Přírodní léčba

Výroba domácí herbální medicíny

Tinktura neboli alkoholový extrakt ze sušených nebo čerstvých bylin, je jedna z forem přírodního lékařství. Výroba vlastní herbální medicíny a přípravků na péči o tělo, může člověku ušetřit peníze i zlepšit zdraví, a je to mnohem jednodušší, než si můžete myslet. Pokud již vaříte bylinné čaje, pak se nálevy, odvary, tinktury, masti, a obklady mohou také rychle stát součástí vašeho repertoáru. Nemějte obavy, pokud to vše zatím zní zmateně, brzy se dozvíte, jak připravit velké množství rostlin na výrobu široké škály jednoduchých, ale efektivních bylinných medicín.

Ještě jeden důležitý bod, než se vrhnete po hlavě do výroby herbálních léčiv: Vždy se ujistěte, že používáte správnou rostlinu (zkontrolujte její latinské přízvisko) a správnou část rostliny (květ, list, kořeny). Některé části určitých rostlin mohou být totiž jedovaté při vnitřním užití.

Léčiva na vnitřní užití

Čajový dýchánek

Vaření bylinného čaje se může zdát poměrně přímočaré, ale na zajištění nejlepších léčivých účinků z bylinek, musíme udělat více než jen plácnout čajový pytlík do horké vody. Jsou dvě hlavní formy herbálního čaje: nálev a odvar

Nálev

Nálevy jsou běžně známou formou bylinného čaje. Bylinky jsou v tomto případě doslova louženy v horké vodě, obvykle vrchovatá lžička sušených bylinek (nebo jeden čajový pytlík) na jeden hrnek horké vody po dobu 10 až 20 minut. Toto je nejideálnější metoda na extrahování léčivých složek z většiny bobulí, květů, a listů. Můžete také použít čerstvé bylinky, ale kvůli jejich vyššímu obsahu zadržované vody, musíte obvykle zdvojnásobit množství bylin na hrnek vody (dvě čajové lžičky na hrnek vody, namísto jedné).

Odvar

Na extrakci léčivých složek ze semen, kořínků, nebo stonků, budete potřebovat udělat odvar, který zahrnuje přivedení vody s bylinkami k varu a následné vaření na nízký stupeň po dobu dlouhou až hodinu. Nejlepší množství je jedna vrchovatá čajová lžička bylin na hrnek vody. Vezměte v potaz, že tato metoda je méně vhodná pro bobule, květy, a listy, protože má tendenci zničit mnoho křehkých léčivých složek, které obsahují. Stejně jako u nálevů, můžete použít i čerstvé byliny, a zase musíte zdvojnásobit množství.

Co však pokud chcete udělat čaj z kombinace kořínků, bobulí, semínek, stonků, květů, a listů? Začněte tím, že uděláte odvar z kořínků, semen nebo stonků. Přiveďte k varu, a nechte vařit na nízkém stupni přibližně hodinu. Posléze vypněte sporák a přidejte jakékoli bobule, květy, nebo listy. Nechte směs vylouhovat po dalších 10 až 20 minut. Nyní jste extrahovali nejlepší léčivé složky ze všech bylinných komponentů, které jste využili.

Tinktury

Tinktury jsou alkoholové extrakty čerstvých nebo sušených bylin. Jsou velice efektivní v uchovávání rostlinných aktivních složek. Můžete udělat tinkturu z kořínků, listů, semen, stonků, nebo květů.

Na vytvoření herbální tinktury nakrájejte na jemno čerstvé, umyté bylinky, které chcete použít. Můžete také použít byliny sušené. Tak jako tak, pointa je, že musíte nakrájet byliny co nejvíc na jemno to jen půjde, abyste poskytli alkoholu co nejvíce plochy, na kterém může reagovat. Někteří bylináři doporučují rozemlít byliny v mlýnku na kávu/koření, než začnete s tinkturou.

Umístěte nasekané bylinky do půllitrové až litrové nádoby. Naplňte sklenici co nejvíce bylinkami to jen půjde, abyste zajistili řádnou léčivou hodnotu vaší tinktury. Mějte na paměti, že budete potřebovat dostatek alkoholu, abyste plně ponořili všechny byliny. Zalijte vodkou nebo čistým obilným destilátem, aby byly ponořené všechny byliny (předejdete tak hnilobě). Rozdílné druhy alkoholu poskytnou rozdílné druhy tinktur. Sklenice poté opatřete etiketami s datem a nechte směs odležet dva týdny. Denně protřepávejte, abyste podpořili extrakci. Po dvou týdnech přeceďte tinkturu přes jemné síto, a zbylé byliny v sítu ještě promáčkněte, aby z nich vytekly poslední kapky. Uchovávejte bylinnou tinkturu v tmavé sklenici nebo lahvičce s kapátkem, na chladném a tmavém místě, abyste uchovali její léčivé vlastnosti.

Tinktury obvykle vydrží až několik let. Můžete jí udělat z jakékoli léčivé nebo kulinářské byliny, které může být požita. Obvyklá dávka tinktury je 30 kapek, třikrát denně, nicméně si pro jistotu najděte správné dávkování pro specifickou bylinu, kterou jste použili. Vyhněte se tinkturám, pokud jste těhotná, kojíte, nebo pokud máte onemocnění jater, diabetes, nebo trpíte alkoholismem.

Zdroj: web, ze kterého článek v okamžiku napsání čerpal, již není v provozu.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button