Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Jak vyrobit nejlepší domácí jablečný ocet?

O jablečném octu je všeobecně známo, že pomáhá na spoustu nemocí a problémů. Nemusíme vyzdvihovat jeho účinky a přínosy pro lidské tělo. Pravidelná konzumace je pro tělo přínosem. Tento článek nepojednává o tom, jak jablečný ocet pomáhá, kde všude může působit, ale o tom, jak si jablečný ocet připravit doma.

Domácí výroba

Domácí jablečný ocet je určitě lepší než ten, který můžete zakoupit v obchodě. Jde možná o trochu náročný proces, ale stojí to opravdu za to! Když s výrobou jablečného octa skončíte, získáte kvalitní super lék, který umí na spoustu věcí pomoci. Kupovaný jablečný ocet může být plněný chemickými látkami nebo umělými příchutěmi.

Většina výrobků z jablečného octa bývá pasterizovaná a je vysoce filtrovaná. To může zničit mnohé léčebné látky. Samozřejmě tyto kupované jablečné octy jsou dobré pro čištění, ale až tak optimální pro vnitřní použití nejsou. Většina výhod je pryč, což je pro lidské tělo velká škoda.

Surový a organický jablečný ocet je ideální pro všechny. My vám přinášíme recept, jak si vyrobit domácí jablečný ocet. Jak na to?

Ingredience:

  • 5 velkých organických jablek (3 sladké a 2 kyselé)
  • ¾ šálku surového organického medu
  • Čerstvě filtrovaná voda
  • 1 širokohrdlá nádoba o objemu 4 litry
  • 4 širokohrdlé skleněné sklenice o objemu 32 uncí
  • 4 skleněné lahvičky
  • Plátno
  • Velká gumička a 4 menší gumičky

Postup:

  1. krok: Primární fermentace

Předem očištěná jablka nakrájejte na stejné kousky (asi 2,5 centimetrů) a nechejte chvíli na desce. Oxidace je potřebná pro urychlení fermentace, proto nechejte chvíli na vzduchu. Naplňte 1/3 sklenice nasekanými kousky a poté přelijte filtrovanou vodou. Ujistěte se, že jsou všechny kousky zcela ponořeny. Přidejte med a míchejte, dokud se nerozpustí.

Nádobu zakryjte látkou a zajistěte velkou gumičkou. Tuto nádobu udržujte na tmavém a teplém místě a to po dobu jednoho týdně. Několikrát jí promíchejte. Jakmile se cukr zahustí do alkoholu, směs začne tvořit bubliny. V tomto okamžiku se změní na viskózní kapalinu. Přibližně po jednom týdnu se kousky jablek propadnou až na dno a vše bude připraveno ke změně na ocet.

  1. krok: Sekundární kvašení

Přelijte vše do síta a propasírujte kousky jablek, získáte z nich šťávu. Dejte do nádoby, opět zakryjte kusem látky a zajistěte gumičkou. Skladujte na teplém a tmavém místě po dobu jednoho měsíce. Bakterie kyseliny octové se musí přeměnit na alkohol a na kyselinu octovou. V tomto bodě fermentace se tvoří kultura, která je známá jako „matka“. Jde o směs bílkovin, enzymů a přátelských bakterií, ty dávají octu tmavší barvu a také kalný vzhled.

„Matka“ je pro konzumaci naprosto bezpečná. Odstraňte ji, jakmile bude mít správnou úroveň kyselosti. Uchovávejte ocet v čistých skleněných nádobách. Vzhledem k tomu, že jablečný ocet žije, často se tvoří další „matka“, jak pokračuje fermentační proces. To se však brzy zastaví ve vzduchotěsném prostředí. Ocet bude stabilní a trvanlivý.

Pozor na působení vzduchu. Když je fermentační ocet vystaven působení vzduchu po delší dobu, bakterie kyseliny octové převedou kyselinu octovou na vodu a oxid uhličitý.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button