OstatníPéče o tělo

7 známek plísňového onemocnění

Plíseň může způsobit vážné zdravotní problémy a potíže, pokud se ve vašem domově nebo v práci objevuje plíseň, může to mít vliv na vás a vaše zdraví. Jestliže i vy se vyskytujete v blízkosti plísně, pak je dobré sledovat těchto sedm znaků.

Plísně se pravděpodobně vyskytují v podnebí, kde se drží vlhkost a déšť. To je ideální prostředí pro plísně. Plísně mají na lidské tělo řadu negativních účinků. Plíseň může oslabit váš imunitní systém a spustit problémy s nemocemi. V těle se mohou nemoci rozvíjet a postupně bujet několik měsíců i roky.

7 známek onemocnění plísní

Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) doporučuje nechat vyschnout všechny vlhké oblasti a to během 24 až 48 hodin. Zabrání se tak růstu plísní. Vedle mnoha zdravotních problémů může plíseň zničit povrch, na kterém roste. Následně se může tento povrch rozkládat, což platí pro stěny, podlahy, stropy, nábytek a podobně.

Zpravidla člověk inhaluje buňky plísní a tím se rozšiřují v těle. Nejsou viditelné pouhým okem a i kvůli tomu nevidíme, co ve skutečnosti do plic vdechujeme. Do styku s plísní je možno se také dostat skrz pokožku, kdy se dotýkáte povrchu, který má na sobě neviditelnou plíseň. Následně se můžete dotýkat těla, otevřené rány, úst a podobně. Jakmile je plíseň uvnitř těla, může způsobit mnoho problémů.

Bolesti svalů, které nejsou způsobeny napětím

Nevysvětlitelná bolest svalů, která není způsobená namáhavou aktivitou je jedním z projevů onemocnění plísní. Svalová bolest se může objevit kdekoliv v těle. Svalové křeče a ostrá intenzivní bolest, to vše se může objevit, když lidé přichází do styku s plísní.

Brnění a necitlivost

Brnění a necitlivost, když usnete na ruce nebo když jí máte v nepříjemné poloze, zná každý. Podobné pocity se mohou vyskytovat i u lidí, kteří mají v těle plíseň.

Depresivní nálady

Vědci, kteří studují nemoci spojené s plísněmi zjistili, že domovy, které jsou vlhké, mají také vliv na lidi, kteří v nich žijí a také na jejich náladu. Bylo nalezeno spojení mezi domácí vlhkostí, plísní a příznaky deprese. Duševní onemocnění je tedy možno spojit s nepříliš ideálními životními podmínkami. Stres je běžnou součástí života, kdy máte však doma špatnou kvalitu ovzduší, může to mít vliv na vaše zdraví. Převezměte kontrolu nad stresem tím, že snížíte zdroje vlhkosti v domácnosti. Přidejte do své domácnosti pokojové rostliny, pusťte ventilátor, který bude cirkulovat vzduch.

Problémy se zažíváním

Bolest žaludku, průjem, nevolnosti to vše mohou být známky onemocnění plísní. Ačkoliv tyto příznaky mohou vést k problémům s jídlem, menší konzumaci a tím pádem úbytku na hmotnosti, přírůstek hmotnosti je ve skutečnosti možným znakem tohoto onemocnění.

Problémy s dýchacími potížemi

Dýchací problémy jsou nejčastějším problémem onemocnění plísní. Studie zjistily, že onemocnění dýchacích cest, jako například alergická rýma, astma, alergická bronchopulmonální aspergilóza, sinusitida, hypersenzitivní pneumonitida jsou spojeny s plísněmi. Máte problémy s hlubokým nádechem, kašlete, sípete, to vše jsou pravděpodobné příznaky nemocí spojených s plísní.

Citlivé oči a bolesti hlavy

Svědění v očích, rozmazané vidění, svrbění, to může souviset s plísňovým onemocněním. Někteří lidé jsou citlivé na plísně jako alergen, což způsobuje, že imunitní systém začíná pracovat víc, když jste plísním vystaveni.

Některé z nejobvyklejších známek onemocnění plísněmi:

  • Nadměrná žízeň
  • Časté močení
  • Třes
  • Přírůstek hmotnosti
  • Závratě
  • Kovová chuť v ústech

Jak zabránit v domě plísním?

Domov bez plísní si přeje každý, ve chvíli, kdy se v domě plísně objeví je nutno je odstranit. Je dobré myslet také na prevenci, aby se plísně do vašeho domu nikdy nedostaly. Proto je dobré zajistit v domě jakékoliv úniky vody. Vyčistěte v domě zdroj vody, přidejte ventilaci, větráky a podobně. Nechejte vše vyvětrat a vyschnout. Myslete také na místa jako sprcha, sprchová hlavice, okolí vany a podobně, to jsou místa, kde se voda může udržovat a snadno tak vzniká plíseň.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button