Jídlo a stravováníZdravé tipy

Obávaný jojo efekt vás strašit nemusí. Trvale zhubnete jen díky trpělivosti

Jako kdyby hubnutí nebylo samo o sobě dost těžké, ještě ke všemu se přidává obávaný strašák – jojo efekt. S vypětím všech sil shodíte pár kilo, zaradujete se a ve snaze polevíte. A když jste zhřešili, držet dietu už vlastně nemá smysl, takže se vrátíte do starých kolejí. Místo původní váhy máte ale zanedlouho ještě o tři kila víc. Přesně tak to funguje.

Jde se jojo efektem nějak bojovat? Dá se zhubnout tak, aby vám to skutečně vydrželo?

Za jojo efekt se označuje stav, kdy rychle zhubnete, ale pak zase rychle přiberete. Dochází k němu kvůli nesprávnému způsobu hubnutí, kdy snížíte příjem kalorií a zhubnete příliš rychle. Velice časté je zvlášť tehdy, pokud se snažíte shodit drastickým hladověním, které se ale nedá příliš dlouho vydržet. Při tomto způsobu hubnutí většinou ztratíte vodu a svalovou hmotu, ale tuky se vás stále drží jako klíště.

Jak se to stane?

Jakmile shodíte pár kilo, máte dojem, že máte vyhráno a zcela vyhladovělí se zase vrhnete na vaši původní stravu. A vyčerpané tělo hned všechno uloží a vy máte za pár dní svou původní váhu zpět a dost možná i něco navíc. Bohužel občas se to samé děje i v případě diety se zdravou stravou. Pro vznik jojo efektu není zásadní, čím se po delší době hladovění začnete krmit. Nemusíte se nacpávat zmrzlinou a brambůrkami od rána do večera. Tělo si po hladovce začne ukládat ztracená kila rychlostí blesku zpět, a to i na relativně zdravé stravě. Proto se na redukční diety vykašlete a jděte na to od začátku jinak.

Hubnutí musí být pomalé

Asi každý, kdo si přeje zhubnout, by nejradši viděl výsledky hned. To je ale ten největší kámen úrazu. Nepodléhejte zázračným dietám, které slibují rychlé výsledky. Dostat se do dobré formy trvale prostě vyžaduje čas a vaši trpělivost. Shazování tuků trvá déle než nezdravé hubnutí svalů, které často tyto rychlé redukční diety způsobují. Podstatná přeci není rychlost hubnutí, ale stabilita.

Hlavním problémem totiž nebývá zhubnout, ale spíše si vysněnou váhu trvale udržet. Ideální je jít s hmotností dolů postupně. Zhubnout třeba deset kilo, pak metabolický stav organismu stabilizovat, a pak se třeba znovu snažit o redukci. Tento proces by se měl odehrávat v asi tříměsíčních blocích.

Nezpůsobte svému tělu šok

Změna jídelníčku nemusí být zpočátku snadná. Jděte na to ale pomalu. Postupně omezujte kalorické a nezdravé potraviny a pozvolna přivykejte novým. Změna by neměla nastat ze dne na den, ale po malých krůčcích, které vaše tělo zpočátku „nevyděsí“.

Zároveň se snažte nevěřit zajetým stereotypům, které tvrdí, že žádné zdravé jídlo není chutné. Pokud ale přejdete z knedla, vepřa, zela na zeleninové saláty, nejen že budete mít velký hlad a chutě, ale ještě si uděláte mylnou představu o tom, že dieta rovná se jen salát, případně suchý plátek kuřecího a zelenina. Proto se minimálně zpočátku doporučuje konzultovat nový jídelníček s odborníkem na výživu, který vám udělá trochu pořádek v tom, co je vlastně zdravé a co ne.

Buďte kreativní

Shodit přebytečná kila lze i na chutných pokrmech. Ve vašem jídelníčku by neměly chybět bílkoviny, zdravé tuky ani sacharidy. Nahraďte rychlé cukry v sušenkách a bílém pečivu těmi v ovoci a celozrnných výrobcích. Zdravé tuky najdete například v rybách, avokádu, panenských rostlinných olejích, oříšcích nebo různých semínkách. Bílkoviny hledejte v mléčných výrobcích, vejcích, hovězím nebo kuřecím mase a rybách. Také je ale obsahují luštěniny a obiloviny, takže ani vegetariáni nepřijdou zkrátka

Zajímejte se o nové jídlo, experimentujte a objevujte. Berte hubnutí jako možnost prozkoumat různé pokrmy, nová koření a netradiční kuchyně. Místo pěti knedlíků si dejte pár brambor, těstoviny nahraďte třeba rýží a bílé pečivo vyměňte za celozrnné. Už jen s těmito změnami v jídelníčku na svém těle brzy pocítíte i uvidíte rozdíl.

Změňte své myšlení

Všechno začíná v hlavě. Pokud se přece jen stane, že se vám nějaká kila vrátí, pravděpodobně budete frustrovaná a naštvaná. Pamatujte však, že někdy může za navýšení váhy třeba menstruační cyklus, nemoc, klimakterium  nebo jinak rozhozené hormony. Ženy prostě nemají hubnutí zrovna snadné. Ale pokud budete mít správně nastavenou vaši psychiku, neměly by vás tyto komplikace rozhodit. I když se něco nepodaří, nezoufejte a neztrácejte motivaci. Snažte se proto vždy najet zpátky na zdravý režim a uvidíte, že zanedlouho se vám zase váha upraví. Hlavně to chce pevnou vůli a nepropadat beznaději. Dřív nebo později se výsledky určitě dostaví. Trpělivost je prostě základ, který vás ale dovede k úspěchu.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button