Jídlo a stravováníKrásaPřírodní léčbaZdravé tipy

Jak používat citron? Tyto způsoby je dobré znát!

Jde tedy o všestranného pomocníka, který by neměl chybět v žádné domácnosti. Víte však, jak se dá takový citron používat?

Citrusový plod

Spolu s pomerančem, mandarinkami či limetkou patří do skupiny citrusových plodů a kromě toho, že je bohatý na vitamín C, obsahuje vitamíny B, vápník, hořčík, fosfor, železo a podobně. Je skvělý pro lidské zdraví, může pomoci zlepšovat trávení, vyrovnávat hladiny pH, bojuje s odérem těla, posiluje imunitní systém, bojuje s infekcemi, kontroluje vysoký krevní tlak a podobně.

Citron také posiluje pokožku a vlasy. Šťáva z citronu je jedna z nejcennějších ingrediencí, pokud jde o kožní problémy. Má antioxidační, antibakteriální a antifungální vlastnosti, pomáhá zlepšovat vzhled a stav vlasů, pokožky a nehtů. To je také jeden z hlavních důvodů, proč se přidává do peelingů, pleťových masek a krémů. Kde všude může citron pomoci? A jak jej využívat?

Omlazuje pokožku

Každý z nás chce mít zářivou pleť bez vrásek, jemných linek, tmavých skvrn, nerovnoměrného tónu, zkrátka bezchybnou pokožku. A právě citron je jednou z ingrediencí, která vám může v omlazování pokožky pomoci. Učiní pleť krásnou a mladou. Obsahuje vitamín C, který zvyšuje produkci kolagenu a tím obnovuje pružnost pokožky. Ta napomáhá udržovat hladký a mladistvý vzhled. Navíc chrání pokožku před poškozením volnými radikály.

S pomocí vatového tamponku naneste citronovou šťávu na pleť, obličej, krk i ruce a nechejte působit asi deset minut. Následně opláchněte vlažnou vodou. Tuto metodu aplikujte dvakrát týdně. Případně můžete na kousek citronu aplikovat med a jemně roztírat na obličej, krku, ruce a nohy. Opět nechejte deset minut působit a opláchněte vlažnou vodou. Můžete dělat jednou až dvakrát denně. K tomu je dobré také pít sklenici citronové vody dvakrát denně, aby byla vaše pokožka krásná i zevnitř.

Léčí akné a jizvy

Citron obsahuje kyselinu askorbovou, která je přirozená přísada, která pomáhá léčit akné. Navíc vitamín C v citronu pomáhá růstu zdravé pokožky a snižuje výskyt akné, jizviček a skvrn. Obsahuje také antibakteriální vlastnosti, které mohou zabíjet bakterie odpovědné za akné. Vezměte plátek citronu a přiložte na postiženou oblast. Nechejte působit pět minut a poté opláchněte studenou vodou. Opakujte tento postup dvakrát denně, dokud není akné zcela pryč. Vypijte také denně sklenici citronové vody, aby byla vaše pokožka chráněna před volnými radikály a zároveň udržovala dobrou úroveň pH.

Redukuje strie

Pokud jde o domácí léčbu strií, citron je dobrou volbou. Jeho mírná kyselá vlastnost pomáhá z pokožky odstranit mrtvé kožní buňky a napomáhá tvorbě nových. Navíc vitamín C je vysoce účinný pro podporu zdravé pokožky. Vezměte plátek citronu a jemně v kruhových pohybech jím masírujte strie po dobu pěti minut. Nechejte šťávu na pokožce uschnout a poté opláchněte teplou vodou. Opakujte jednou nebo dvakrát denně.

Bělení zubů

Chcete-li mít zářivě bílý úsměv, citron pomůže. Má bělící vlastnosti, které pomáhají na žluté zuby. Stačí třít zuby s čerstvou citronovou kůrou, počkejte pár minut a poté opláchněte ústa teplou vodou. Tento postup dělejte jednou denně. Navíc si můžete připravit směs na bělení zubů. Smíchejte ¼ jedlé sody s citronovou šťávou, vytvořte pastu. Tu aplikujte na zuby a jemně třete. Nechejte působit minutu a poté ústa opláchněte teplou vodou. Opakujte jednou denně po dobu jednoho týdne.

Zesvětlení tmavých rtů

Tmavé rty se mohou objevovat, když je budete vystavovat přílišnému přímému slunečnímu záření nebo budete využívat nekvalitní kosmetiku či přijímáte mnoho kofeinu. Přírodní bělicí látka citronu pomáhá zesvětlit tmavé rty a obnovit tak přírodní odstín. Vymačkejte šťávu z ¼ citronu a jemně jí přetřete rty před spaním. Tento postup zkoušejte denně po dobu několika měsíců.

Pomáhá popraskaným rtům

Jedním z běžných problémů, které se v zimě s vašimi rty dějí, je, že se vysušují a praskají. Tento nepříjemný problém můžete řešit s pomocí citronu. Pomáhá odstranit mrtvé kožní buňky z vašich rtů a zanechává je krásné a měkké. Vezměte plátek citronu a jemně jim potřete rty. Následně opláchněte teplou vodou, osušte a aplikujte kokosový olej. Tuto metodu aplikujte jednou denně.

Léčí lupy

Citronová šťáva pomáhá vyrovnávat pH pokožky hlavy a snižuje také nadbytečnou sekreci oleje – dva hlavní faktory, které přispívají k tvorbě lupů. Navíc jeho antifungální a antibakteriální účinky pomáhají v boji proti infekcím pokožky hlavy.

Smíchejte šťávu ze dvou citronu v jednom šálku vody. Po nešamponování hlavy opláchněte vlasy tímto zředěným roztokem. Počkejte pět minut a poté opláchněte vlasy čistou vodou. Tuto metodu používejte jednou nebo dvakrát týdně.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button