KrásaPéče o tělo

Nejčastější otázky ohledně používání opalovacích krémů: Zjistěte vše podstatné

Když přichází léto, mnoho z nás se těší na slunečné dny strávené na pláži nebo v přírodě. Při vystavování slunečnímu záření je však důležité chránit naši pokožku. Používání opalovacích krémů je jedním z nejdůležitějších kroků, které můžeme udělat pro ochranu před škodlivými účinky slunce. V tomto článku zodpovíme nejčastější otázky, které se týkají používání opalovacích krémů, a poskytneme vám užitečné rady, jak správně chránit vaši pokožku.

Proč je důležité používat opalovací krémy?

Opalovací krémy slouží k ochraně pokožky před škodlivými UV zářeními slunce. Přílišné vystavení slunci může způsobit popáleniny, předčasné stárnutí pokožky a zvýšit riziko vzniku rakoviny kůže. Opalovací krémy pomáhají snížit tyto rizika a chrání vaši pokožku před poškozením.

Jaký faktor ochrany (SPF) bych měl zvolit?

SPF (Sun Protection Factor) udává, jak dobře krém chrání pokožku před UVB zářením. Doporučuje se používat opalovací krémy s minimálním SPF 30. Vyšší faktory ochrany poskytují lepší ochranu, ale žádný krém nedokáže zcela zablokovat sluneční záření.

Jak často bych měl opalovací krém nanášet?

Opalovací krém by měl být nanášen rovnoměrně na pokožku alespoň 15-30 minut před vystavením slunci. Poté ho je vhodné znovu aplikovat každé 2 hodiny, a to zejména po plavání nebo při silném pocení. Mějte na paměti, že i v případě voděodolných krémů je vhodné je znovu nanést po pobytu ve vodě.

Jak správně aplikovat opalovací krém?

Aplikujte dostatečné množství krému, aby se pokryla celá pokožka. Nezapomínejte na oblasti, které jsou často opomíjeny, jako jsou uši, krk, zadní strana nohou a horní část chodidel. Jemně vmasírujte krém a nechte jej vsáknout před vystavením slunci.

Mohu používat opalovací krém na děti a kojence?

Ano, je velmi důležité chránit citlivou pokožku dětí a kojenců. Pro tyto skupiny existují speciální opalovací krémy s jemnějšími složkami. Vyberte krém s vysokým SPF a aplikujte ho rovnoměrně na jejich pokožku. Děti by také měly být chráněny před sluncem pomocí klobouků, oblečení a stínových míst.

Mám používat opalovací krém i v oblačných dnech?

Ano, i když je oblačno, UV záření stále proniká skrze mraky a může poškodit vaši pokožku. Proto je vhodné používat opalovací krém i v oblačných dnech.

Jaké další opatření mohu přijmout pro ochranu pokožky před sluncem?

Kromě používání opalovacích krémů je doporučeno nosit ochranné oblečení, klobouky nebo šátky, a vyhýbat se přímému slunečnímu záření v nejintenzivnějších hodinách. Hledejte stinná místa a pamatujte, že sluneční záření je silnější na horách a poblíž vodních ploch.

Jaké složky bych se měl vyhnout v opalovacích krémech, pokud mám citlivou nebo alergickou pokožku?

Pokud máte citlivou nebo alergickou pokožku, vyhněte se krémům obsahujícím parfémy, barviva a chemické látky, které mohou vyvolat podráždění. Místo toho vyberte hypoalergenní opalovací krémy, které jsou šetrné k citlivé pokožce.

Jak dlouho trvá, než se opalovací krém plně vstřebá?

Opalovací krém by se měl vstřebat do pokožky do několika minut po aplikaci. Pokud je krém mastný nebo se na pokožce cítíte lepkavě, možná jste použili příliš mnoho. V takovém případě zkuste použít menší množství a dobře jej rozetřít.

Můžu použít opalovací krém, když mám make-up?

Ano, můžete použít opalovací krém i při nošení make-upu. Doporučuje se použít opalovací krém jako první vrstvu před make-upem a důkladně jej rozetřít. Existují také opalovací krémy, které jsou speciálně vyvinuty pro použití pod make-upem.

Mohu používat stejný opalovací krém na obličej i tělo?

Ano, většina opalovacích krémů je vhodná pro použití jak na obličej, tak na tělo. Avšak pokud máte citlivou pokožku obličeje, můžete zvážit použití opalovacího krému speciálně určeného pro obličej, který je lehčí a méně mastný.

Co dělat, když se spálím na slunci, i přes použití opalovacího krému?

Pokud se spálíte na slunci, i přes použití opalovacího krému, je důležité okamžitě se chránit před sluncem, vyhledat stín a ošetřit podrážděnou pokožku. Použijte chladivý obklad, hydratujte pokožku a nechte pokožku regenerovat. Pokud se popálenina zhoršuje nebo je velmi bolestivá, vyhledejte lékařskou pomoc.

Používání opalovacích krémů je klíčové pro ochranu pokožky před škodlivými účinky slunečního záření. Vyberte si krém s dostatečným SPF, aplikujte ho rovnoměrně a znovu ho nanášejte pravidelně. Nezapomínejte chránit svou pokožku i v oblačných dnech a dodržujte další opatření, jako je nošení ochranného oblečení a vyhýbání se přímému slunci v nejintenzivnějších hodinách. Pamatujte, že ochrana pokožky před sluncem je klíčová pro udržení zdravé a krásné pokožky i v budoucnosti.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/sunscreen-guide
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Armin Rimoldi: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/svatek-dovolena-zena-hotel-5269653/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button