NávodPřírodní léčbaZdravé tipy

Jednoduché tipy jak rychle usnout a kvalitně spát

Cítíte se tak unavení, že snad ani nedojdete do postele, ale když se tam konečně dostanete, ne a ne usnout? Je překvapivé, že těmito potížemi trpí stále více a více lidí. Důvod je nejspíš nasnadě – náš životní styl nás vysává a stresuje natolik, že naše tělo odmítá vypnout a odpočívat. Jsme jednoduše natolik přetížení, že už nedokážeme přestat na nic myslet a upadnout do blaženého spánku. Hlavou se nám neustále honí tisíce myšlenek, termínů, nepříjemností… a spánek nepřichází.

Nespavost je vážným problémem, který může mít velký dopad na vaše zdraví. Když nebudete odpočatí, dřív nebo později vaše tělo odmítne spolupracovat. Než však půjdete k lékaři požádat o prášky na spaní, zkuste tento problém vyřešit přírodně.

Strava bohatá na hořčík a vápník

Zaměřte se nejprve na to, co jíte. Máte dostatek zeleniny a vyvážený příjem všech potřebných živin? Hořčík a vápník jsou dva minerály, které se starají o náš bezproblémový spánek. Máte-li jich nedostatek, budete spát lehce nebo se vám vůbec nebude dařit usnout. Nejlepším zdrojem hořčíku je listová zelenina, dýňová semínka a mandle. Vápník najdete v mléčných výrobcích, sóje a celozrnném pečivu.

Teplé mléko

Už hodiny a hodiny se převalujete v posteli? Zkoušeli jste počítat beránky, ale nic nefunguje? Pak je načase vydat se na výlet do kuchyně a dát si trochu teplého mléka. Do mléka můžete přidat ještě lžičku medu. Tento nápoj nabudí produkci melatoninu v mozku a pomůže vám snadněji usnout. Kromě klasického kravského mléka si můžete dopřát třeba mléko mandlové nebo kokosové, prokáže vám stejnou službu.

Horká sprcha

Dáte-li si horkou sprchu a poté vejdete do ložnice, vaše tělo zaznamená změnu teplot, která vyšle signál, že je čas odpočívat. Zpomalí se vám tep, zklidní se mozkové funkce a svaly začnou relaxovat. Zanedlouho ucítíte, jak se vám klíží víčka a než se nadějete, budete spát jako miminko. Dobrou službu vám udělá i relaxační sprchový gel, například s vůní levandule.

Třešňový džus

Mnoho lidí věří, že jim alkohol pomáhá usnout. To je sice pravda, ale kvalita spánku po vypití alkoholu je velmi špatná. Více se potíte a máte neklidné sny. Ráno se probudíte rozlámaní a bez energie. Místo skleničky vína si před spaním dopřejte třešňový džus. Má velký obsah melatoninu, hormonu, který reguluje naše spánkové cykly. Pomůže vám zrelaxovat se a také před spaním dodat tělu dostatek hydratace na celou noc.

Aromaterapie

Uklidňující vůně dokážou navodit únavu rychleji než cokoliv jiného. Nejpopulárnější vůní k navození spánku je samozřejmě levandule. Má silné relaxační účinky a dokáže vás s jistotou ukolébat ke spánku. Můžete použít vonný olejíček, kterým si před spaním potřete spánky, nebo si pořídit polštářek naplněný sušenou levandulí. Obojí vám zaručí klidnou noc bez převalování.

Jóga a meditace

Řada lidí nedá dopustit na jógu a další formy meditace. Krátké protažení před spánkem spojené s klidnou meditací vám skutečně může pomoci. Buďte ale opatrní, abyste nedělali pohyby, které vám zvyšují tepovou frekvenci. Mělo by se jednat skutečně pouze o jednoduché protahovací cviky, které vám uvolní a nachystají ke kvalitnímu odpočinku.

Změna životního stylu

To, že nespíte, je bezpochyby způsobena nezdravým životním stylem. A nemusí to znamenat, že se špatně stravujete nebo nemáte dostatek pohybu. Ještě horší vliv na nás mají elektronické spotřebiče jako televize, mobily nebo laptopy. Zkuste je před spaním vůbec nepoužívat. Zavřete e-mail, odhlaste se ze sociálních sítí a alespoň hodinu před spaním už jen čtěte knihu nebo nenáročný časopis. Uvidíte, že se váš spánkový režim výrazně zlepší, za to můžeme dát ruku do ohně.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button