DetoxikacePřírodní léčbaZdravé tipy

Pažitka není jen ozdoba jídel. 8 velkých přínosů pažitky pro naše zdraví

Možná si myslíte, že pažitka je vhodná pouze pro to, aby vaše jídlo na talíři vypadalo docela hezky, nebo možná na to, aby jste si ozvláštnili vařené brambory. Tato malá zelenina však může ve skutečnosti přinést docela působivé přínosy pro zdraví. Přečtěte si další informace o mnoha způsobech, jak může pažitka (allium schoenoprasum) zlepšit vaši pohodu a celkové zdraví.

1. Trávicí pomoc

V pažitce se nacházejí jedinečné organické sloučeniny, které pomáhají redukovat trávicí nepohodlí, jako je nadýmání. Kromě toho má přirozené antibakteriální vlastnosti, které mohou pomoci zmírnit nepříjemné pocity způsobené bakteriemi v trávicím traktu.

2.Chraňte své srdce

Allicin se nachází v allium schoenoprasum, který byl spojen se snížením „špatného“ cholesterolu v těle. Také se věří, že allicin může snížit krevní tlak. Quercetin je další složka nacházející se v pažitce a byla spojena s nižšími hladinami cholesterolu a množstvím plaku v tepnách. Tyto kombinované složky pomáhají snižovat stres ve vašem srdci a tepnách, což zabraňuje širokému spektru kardiovaskulárních problémů.

3. Podporuje váš imunitní systém

Pažitka obsahuje velké množství vitaminu C, což přirozeně pomáhá posílit a podporovat váš imunitní systém a držet se dál od nemocí. Vitamin C také pomáhá stimulovat produkci kolagenu v těle, což vede k tvorbě nových buněk, tkání a svalů.

4. Chrání kosti

Pažitka obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, ale vitamín K může být jedním z nejdůležitějších. Tento konkrétní vitamin pomáhá udržovat integritu a hustotu kostí a může snížit (nebo dokonce zabránit) onemocněním, jako je osteoporóza a artritida.

5. Může zabránit rakovině

Quercetin byl identifikován výzkumníky jako možná složka prevence rakoviny a pažitka je plná quercetinu. Kromě toho vitamíny a minerály nalezené v pažitce obsahují antioxidační vlastnosti, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle a snižují vaše riziko rakoviny.

6. Chrání vaše oči a vidění

Karoteny nalezené v pažitce zvané lutein a zeaxanthin, oba mají skvělou pověst pro zlepšení a ochranu zdraví našich očí. To může znamenat prevenci nebo zpoždění katarakty a makulární degenerace.

7. Detoxikuje tělo

Díky malé diuretické vlastnosti, stejně jako vitamínům, minerálním látkám a antioxidantům, které se nacházejí v této malé cibuli, pažitka také zajišťuje dobrý detox pro celé tělo. Přidáním více pažitky do vaší stravy může pomoci Vašemu tělu při častém močení a odstranit toxiny a odpad.

8. Podporuje zdravý vývoj plodu

Pažitka také obsahuje kyselinu listovou, což je rozhodující složka stravy těhotné ženy. Kyselina listová pomáhá zajistit zdravou tvorbu míchy a neurální trubice, takže pažitka by měla být rozhodně přidána k jídlu v těhotenství.

Kdo věděl, že tato malá zelená cibule může obsahovat tolik přínosů pro vaše zdraví? Pažitka se snadno zapracovávají do mnoha pokrmů kvůli její mírné chuti a dokonce ani cibulová chuť nebude v rozporu s jejím použitím.

Jak používat pažitku

Pažitka je jemná a chutná bylina, kterou lze při vaření používat v různých místech. Existují ale jistá pravidla, která je třeba vzít v úvahu, pokud jde o skladování a používání této lahodné byliny:

1. Udržujte ji mimo teplo

Není vhodné používat teplo na pažitku, protože vitamín C, který je zabalen uvnitř, se poškodí a zabrání správné absorpci; Kromě toho zahřátí pažítky zničí její užitečné zažívací prvky.

2. Zachovat své vitamíny co nejvíce

Uřízněte pažitku krátce před použitím ve vaření nebo na ozdobu. To pomůže udržet její bohatou chuť, lahodnou vůni a vitamíny.

3. Pěstujte svou vlastní!

Cokoliv, co pěstujete, je vždy lepší a tato bylina může být pěstována na parapetu nebo v malé misce. Nestříhejte, dokud nemá asi šest nebo sedm centimetrů, jakmile uvidíte květy, znamená to, že bylinka začíná ztrácet svou sílu.

4. Chraňte své byliny zmrazením

Je možné zmrazit pažitku tak, aby byla déle uchována. Pažitka je velmi vhodná k mražení, protože pomáhá si udržet čerstvou chuť ještě déle. Jediné, co musíte udělat, je nakrájet jí nadrobno a jednoduše rozmrazte.

Začněte přidávat pažitku na více vašich pokrmů už dnes, o mnoho zlepšíte své zdraví.

Několik slov opatrnosti

Nepoužívejte pažitku, pokud trpíte alergií na bylinu nebo jinou bylinu, která je součástí skupiny cibilovin.

Nežádoucí účinky pažitky zahrnují žaludeční nevolnost, svrbění, zarudnutí kůže nebo vyrážku.

Pokud trpíte krvácivým onemocněním nebo jste na lécích na ředění krve, jako je warfarin, dávejte pozor při použití pažitky, neboť je známo, že zvyšují riziko krvácení. Poraďte se s lékařem ohledně dávkování léku v tomto případě.

Hypotenze, známá také jako nízký krevní tlak, je vedlejší účinek bylinky. Buďte opatrní, pokud užíváte léky pro tento stav.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button