OstatníPéče o těloZdravé tipy

12 známek, že vaše štítná žláza nefunguje správně

Obvykle, když se člověk cítí špatně, buď si odpočine, nebo to překoná a zase pokračuje dál ve všem, co dělal doposud. Chvilkové indispozice nijak neřeší. I když to nutně nemusí znamenat, že máte nějaký problém a můžete být v pořádku, tělo obvykle i menšími příznaky může naznačovat, že se v něm děje něco, co není až tak úplně v pořádku. Nepodceňujte proto následující signály:

Pozornost pro vaše tělo

Věnujte proto pozornost svému tělu, naslouchejte mu a příznaky, které vysílá, neberte na lehkou váhu. Může vám například signalizovat, že máte problémy se štítnou žlázou. Jde o krční žlázu ve tvaru motýlku, která produkuje hormony štítné žlázy nezbytné pro energii, srdeční tep a mozkovou aktivitu. Zapojuje se také do mnoha procesů, které, když nefungují správně, mohou mít za následek různé druhy zdravotních příznaků a poruch.

Problémy se štítnou žlázou

Hyperthyroidismus se objevuje, když se štítná žláza stává nadměrně aktivní, tedy produkuje velké množství hormonů. Hypotyreóza je opakem, tedy jde o nedostatečnou aktivitu štítné žlázy. Ta nevytváří dostatečné množství hormonů. A štítná žláza tak nefunguje správně. Jaké příznaky vám může vaše tělo vysílat?

Pocity deprese či smutek

Nedostatečně aktivní nebo nadměrně aktivní štítná žláza může zcela změnit vaši náladu. Štítná žláza, především málo aktivní štítná žláza, ve vašem těle může ovlivnit hladiny serotoninu v mozku, což je hormon štěstí. Můžete tak mít pocit, že se objevují deprese. Na druhou stranu příliš aktivní štítná žláza může vyvolávat pocit neklidu, úzkosti nebo také podráždění.

Zácpa

Trpíte-li častou zácpou a problémy s vyprazdňováním, může to být příznak špatně fungující štítné žlázy. Zejména výrobu hormonu štítné žlázy může zpomalit trávení ve vašem těle. Podle odborníka může být zácpa jeden z prvních 3 příznaků hypotyreózy.

Dlouhý spánek

Pokud se po ránu nemůžete dostat z postele, jste unavení, neustále poleháváte nebo spíte velmi dlouho, pak by to mohly být příznaky toho, že štítná žláza není úplně v pořádku. Letargická štítná žláza může způsobit ospalost – i během dne, přestože jste celou noc spali.

Problémy se suchou kůží

Suchá nebo svědivá kůže může být známkou hypotyreózy. Změna struktury pokožky může být způsobená pomalejším metabolismem, který naopak může snížit pocení. Na druhou stranu nedostatek produkce štítné žlázy ve vašem těle může způsobit, že nehty i vlasy jsou suché a křehké. Někdy může nedostatečná funkce štítné žlázy způsobit vypadávání vlasů.

Náhlé zvýšení hmotnosti

Přestože zvýšení hmotnosti může mít celou spoustu příčin, a to nejen zdravotních, okamžité zvýšení tělesné hmotnosti bez významných změn ve stravě či fyzické aktivitě může naznačovat, že je ve vašem těle něco špatně. A může to být například také problém se štítnou žlázou.

Nízké libido

Nízké libido je výsledkem nedostatečné aktivity štítné žlázy. Nedostatek touhy po sexu může být také způsoben nedostatkem energie, bolestí celého těla, zvýšením tělesné hmotnosti – to vše jsou příznaky problémů spojených se štítnou žlázou.

Svalové napětí nebo bolest

Máte-li pocit náhodného či podivného znecitlivění v rukou, pažích, nohou,… může to mít za následek problémy se štítnou žlázou. Nízká funkce štítné žlázy v těle může poškozovat vaše nervy, které jsou zodpovědné za vysílání signálů z mozku do ostatních částí těla.

Bušení srdce

Z hypertyreózy může dojít k palpitaci srdce (zvýšené uvědomování si srdečního rytmu), protože v systému je až příliš mnoho hormonů štítné žlázy. Symptomy zahrnují silné bušení srdce, rychlou srdeční frekvenci či přeskakování a třepotání srdce.

Problémy se soustředěním

Vzhledem k pokročilému věku můžete mít problémy se soustředěním. Pokud se však tato situace zhorší, může to být známka toto, že vaše štítná žláza pracuje abnormálně. Příliš mnoho hormonů štítné žlázy ve vašem těle může být pro vás složité. Nebudete se plně soustředit, budete často zapomínat.

Vysoký krevní tlak

Máte-li vysoký krevní tlak, můžete si zkontrolovat funkci štítné žlázy. Nedostatečná aktivita štítné žlázy může vést k vysokým hladinám špatného cholesterolu, což vede k vysokému krevnímu tlaku.

Zvýšená chuť k jídlu, změny chutí

Zvýšená chuť k jídlu může být známou hypertyreózy, kdy příliš mnoho hormonů štítné žlázy může vyvolávat zvýšený hlad. Na druhé straně se mohou narušit vaše stávající chutě k jídlu a také vám mohou vonět vůně, které vám předtím nikdy nevoněly.

Bolesti za krkem nebo v krku

Vzhledem k tomu, že štítná žláza je umístěná na krku, každá fyzická bolest v této oblasti vyvolává problémy. Příznakem poruchy štítné žlázy může být změna hlasu a další různé příznaky.

Co můžete udělat, abyste zlepšili funkci štítné žlázy:

  • Doporučuje se pravidelný spánek a to 8-10 hodin každou noc
  • Konzumujte kvalitní multivitamin s vitamíny B, D, jódem, selenem, zinkem, železem
  • Myslete na svá střeva; ujistěte se, že váš trávicí systém je zdravý, jezte více fermentovaných potravin
  • Konzumujte potraviny bez lepku
  • Zbavte se stresu. Nadledvinky a štítná žláza pracují ruku v ruce, chcete-li podpořit nadledvinky a snížit stres, doporučuje se cvičení, například jóga nebo meditace
  • Konzumujte větší množství zeleniny
  • Zařaďte do svého jídelníčku jód

Máte-li pocit, že máte problémy se štítnou žlázou (ať už pracuje nadměrně nebo méně), je dobré podstoupit lékařské vyšetření a ujistit se, zda opravdu máte problémy se štítnou žlázou. Pokud se problémy potvrdí, můžete ihned zahájit léčbu.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button