.

Cuketa

Cukety jsou bohaté na mangany, které pomáhají zpracovávat sacharidy v těle. Přidejte ji do salátů, do různých pomazánek či jí připravte jako samostatné jídlo. Chutná výborně a navíc jí vaše tělo a zdraví ocení.

Třešně

Obsahují přibližně 81 procent vody, obsahují taky poměrně hodně vlákniny. Konzumujte je surové, v salátech, dejte je do koktejlů a podobně.

Hrozny

Jde o nejlepší ovoce, které může pomoci v hydrataci vašeho těla. Obsahuje přibližně 85 procent vody a poskytuje také energii. Jsou skvělé k jídlu, můžete je vzít kamkoliv. Konzumujte je syrové, v ovocných salátech nebo koktejlech.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button