DetoxikacePřírodní léčba

Slunečnicová semínka nejsou jen pro ptáčky, využijte jejich sílu pro své zdraví

Výhody slunečnicových semen

Přečtěte si o některých zdravotních přínosech těchto malých semen a mnoha způsobech, jak mohou být začleněny do vaší stravy.

1. Zdravé srdce

Semena slunečnice obsahují fytosteroly, které mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi. Snižování hladiny cholesterolu snižuje vaše šance na zanesení tepen, což může vést k infarktu nebo mrtvici. Vitamin E v slunečnicových semeních také přispívá k udržení zdravého srdce tím, že zabraňuje oxidaci cholesterolu v těle.

Tím, že zabraňuje oxidaci cholesterolu, vitamín E zabraňuje tomu, aby se přilnul ke stěnám vašich tepen. Četné studie podpořily tento koncept a ukázaly, že ti, kteří mají více vitaminu E ve své stravě, drasticky snižují jejich šance na aterosklerózu a srdeční onemocnění.

Semena slunečnice obsahují také polynenasycené tuky a mononenasycenou kyselinu olejovou, které společně pomáhají snižovat špatný cholesterol a zvyšují dobrý cholesterol a dále podporují zdravý kardiovaskulární systém.

2. Protizánětlivé

Napájením je opět vitamin E, který se nachází v těchto malých semenech. Tento vitamín prochází tělem neutralizujícími volné radikály, čímž chrání integritu vašich buněk. Tím, že brání těmto volným radikálům před poškozením, pomáhá vitamín E předcházet a snižovat záněty související s artritidou, astmatem a dalšími stavy.

3. Plně hořčík

Vysoké množství hořčíku, které se vyskytuje v slunečnicových semenech, přispívá k vašemu zdraví mnoha způsoby. Za prvé, hořčík může pomoci snížit příznaky astmatu. Kombinace s vitamínem E, slunečnicová semena jsou skvělou volbou pro ty, kteří trpí astmatem. Horčík také podporuje zdravé kosti a chrání integritu našich kostí.

Kromě udržení kostí silných a zdravých, hořčík také reguluje naše nervy a svaly a udržuje je správně tónované a vyvážené. Máte-li dostatek hořčíku ve své stravě, pomůže vám zabránit migrénám, svalovým křečím, vysokýmu krevnímu tlaku a další.

4. Ochrana před rakovinou

Protože jsou bohaté na selen, slunečnicová semena pomáhají chránit vás před rakovinou. Studie naznačují, že selén je schopen podporovat opravu a syntézu DNA v buňkách; to přímo zabraňuje růstu a replikaci rakovinných buněk. Selén je také požadován pro mnoho enzymů, aby vykonávali svou práci; tyto enzymy pomáhají detoxikovat tělo a eliminovat toxiny, čímž dále chrání tělo před rakovinou.

5. Vitamin B

Semena slunečnice jsou také bohaté na vitamíny B-komplexu. To zahrnuje niacin, kyselinu listovou, thiamin, riboflavin a kyselinu pantothenovou. Nejenže tyto vitamíny B-komplexu dodávají energii vašemu tělu, ale také pomáhají podporovat nervový systém a imunitní systém různými způsoby.

Jeden z těchto vitaminů, kyselina listová, je také důležitý při syntéze DNA, a proto podporuje zdraví vašich buněk. Kyselina listová je zvláště důležitá během těhotenství, protože pomáhá zajistit zdravou tvorbu plodového mozku a míchy. Další vitamín B-komplex, niacin, pomáhá snížit hladinu LDL cholesterolu v krvi a může pomoci snížit úzkost.

6. Základní vitamíny a minerály

Kromě vitamínů B-komplexu, hořčíku a selenu jsou slunečnicová semínka také dobrým zdrojem zinku, železa, vápníku, manganu a mědi. Měď přispívá k tvorbě zdravých červených krvinek. Vápník podporuje zdravé kosti, stejně jako mangan. Zinek přispívá ke zdravé kůži a vlasům. Semena slunečnice jsou také skvělé zdroje bílkovin a různých aminokyselin.

Jak používat slunečnicová semínka

Semena slunečnice se snadno začleňují do vaší stravy a po přezkoumání tohoto seznamu přínosů nyní můžete vidět, že byste měli tato malá semena používat často.

Můžete si hodit hrst do vašich salátů, na pečivo, mezi ovesné vločky, obiloviny, těstoviny, nebo do polévky.

Pokud máte to štěstí, že ho najdete v Bio obchodě s potravinami, můžete si užívat i slunečnicového másla nebo mouky. Bez ohledu na to, kdo jste nebo co vaše chuťové buňky preferují, můžete najít způsob, jak začlenit slunečnici do vaší stravy.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button