CvičeníJídlo a stravováníNávodPéče o těloZdravé tipy

V létě horký čaj nebo káva před šlofíkem. Tyto metody skoro nikdo nezná, přitom úžasně zapůsobí na vaše zdraví

Zdraví je tou nejhodnotnější věcí, kterou máme. Musíme si jej bedlivě střežit a pečovat o něj, protože stačí jen málo a můžeme se potýkat s vážným zdravotním problémem, který nám zkomplikuje všechny oblasti našeho života.

Určitě jste už přečetli tisíce tipů jak si zabezpečit pevné zdraví. Mnoho z nich funguje, mnoho jsou jen výmysly, ale každopádně děláte dobře, že se zajímáte. My vám dnes chceme představit několik tipů, které se možná příčí tomu, co se běžně o zdraví traduje. Zdá se ale, že ne všechno, čemu se všeobecně věří, musí být pravda. Některé věci jsou možná úplně jinak, než by se mohlo na první pohled zdát.

Káva před odpoledním šlofíkem

Kolikrát už jste slyšeli, že když si dáte kávu, v žádném případě neusnete? Japonská studie ale zjistila, že lidé, kteří si dali šálek kávy a zkonzumovali společně s ním přibližně 200 mg kofeinu, dokázali po 20 minutovém spánku znovu lépe naskočit do práce. Kofein totiž nepůsobí hned, ale trvá mu přibližně 20 minut, než se dostane do krevního oběhu a nabudí nás. Společně s 20 minutových odpočinkem tak může být tou ideální kombinací jak tělo „restartovat“ a povzbudit ho do další práce.

Zuby si po jídle nečistěte

Možná vás rodiče ihned po jídle hnali do koupelny vyčistit si zuby. Určitě tehdy netušili, že vám a vaše chrupu vůbec neprospívají. Spíše naopak. Po jídle je totiž naše sklovina narušená přijatými cukry, kyselinami a dalšími látkami. Trvá jí přibližně půl hodiny než se tyto drobné narušení zase přirozeně napraví. Pokud si ale hned po jídle vyčistíte zuby, vlastně atakujete zubní sklovinu v její nezranitelnější fázi a drhnutím kartáčkem ji poškozujete! S čištěním posečkejte alespoň půl hodiny nebo jej nahraďte žvýkačkou.

Jíst méně ve větší porci

Pokud se snažíte hlídat si denní příjem kalorií, možná přemýšlíte nad tím, jaký je rozdíl dát si například 100 kalorií v podobě sladkého nebo 100 kalorií v ovoci či zelenině. Rozdíl je to obrovský. A to nejen v podílu užitečných živin, které prostřednictvím toho kterého jídla přijmete.

Zatímco 100 kalorií v jablkách či mrkvi je relativně velké množství, které váš žaludek opravdu znatelně naplní, 100 kalorií v sušence bude jeden maličký kousek, který si po 10 minutách ani nebudete pamatovat. Budete mít znovu vlčí hlad a místo plánované malé svačinky spořádáte další (a pravděpodobně nezdravé) potraviny. Ovoce či zelenina vám oproti tomu dodají také vlákninu, vitamíny a minerály a vy se budete cítit plni po daleko delší dobu.

Zapomeňte na nízkokalorické nápoje

Pokud stále věříte tomu, že nízkokalorické sladké nápoje jsou jaksi zdravější než ty normální, je načase se probudit ze snění. Jedná se pouze o reklamní trik obchodníků, kterým nás chtějí uchlácholit, že jejich produkty přeci nejsou všechny tak úplně špatné. Nízkokalorické limonády mají možná méně cukru, který je však nahrazen o nic méně nebezpečnými sladidly. Výrobci navíc stále chtějí dosáhnout stejné chuti jako předtím, a tak musí do nápoje přidávat různá uměla aditiva, která našemu tělu škodí snad ještě více než cukr. Pokud tedy chcete žít zdravě, ruce pryč od všech limonád!

V létě vsaďte na horký čaj

Zní to jako protimluv? Máte se v létě ohladit horkým čajem? A to je jak možné? Když totiž konzumujete horký nápoj, vaše tělo přirozeně reaguje tak, že zvýší produkci potu, který naše tělo ochlazuje. Dopřejete-li si horký nápoj, možná se malinko víc zapotíte, ale ve výsledku se budete cítit mnohem lépe, než kdybyste vypili hektolitry vody s ledem.

Když jste unavení, cvičte

Přijdete domů z práce a sotva vlečete nohy? Nedokážete si představit, že byste ještě vyrazila ven na procházku nebo snad doma poklidila? Nejlepším lékem proti únavě je pohyb! Pokud se tedy cítíte takto vyčerpaní, zkuste se přemoct a alespoň na chvíli vyběhnout na čerstvý vzduch. Vyčistí se vám hlava, rozproudí krev a vy se domů vrátíte s novou energií a inspirací.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button