Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Máte často studené ruce a nohy? Můžete mít Raynaudův syndrom!

Během zimy máte velmi často studené ruce. Jednou si zapomenete vzít rukavice, podruhé v kapsách také není tolik tepla, jak jste si představovali. Často se ta objevuje chlad, zarudnutí a v těch horších případech například otoky či dokonce bolavé prsty. Jestliže se u vás objevují tyto příznaky opravdu často a takřka denně, pak můžete být jedním z lidí, kteří trpí Raynaudovým syndromem.

Co je to za syndrom?

Raynaudova nemoc nebo také Raynaudův syndrom je onemocnění, které se charakterizuje recidivujícími záchvaty zblednutí a bolestí periferních částí těla, zejména pak prstů, rukou a nohou. Nastává ve chvíli, kdy se malé tepny dočasně stáhnou, což vede ke snížení dodávek krve do tkání. Křeče v tepnách netrvají dlouho, ale mohou mít velmi negativní vliv na tělo a mohou hodně ublížit.

Příčiny tohoto syndromu

Existuje velké množství faktorů, které tyto křeče mohou způsobovat. V první řadě je možné, že jde o normální vaskulární reakci, která vlivem chladu byla lokálně narušena. To může být způsobeno genetickou predispozicí k rozvoji Raynaudova syndromu. Dalšími možnosti vzniku této nemoci spočívají v tom, že krevní cévy jsou zúžené, v arterioskleróze nebo v důsledku zánětu, který způsobuje, že cévy jsou náchylné k tomuto syndromu, popřípadě, když se krev stává víc viskózní a mění krevní oběh. Navíc tento problém může způsobit také kouření, protože cigarety obsahují jedovatý oxid uhelnatý, který poškozuje krevní cévy a jako první se poškozují právě na prstech.

Symptomy Raynaudova syndromu

Nejběžnější příznaky Raynaudova syndromu jsou necitlivost nebo také změna barvy v končetinách cévního systému, emoční stres, dlouhé a křehké nehty a podobně. Zbarvení je důsledkem sníženého průtoku krve směrem k postiženým částem těla. Když vaše tělo potlačí průtok krve, také se automaticky snižuje citlivost v prstech a této oblasti.

Když se tělo začne zahřívat, oběh se zlepšuje a tím se do prstů vrací i barva, často tento problém doprovází otoky a bolest, protože tkáně a buňky opět získávají svou funkčnost. Raynaudův syndrom může být velmi krátký, trvat jen pár minut, ale někdy může bohužel, trvat i několik hodin.

Primární a sekundární syndrom

Primární forma Raynaudova syndromu je nejčastější, obvykle je způsobena chladným prostředím. Občas držíte v ruce déle studený předmět, ledovou kouli, pití, mrazené maso a podobně. V primární formě se cévní křeče a změna barvy vyskytují současně na obou rukách s výjimkou palců.

Sekundární forma Raynaudova syndromu může být způsobena onemocněním s abnormalitami cévních stěn. Patří sem například autoimunitní onemocnění, jako je například sklerodermie, revmatoidní artritida nebo Sjögrenův syndrom. Některé léky, jako beta-blokátory, mohou někdy způsobovat tuto sekundární formu tohoto syndromu.

Přírodní prostředky pro Raynaudův syndrom

Existuje mnoho způsobů, jak zabránit tomuto syndromu. Braňte prochladnutí a snažte se udržovat tělo i ruce v teple, pozor na vlhké prostředí. V zimě sáhněte po rukavicích a také čepici, protože skrz hlavu uniká asi 30% tělesného tepla. Dobré je také se vyhnout kouření, protože nikotin má velmi silné vazokonstrikční účinky na tepny. Cvičení má pozitivní vliv na průtok krve a svalová hmota pomáhá zvýšit tělesnou teplotu. Vyzkoušet můžete také přírodní metody, které mohou řešit tento syndrom.

Po čem sáhnout?

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba je jedním z nejdůvěryhodnějších přírodních prostředků pro masivní rozsah zdravotních stavů. Je již dlouho známo jako vazodilatační látka a stimulant pro oběhový systém. V jedné studii bylo prokázáno, že Ginkgo biloba snižuje symptomy Raynaudovy choroby zhruba o padesát procent a používá se stovky, ne-li tisíce let.

Zázvor

Zázvor je již dlouho skvělým pomocníkem pro lidi, kteří mají problémy s oběhovými problémy. To je také považováno za teplé jídlo, tedy dodává do těla dostatečné teplo během zimy. Zázvor tak velmi dobře řeší problémy s touto chorobou. Má také spoustu dalších účinků na lidské zdraví.

Draslík

Draslík je základní minerální látka, která pomáhá řídit tekutiny v těle, pomáhá dilataci krevních cév a tepen. Vzhledem k tomu, že Raynaudův syndrom redukuje tok krve a kyslíku v končetinách, draslík je velmi důležitý, aby se tomuto jevu zabránilo. Můžete konzumovat například banány.

L-arginin

Výzkum ukázal, že u lidí trpících tímto syndromem existuje porucha metabolismu oxidu dusnatého. L-arginin je substrát pro syntézu oxidu dusnatého, který hraje klíčovou roli ve vaskulární odezvě. L-arginin zlepšuje metabolismus oxidu dusnatého, čímž se zlepšuje vazodilatace.

Esenciální oleje

Esenciální oleje, které mohou pomoci v krevním oběhu a zlepšují okysličení buněk těla, mohou být také účinné v Raynaudova syndromu. Tyto esenciální oleje je možno aplikovat na místě, prostřednictvím kompresí, vdechováním, difuzorem nebo také například detoxikačními koupelemi. Jaké oleje je možno používat? Například muškátový oříšek, hřebíček, černý pepř, palmarosa, levandule, fenykl nebo rozmarýn.

Koenzym Q10

koenzymQ10 je nejlépe znám pro své antioxidační účinky a zlepšení pokožky. působí tak, že reguluje tok kyslíku uvnitř buněk, čímž napomáhá kardiovaskulárnímu fungování a absorpci živin do buněk.

Relaxační techniky

Hodně z výzkumu o Raynaudových bodech k duševnímu zdraví je hlavní příčinou této nemoci. Je to také jeden z hlavních příznaků – další emoční stres. Z tohoto důvodu by většina alternativní léčby měla být spojená s relaxačními technikami. Je dobré, aby to byly takové techniky, které pomáhají uvolňovat napětí v těle, čímž se zvyšuje oběh a pozitivní endorfiny. Například jóga, pilatek nebo meditace jsou známé tím, že pomáhají snižovat výskyt Raynaudového syndromu.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button