Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Domácí fermentovaná cibule zklidní váš podrážděný žlučník

Fermentace je praktikována v mnoha kulturách po celá staletí. Jednotlivé recepty se dědí z generace na generaci. Nemluvě o národních receptech a jídlech. Nejznámější fermentované potraviny jsou vyrobeny za pomoci lakto-fermentace.

Co je lakto-fermentace?

Dále jen „lacto“ je častý termín pro konkrétní druh bakterií, které se jmenují Lactobacillus. Různé kmeny těchto bakterií jsou přítomny na povrchu všech rostlin a jsou také běžné v gastrointestinálním traktu, ústech a ve vagíně.

Lactobacillus se jmenuje proto, že byl poprvé objeven v mléčných produktech. Tyto bakterie používají laktózu nebo cukry a převádějí je na kyselinu mléčnou. Nicméně lakto-fermentace nemusí nutně zahrnovat mléčné výrobky.

Kyselina mléčná je přírodní konzervační prostředek, který zpomaluje růst škodlivých bakterií. Navíc má celou řadu zdravotních výhod, o nichž si hned řekneme.

Zlepší vám trávení

Jedna z hlavních výhod konzumace více fermentovaných potravin je, že živiny jsou mnohem snadněji vstřebávány do těla. Pomáhají zlepšit trávení a léčí trávicí trakt. Vaše střeva budou lépe schopna odstranit škodlivé bakterie. Tyto bakterie pomáhají tělu vstřebávat živiny z jídla, které jíte. Díky fermentovaným potravinám jich bude ve vaše těle více než dost.

Zlepší váš imunitní systém

Vaše střeva jsou největší ochranou proti nemoci. Přidáním fermentované stravy do svého jídelníčku můžete přispět k posílení imunitního systému. Šíření zdravých bakterií pomáhá kontrolovat imunitní buňky a zabraňuje určitým autoimunitním reakcím, jako je například zánět.

Zlepšení mozkových funkcí

Stejně jako u většiny tělesných procesů je váš mozek napojen na trávicí a imunitní systém. Jedním z důležitých nervů v těle je takzvaný bloudivý. Bloudivý nerv patří do skupiny 12 mozkových nervů, který převede informaci od vašeho střevního nervového systému do centrálního nervového systému, který se nachází v mozku. Udržovat zdravé množství užitečných bakterií a omezení nezdravých bakterií pomáhá k udržování zdravé komunikaci mezi těmito systémy. Prevence navíc zlepší vaše kognitivní funkce.

Obsahuje účinné antioxidanty

Lekto-kvašené potraviny obsahují celou řadu silných antioxidantů, které pomáhají ničit volné radikály, jež způsobují rakovinu. Tyto antioxidanty pomáhají také bojovat proti zánětu a posilují imunitní systém. Díky těmto účinným látkám se snadno vypořádáte s ekzémem, artritidou a celou řadou dalších zánětů nebo autoimunitních reakcí.

Zbavíte se přebytečných kil

Fermentované potraviny regulují hormonální funkce, a díky tomu můžete lépe ovládat své chutě. Studie prokazují, že lidé s vysokým příjmem těchto druhů potravin mají mnohem nižší riziko obezity.

Domácí kvašená cibule

Stejně jako u většiny jídel i zde je důležitá domácí příprava. Jedině tak máte jistotu, že nebudete mít stravu plnou chemikálií a éček.

Na tento recept používejte pouze přírodní složky, včetně soli, jako je například himálajská růžová sůl. Tento druh soli je bohatý na minerály.

Existuje mnoho způsobů, jak přidat do vašeho jídelníčku fermentovanou cibuli. Můžete ji jíst jen tak nebo přidat do sendvičů, do salátů nebo do nachos či tacos.

Na výrobu si připravte:

  • 1 kilogram malé loupané cibulky nebo šalotky
  • hrst oloupaného česneku
  • 50 gramů přírodní soli
  • 1 litr destilované vody
  • široká sklenice s hermeticky uzavřeným víčkem
  • nepovinné koření, jako je koriandr, černý pepř, chilli

Nakrájejte nebo nechte cibuli v celku. Sůl rozpusťte v připravené destilované vodě. Cibuli vložte do sklenice, až bude z poloviny plná. Přidejte všechny ostatní suroviny a uzavřete sklenici pomocí vzduchotěsného víčka. Skladujte při teplotě 20-30C. Každý den otevřete víčko, aby se dostal pryč nahromadění plyn. Po uplynutí prvních dvou týdnů stačí jednou za dva dny. Sklenici pokaždé otočte vzhůru nohama.

Fermentační proces trvá zhruba 1 až 2 měsíce. Klidně si ho můžete prodloužit na tři. V případě, že váš pokus nelibě zapáchá, vyhoďte ho a zkuste znova.

Fermentace je jednoduché, bezpečné, zdravé a úsporné řešení, které pomáhá skladovat potraviny celé měsíce. Vytvořte si vlastní recept a získejte vitamíny a minerály, které nabízí.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button