Zdravé tipy

Zinek a selen: důležité prvky pro zdravou prostatu

Chcete si udržet funkční prostatu co nejdéle? Pak nezapomínejte na zinek a selen. Přečtěte si, jak konkrétně fungují a jak je snadno doplnit.

Proč byste se měli zaměřit na zinek a selen?

Oba prvky se v běžném jídelníčku vyskytují spíše méně. Zároveň jsou pro muže naprosto klíčové. Přesněji řečeno pečují o prostatu, močové cesty i pohlavní ústrojí. Vše tu se vším souvisí a navzájem se ovlivňuje, proto je dobré o tuto oblast pečovat jako o celek.

Podle výzkumů trápí potíže s prostatou více než polovinu mužů po šedesátce. To je věk, kdy ještě ani nejsou v důchodu a mají možnost užívat si život bez omezení. Problémy s prostatou sice nemusí být vážné, zato jsou nesmírně protivné a omezují mužovo pohodlí. Proto je dobré myslet na to předem a dopřávat si dostatečný příjem zinku a selenu:

Zinek přispívá i k normální plodnosti a reprodukci. Udržuje správnou hladinu testosteronu a je dobrý na imunitu.

Selen podporuje tvorbu spermií a také působí jako antioxidant. I selen přispívá k udržení hladiny testosteronu v krvi.

Zdroje zinku a selenu v potravinách

Se zinkem je to o něco jednodušší, než se selenem: úplně nejbohatší jsou na něj ústřice. Protože se v našich končinách nejedná o dostupnou potravinu, vsadit můžete třeba na dýňová (ale i jiná) semínka, luštěniny nebo třeba tofu. Zinek je v menší míře také v červeném mase.

Selen má jeden superzdroj: para ořechy. Dále však i jiné druhy oříšků, celozrnné obiloviny a výrobky z nich či fazole.

Živočišné zdroje selenu a zinku mívají v lidském organismu vyšší využití než ty rostlinné. Kvůli pestrosti bychom ale neměli vynechávat žádné zdroje výživy.

Výživové doplňky na prostatu? Jedině ty s obsahem obou prvků

Výhodou doplňků stravy na podporu prostatu je to, že je jejich složení prověřené a ozkoušené. Předem víte, jaké množství účinných látek díky nim získáte. Rozhodně doporučujeme ty, které obsahují jak selen, tak zinek. Tuhle dvojici mohou dále výborně doplňovat navíc i rostlinné výtažky. Saw palmetto, neboli serenoa plazivá, má jako jedna z mála rostlin potvrzený vliv na zbytnění prostaty a pomáhá k udržení dobrého stavu močového ústrojí. Mnoho mužů si chválí její účinky a spokojeni budete jistě i vy. Mezi jeden z takových doplňků stravy patří i ProstaXin, přečtěte si o něm více.

Zdroj náhledové fotografie: Shutterstock

Podobné články

Back to top button