Zdravé tipy

Jakou barvu má zdraví? I. Oranžovou

V tomto mini-seriálu bychom se s vámi rádi vrátili do dětství a zahráli si s vámi tak trochu upravenou hru „Jakou barvu má …?“ Barva ovoce a zeleniny nám může napovědět, jaké důležité živiny můžete očekávat. Vaše strava by měla být co nejpestřejší, nejenom co do druhů konzumovaných surovin, ale i co nejbarevnější.

Podzim už začal a tak tento seriál začínáme právě „barvou podzimu“, oranžovou. V případě oranžové barvy ovoce a zeleniny můžete především očekávat pořádnou dávku karotenoidů, antioxidantů důležitých pro váš zrak a boj proti volným radikálům (= ochrana proti případnému rakovinovému bujení, snížení zánětů, atp.). Většina námi uváděných příkladů oranžového ovoce a zeleniny rovněž obsahuje velmi dobrý zdroj vlákniny, kterou potřebujeme pro správný metabolismus a odvod škodlivých látek z těla.

Pro někoho bude možná novou informací fakt, že v potravě se karotenoidy NENACHÁZEJÍ samostatně a působí spolu s ostatními antioxidanty. Je zde uplatněn tzv. synergický efekt, kdy se účinnost jednotlivých antioxidantů navzájem násobí. Koupíte-li tedy syntetickou formu jednoho karotenoidu (např. beta-karoten), nebude účinek nikdy tak silný, protože bude v těle pracovat sám. O vstřebatelnosti syntetické formy čehokoli ani nemluvě.

Pokud konzumujete převahu zelených potravin, zkuste například příště namísto zelených cuket zařadit oranžově zbarvenou dýni, místo zelených paprik či červených rajčatech sáhnout třeba po jejich oranžových alternativách.

Oranžové papriky

Tato nasládlá forma paprik je výborná jako surovina do připravovaných pokrmů, tak i jako rychlá svačinka pro vaše dítka! Zkuste třeba smíchat nadrobno nakrájenou papriku, plechovku tuňáka ve vlastní šťávě a nakládanou sladkou kukuřici a připravit si lehký a rychlý oběd nebo na proužky nakrájenou papriku použít jako „naběračku“ nějakého výborného dipu – guacamole nebo třeba hummusu.

Cantaloupe melouny

Na kostičky nakrájený do bílého jogurtu nebo jako součást špízu na gril – tento aromatický meloun dodá chuť a překvapí.

Mrkev

Stálice naší kuchyně. Zkuste experimentovat a použít mrkev tak, kde byste spíše očekávali ovoce (najemno nastrouhaná do muffinů, ovocný salátů nebo palačinek)- budete překvapeni výsledkem! Jistota? Mrkvový salát s rozinkami a citronovou šťávou! Výborné i jako alternativa k bramborovým hranolkám – pečené na plechu s pečicím papírem.

Dýně

V těchto dnech je seženete doslova na každém rohu. Vařte, pečte, grilujte. Pyré z dýně se hodí i do vašeho ranního smoothie nebo jako alternativa ke klasickým přílohám.

Batáty

Stále ještě novinka v našich kuchyních, spoustou lidí nedoceněná. Jeden z nejlepších zdrojů „pomalých uhlohydrátů“ (nezvyšuje glykemickou křivku a přitom dodává dostatek cukrů pro fungování mozku a tím pádem celého organizmu). Pokud z námi uvedeného seznamu ve vašem jídelníčku chyběla více jak jedna položka, pak hlasujeme pro batáty! Zkuste je třeba nakrájet na hranolky a na plechu potřeném trochou kokosového oleje je do měkka upéci a posypat kořením na klasické hranolky. Nebo je nakrájejte na kostičky, uvařte v páře a následně společně s máslem rozmixujte dojemna – garantujeme vám, že jste lepší desert ještě neochutnali. A přidáním tmavé čokolády a trochy skořice jeho účinky ještě znásobíte!

Pomeranče

Výtečný zdroj vitamínu C, ideální svačinka pro vaše dítka – stačí jim jen nakrojit kůru nebo jim do boxíku rovnou připravit jednotlivé kousky. Zkuste občas čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče. Šťáva bude zásadotvorná a bude ještě obsahovat přírodní vitamín C (čehož se v klasických džusech nedočkáte). Možný základ vašeho smoothie, výborná surovina pro saláty, skvěle se hodí ke grilovaným masům.

  • Pokud konzumujete převahu zelených potravin, zkuste příště namísto zelených cuket zařadit oranžově zbarvenou dýni a místo zelených paprik či červených rajčatech sáhnout po jejich oranžových variantách.

Jaké ovoce a zeleninu v barvách podzimu máte nejraději vy? Která podle vás stojí za zmínku? Máte nějaký oblíbený „oranžový“ recept? Sem s ním.

Autorem článku je Martin Novotný, transformační kouč, biohacker, nutrarián a blázen do fitness, který vede od roku 2014 infoportál VyváženéZdraví.cz

Další pokračování o barvách ovoce a zeleniny najdete zde.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button