Péče o těloZdravé tipy

Deformita páteře: Včasná detekce je nejdůležitější

Spinální deformita způsobuje nejen estetické změny, ale také závažné fyzické a duševní zdravotní problémy. Moderní civilizace přináší výzvy, které vyžadují komplexní úpravu motorických a funkčních schopností vývoje.

dd

Deformita páteře

Nejvyšší procento (asi 80%) všech tělesných deformit se týkají páteře. Jakákoliv odchylka od normálního fyziologického zakřivení páteře obvykle vede k lordóze, kyfóze či skolióze. Skolióza je zakřivení páteře v boku. Kyfóza je zakřivení páteře dopředu, zřídka kdy je to v jedné rovině. Obvykle jde o trojrozměrnou torzní deformaci.

Pružné deformace jsou často důsledkem špatného držení těla, různé délky nohy a zánětlivých procesů. Nejčastěji se objevují pružné deformace v období dospívání, na rozdíl od těch neflexibilních. Deformity se objevují během vývoje. Jestliže deformitu brzy odhalíte, je to klíč k úspěšné korekci.

Přirozený vývoj dítěte

Vývoj dítěte by měl být spontánní a v souladu se zralostí kosterního svalstva. Dítě narovná nohy, sedne si a začne chodit ve chvíli, kdy bude ono samo připraveno. Dětské plazení posiluje a stabilizuje páteř a přirozeně se tak dítě připravuje na první krůčky.

Školní doba je důležitá, je naplněna dlouhodobými a statickými postoji. Ty tak úplně neodpovídají charakteru vývoje. Děti v tomto období nosí těžké tašky, školní lavice nejsou dostatečně vhodné, židle je tvrdá a špatná, to vše má vliv na toto dospívající období. Správná poloha pro sezení je pro děti velmi důležitá. Správné sezení by měla být proto povinnost. Dítě si špatné držení těla neuvědomuje, je proto vhodné na něj v tomto ohledu dohlédnout.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button