OstatníPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Vše, co potřebujete vědět o epilepsii. Nenechte se zaskočit zákeřnou nemocí

Podle nejnovějších průzkumů onemocní každoročně epilepsií až na 50 milionů lidí. S takovou statistikou ji tedy bez obav můžeme zařadit na seznam nejčastějších neurologických onemocnění. Po migrénách, mozkových příhodách a Alzheimerové chorobě je to čtvrtá nejčastější nemoc nervového systému. Může se tedy týkat nejen vás, ale také kohokoliv z vašeho okruhu přátel a rodiny.

Pro účinnou léčbu, která zaručuje dobrou kvalitu života i omezení rizika vážnějších následků, je nezbytná včasná diagnostika. Můžete tuto nemoc objevit v jakémkoliv věku, zcela nečekaně a bez zjevných příčin. Proto se naučte rozeznávat příznaky a poslouchejte své tělo.

Projevy a symptomy epilepsie

Ty se mohou lišit v závislosti na tom, která část mozku je epilepsií ovlivněna. Obecně však lze zmínit alespoň několik symptomů, které tuto poruchu signalizují.

  • Změny ve vnímání chutí, vjemů a pachů.
  • Zatuhlost svalů nebo záškuby v končetinách.
  • Brnění v různých částech těla.
  • Emoční nerovnováha.
  • Opakované mlaskání ústy.
  • Nutnost neustálého pohybu nebo mnutí rukou.
  • Vydávání náhodných zvuků.
  • Opakované kousání či polykání.
  • Nutkavost nekontrolovaných pohybů.

Rizikové faktory

Jako u téměř každého onemocnění, i u epilepsie figurují rizikové faktory, které pravděpodobnost propuknutí nemoci zvyšují. Patří mezi ně:

  • Věk: Epilepsie může začít kdykoliv, ale nejohroženější skupinou jsou malé děti a lidé nad 55 let.
  • Rodinná anamnéza: Trpí-li někdo ve vaší rodině epilepsií, pak je větší pravděpodobnost, že ji získáte i vy.
  • Demence: Lidé trpící demencí, často trpí i epilepsií.
  • Onemocnění žilního systému: Trpíte-li nemocí související se žílami, může se vás epilepsie týkat. Nedostatečně dokrvení mozku může přispět k rozvoji choroby.
  • Zranění hlavy: Může stát na počátku rozvoje epilepsie.
  • Mozkové infekce: Infekce v mozku nebo míše mohou přispět k rozvoji onemocnění.

Diagnóza

Podezření na epilepsii vždy projednejte se svým lékařem. Ten váš případ může odborně posoudit a doporučí vyšetření, která mohou nemoc případně odhalit. Připravte se zodpovědně a pravdivě odpovídat na všechny otázky, je zcela nezbytné, abyste potíže popsali co nejkonkrétněji.

  • EEG: Během vyšetření pomocí EEG je monitorována elektrická aktivita mozku. U lidí s epilepsií bývají elektrické synapse pomalejší než u zdravých jedinců.
  • CAT: Umí poskytnout detailní obrázky konkrétních částí těla včetně mozku. Díky této metodě dokáže lékař lokalizovat poškození.
  • MRI: Magnetická rezonance používá magnetickou sílu a rádiové vlny k získání velmi kvalitních trojrozměrných obrazů částí těla.

Mezi další diagnostické metody patří i krevní testy. Epilepsie je v každém případě velmi závažné onemocnění, které není třeba brát na lehkou váhu. V extrémních případech mohou být záchvaty i život ohrožující. Zejména u malých dětí, které samy nedokážou symptomy rozpoznat je třeba věnovat zvýšenou pozornost všech nezvyklým jevům a reakcím.

Léčba

Léčba se vždy odvíjí od průběhu záchvatů a od míry poškození mozku. Některé druhy epilepsie se dají léčit medikamenty, tzv. antiepileptiky. Pro každý druh epilepsie existují specializované preparáty, někdy může chvíli trvat, než se najde ten ideální pro váš typ onemocnění.

Pokud léky nezabírají, přichází na řadu zvážení chirurgického zákroku, který má za cíl odstranit ložiska, která záchvaty produkují. Takovému zákroku však často předchází roky jiné léčby, pečlivá vyšetření a dlouhá příprava. Jedná se o poměrně náročnou operaci. Pro úspěšnou léčbu je klíčová spolupráce pacienta, který nesmí pít alkohol a musí dodržovat zdravý životní styl s dostatkem spánku.

Pomoci mohou i některé bylinky, zklidňující účinky má například routa vonná. Sušenou rostlinu zalijte horkou vodou a nechte 10 minut louhovat. Pijte maximálně 2 šálky denně a neužívejte dlouhodobě. Proti nervovým obtížím pomáhá i kozlík lékařský, který lze zakoupit například ve formě kapek.

Domácí léčba obvykle sama o sobě nestačí, ale je vhodným doplňkem. U některých pacientů pomůže vysokotuková strava, jiným zase prospěje celkové snížení energetických příjmů. Je nutné vždy vyzkoušet co konkrétně vám vyhovuje.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button