Péče o těloZdravé tipy

Užíváte léky správně? Sedm nejčastějších chyb v užívání léků!

Účelem léků je mírnit bolest, tlumit příznaky a léčit. Pokud je však užíváte nesprávně, pak se stává, že jejich účinnost není tak vysoká. Dokonce se může stát, že vám léky při nesprávném užívání mohou ublížit. A to přeci nikdo nechce. Jaké jsou ty nejčastější chyby v užívání léků? Sestavili jsme pro vás těch sedm nejčastějších. Děláte je i vy?

  1. Otevřené oči po nakapání očních kapek

eye-157815_960_720Chyba, kterou dělá mnoho lidí. Vnitřní roh oka musí být stisknut a to nejméně po dobu dvou minut. Tímto se totiž zabraňuje úniku očních kapek. Jestliže cítíte chuť kapek ve svých ústech, znamená to, že většina z nich není v oku, ale putovala do úst, což logicky snižuje účinnost kapek do očí. Může to být nebezpečné, zvláště když užíváte antibiotika! Až přes 70% těchto vedlejších účinků může být odstraněno a to pouhým zavřením oka.

  1. Užívání Ibuprofenu spolu s jídlem

Tabletky proti bolesti by se neměly brát na lačno, je to hlavní předpoklad pro zabránění poškození žaludku a zvýšení účinnosti léku. Na lačný žaludek by se neměly brát zejména léky na bázi Ibuprofenu. Pilulka působí na lačný žaludek již po pouhých 15 minutách, zatímco když pilulku polknete současně s jídlem, či těsně po jídle, prodlužuje se doba jejího účinku a to až na 45 minut.

  1. Inhalace nosního spreje

Když si aplikujete nosní sprej do nosu, instinkt velí, že jej potáhnete. Máte za to, že se tak dostane dál do nosu, k hlenům, které uvolní. Je to však chyba. Nosní sprej se skutečně dostane dál, ale do hrdla, kde nemá vůbec žádný vliv. Při aplikaci nosního spreje prostě jen normálně dýchejte. Další chybou je, že si zacpáváte opačnou nosní dírku tak, abyste blokovaly průchod kapek. Vždy se zaměřujte na obě nosní dírky stejně.

  1. Aplikujete gel na bolest na povrch kůže

Jestliže cítíte bolest ve svalech, automaticky sáhnete po gelu, který má na krabičce napsáno, že tyto problémy umí zmírnit. Bolest svalů dokáží nejlépe zmírnit krémy a gely s chladivým či hřejivým efektem a to ještě ve chvíli, kdy je správně aplikujete. Jestliže postiženou oblast třete krouživými pohyby, stimulujete krevní oběh a degradace léčiva se urychluje.

  1. Natržení nikotinových náplastí

Říkáte si, že nikotinovou náplast snad nejde používat špatně. Omyl, jde to! Mnoho lidí si myslí, že když do náplasti udělají menší díru, tak bude účinek lepší, jelikož se obsah dostane snáze ven. Díky tomu vzniká riziko u všech jedinců, kteří toto dělají, zvláště pak u takových, kteří užívají léky, ve kterých už nějaký ten obsah nikotinu je. Když toto někdo udělá, zahrává si se svým zdravím. Nikotinová náplast má za cíl postupně uvolňovat svůj obsah. Maličkou dírou to porušujete a do těla se tak dostává málo či naopak hodně nikotinu.

  1. Špatné používání inhalátoru

Jeden ze tří pacientů, kteří trpí astmatem, používá inhalátor nesprávně, tedy tak, že tím může ohrozit své zdraví. Když pacienti rychle vdechují lék v inhalátoru, končí náhle v krku a do plic se dostává v minimálním množství. Místo toho inhalujte pomalu, po dobu pěti sekund a poté zadržte dech asi na deset sekund. Léky se tak v plicích rovnoměrně rozmístí.

  1. Užití kapek do uší před spaním

Mnozí lidé si myslí, že díky aplikaci kapek do uší před spaním dosáhnou lepšího účinku. Ovšem není to pravda, kapky se akorát z ucha vylijí. Při aplikaci kapek do uší ležte na boku a čekejte, až se kapky dostanou ke zvukovodu. Když si je aplikujete před spaním, často se v noci obracíte a to zapříčiní, že se kapky vylévají a snižuje se jejich účinek.

Správné užívání léku je důležité, jinak se může stát, že léky nebudou účinkovat tak, jak by měly.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button