Přírodní léčbaZdravé tipy

12 nejlepších bylinek pro vaše oči + návody jak je použít!

To, co konzumujete, má obrovský vliv na zdraví vašich očí a problémy s viděním mohou být často řešeny tím, že tělu poskytneme to, co potřebuje.

Zásadně rostlinná strava, která poskytuje dostatečné množství vitamínů, minerálů a karotenoidů, je prvním krokem k udržení a obnovení zraku. Pokud už přece jen problémy s očima máme, měli bychom prvně sáhnout po bylinkách. Zde je seznam bylinek, které očím velmi prospívají.

1.HEŘMÁNEK PRAVÝ

Heřmánek pravý je jednou z nejznámějších bylinek při léčení zánětů spojivek. Používá se jako obklad, k omývání a výplachům očí.

2.SVĚTLÍK LÉKAŘSKÝ

Světlík lékařský pomáhá při zánětu spojivek, slzení očí, při léčbě ječného zrna. Zklidňuje zarudlý, unavený a podrážděný zrak. Mimo omývání, obkladů a očních koupelí je vynikající také průběžné pití světlíkového čaje.

3.JITROCEL KOPINATÝ

Jitrocel kopinatý má tišící, hojivý a protizánětlivý účinek při omývání a obkladech nemocných očí. Kromě nálevů je možné také čerstvou šťávou z listů potírat zanícené oči.

4.FENYKL OBECNÝ

Semínka fenyklu obecného poslouží na oční výplachy a obklady při zánětech očí spojených se zarudnutím očního bělma a nepříjemným řezáním.

5.LAPACHO

Čaj připravený z jihoamerického stromu lapacho hubí mnoho druhů bakterií, silný je při hnisavých zánětech zánětech. Aplikuje se obklad z vatových tamponů namočených v čaji po dobu 20 minut.

6.BAZALKA

Oční vodu vyrobíte také z omytých listů bazalky posvátné ponořených přes noc do destilované nebo zchladlé převařené vody. Ráno sceďte a používejte k omývání. Účinek posílí souběžná konzumace bazalky.

7.ŘEPÍK LÉKAŘSKÝ

Obklady z odvaru listů řepíku lékařského povzbudí unavené oči a mají protizánětlivé účinky.

8.MATCHA

Chladivý efekt podrážděným očím poskytuje obklad ze směsi zeleného čaje matcha a destilované vody v poměru 2:1. Postižený zrak posílí také pití čaje matcha se silnými antioxidanty a protektivním účinkem vůči UV záření.

9.MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ

Vymývání očí antisepticky působícím odvarem z měsíčku lékařského nejenže vyléčí zánět spojivek, ale má na zrak posilující účinek a zvyšuje jeho ostrost.

10.MALINÍK

Na podrážděné a unavené oči s opuchlými víčky vyzkoušejte obklady odvarem z listů maliníku. Osvědčená je i oční koupel, zejména u hnisavých očních zánětů.

11.GINKGO BILOBA

Ginkgo biloba podporuje krevní oběh a tím zlepšuje výživu buněk sítnice kyslíkem. Užíváme vnitřně čaj a můžeme podpořit i obklady z vyluhované rostliny

12.CHRPA POLNÍ

Obklad na zarudlé oči z únavy, pláče, či po reakci na kosmetické přípravky použijte dvě lžičky chrpy polní, přelijte 200ml vroucí vody, 10 minut luhujte a poté sceďte. Přikládejte vlažné obklady ráno a večer.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button