DetoxikaceJídlo a stravováníPřírodní léčba

Dokáže kurkuma zabránit rakovině žaludku? Vědci už znají odpověď

Kurkumu znáte především jako žluté koření, které se velmi často užívá v indické kuchyni. Mimo to je však kurkuma populární i pro své zdravotní benefity. Patří mezi rostliny, které se k léčbě používají už celá staletí a stále fungují. Řada lidí používá kurkumu i péči o pleť nebo o vlasy, anebo ji jedí preventivně, aby zabránili vzniku různých chorob.

Podle některých lidí dokáže dokonce kurkuma zabránit i vzniku rakoviny žaludku. Doteď to však byly jen nepodložené dohady, kterým jste mohli věřit, ale také nemuseli. Až nyní ale vědci provedli rozsáhlou studii, která konečně dává odpovědi na otázky, které nás zajímají. Tým vědců ze dvou významných univerzit v Brazílii se spojil, aby zjistili, zda je kurkuma takto mocná a lze ji využít i v terapii proti rakovině.

Kurkuma proti rakovině?

Důležitou součástí kurkumy je látka nazývaná kurkumin. Právě tato látka hraje při prevenci rakoviny klíčovou roli. Dokáže totiž přirozeně kontrolovat aktivitu histonů, což jsou bílkoviny nacházející se v jádře buněk, které pomáhají organizaci DNA.

Vědci také odhalili, že kurkumin není jedinou látkou, která toto dokáže. Zjistili, že také cholecalciferol (forma vitamínu D) má podobné účinky, stejně jako resveratrol a quercetin. Tyto látky najdete například v hroznové víně, jablkách, brokolici nebo třeba cibuli. Zařaďte tyto potraviny do svého jídelníčku a máte velkou šanci, že se vyhnete rakovině žaludku.

Kurkuma tedy není jediným nástrojem prevence proti rakovině. Ale je její důležitou součástí. Dopřávat si tedy často kurkumu je určitě dobrý nápad a prospějete tím svému tělu více, než si možná myslíte.

Proč jíst kurkumu?

Jeden důvod už jsme si zmínili. Pomůže vás ochránit před rakovinou. A konečně je tento názor potvrzen i skutečnými vědci. Ale existuje i spousta dalších důvodů, proč si kurkumu dopřát na denní bázi.

Protizánětlivé vlastnosti

Kurkuma má skvělé protizánětlivé vlastnosti. Trpíte-li jakýmkoliv zánětem v těle, dopřejte si kurkumu a ucítíte úlevu. Skvěle působí například na pacienty s artritidou. Ulevuje od bolesti a pomáhá při potížích, které jim tato nemoc způsobuje. Nejlepší účinky má čerstvý čaj připravený přímo z kořene kurkumy.

Lepší trávení

Kurkuma je plná antioxidantů, které pomáhají s trávením. Usnadňují také vstřebávání potřebných látek do organismu a zabraňují vzniku nepříjemných problémů jako je zácpa, průjem, nadýmání a další. Kurkuma má velmi silnou chuť a nechutná tedy každému. Stačí ji ale přidat jen trošku a můžete si užívat jejich skvělých benefitů bez nutnosti snášet její silnou chuť.

Snižuje bolest

Možná se budete divit, ale kurkumu lze využít i jako lék proti bolesti. Zejména kurkumové mléko je oblíbené mezi lidmi, kteří trpí častými bolestmi pohybového aparátu a nic jiného jim nepomáhá. Kurkumové mléko připravíte snadno. Jednoduše zahřejte sklenici mléka a v ní řadně rozmíchejte lžičku kurkumového prášku. Popíjejte ještě za tepla.

Zlepšuje činnost mozku

Podle výzkumů dokáže kurkuma působit i na kognitivní funkce a zlepšovat činnosti mozku i fungování paměti. Zejména pro starší lidi může být skvělým prostředkem, jak se ubránit slábnutí mozkových funkcí zapříčiněných stářím. Stejně může kurkuma pomoci i studentům, kteří zejména v období zkoušek mozek neúměrně namáhají a potřebují jeho činnost přírodním způsobem podpořit.

Pokud máte možnost, kupujte vždy čerstvý kořen kurkumy a melte si jej doma sami na prášek. Kupované varianty někdy mohou být šizené a ne tolik kvalitní. Za kořen kurkumy si možná připlatíte trochu více, ale alespoň víte, že nekupujete zajíce v pytli. Můžete pít čaj, dělat si kurkumové mléko, přidávat kurkumu jako koření do jídla.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button